Zanimljivost

Međunarodni je Dan muškaraca: Na ove stvari trebaju misliti:

Iako uvijek daju prednost damama, ipak su današnji dan rezervisali za sebe – i to na svjetskom nivou.

Danas je Međunarodni dan muškarca koji se već 20 godina obilježava širom svijeta, s ciljem da istakne pozitivne muške uzore i značaj brige o zdravlju muškaraca i dječaka, koje oni često zanemaruju, ali i kako bi se skrenula pažnja da muškarci imaju kraći životni vijek od žena i da bi trebalo da više brinu o svom zdravlju.

Međunarodni dan muškaraca obilježava se i u cilju poboljšanja rodnih odnosa, kao i promovisanja rodne ravnopravnosti.

Ovaj dan prvi put je obilježen 19. novembra 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u preko 60 država. Za to je zaslužan doktor Jerome Tilaksing sa West Indis koledža.

“Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi. Šta je s mlađim momcima, tinejdžerima?”, objasnio je on.

Život muškaraca često se povezuje sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.

Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu. Takođe je prilika i da se ukaže na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan utjecaj na okolinu kroz različite primjere, naglašavajući pri tom njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Također, uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ako razmišljate kako da obilježite svoj dan, mi vam savjetujemo da ga posvetite sebi i uradite nešto za sebe.

Iako će vas partnerka vjerovatno iznenaditi, što će vam svakako uljepšati dan, predlažemo vam da ga i vi učinite još ljepšim tako što ćete od danas uvesti neke promjene i novine u svoj život koje bi pozitivno utjecale na vaše zdravlje.

Počnite dan sa stvarima koje volite i koje vas čine sretnim. Promijenite jutarnju rutinu i svakodnevnicu. Ostavite telefon sa strane, pustite omiljenu pjesmu, popijte kafu ili neki drugi napitak, budite sami sa sobom u pozitivnom raspoloženju ili jednostavno poljubite i zagrlite dragu osobu i vidjet ćete kako ćete se osjećati bolje, prenosi B92.

Ne preskačite doručak. On je najvažniji obrok u toku dana. Potrudite se da svakog jutra doručkujete, i to po mogućstvu zdravo. Gledajte da unesete namirnice koje sadrže proteine, cijele žitarice, voće i povrće.

Budite aktivni u toku dana. Fizička aktivnost od 30 minuta dnevno poboljšava opće zdravlje, uključujući i zdravlje srca. To znači da hodate što više, džogirate, plivate ili se bavite nekom umjerenom fizičkom aktivnošću.

Ako ste pušač, bilo bi dobro da prestanete da pušite i da ovakvu krupnu odluku donesete upravo na Međunarodni dan muškaraca. Cigarete su uzrok mnogih bolesti, uključujući i povišen krvni pritisak, rak pluća, a loše su i za mentalno zdravlje.

Mislite o sebi na vrijeme i preventivno se pregledajte jer statistika govori da žene duže žive od muškaraca, ali su i odgovornije kada je u pitanju zdravlje.

Ovakve odluke su važne kako biste ostali zdravi i uživali u svom životu.

Inače, na današnji dan se obilježava i Svjetski dan toaleta, koji su 2011. godine uvele Ujedinjene nacije kako bi se skrenula pažnja na rastući svjetski problem – oko trećine svjetske populacije živi bez toaleta, i to uglavnom u nerazvijenim zemljama.