Connect with us

Priča o Pjesmi

ZVIJEZDE IZ SEHARE DRAŽEN RIČL: Od života tražio samo gitaru, pojačalo i Marlboro

Published

on

Dražen Ričl, gitarista, pjevač i glumac, začetnik je novog zvuka sarajevske muzičke scene. Važio je za najboljeg gitaristu rok scene tog doba u šeheru. Munjevitom brzinom prebirao je žice na gitari, Dražen Zijo Para Zijaga. Glumio u humorističkim rolama a sve što bi radio bilo je precizno i bez pretjerivanja. Njegov pozitivan tinejdžerski stav prema životu odavao je i sliku skromnosti. Svirka, osmijeh, pozitiva bio je njegov život. Predanost u radu pa stoga i dostojanstveno liderstvo u bendu.

 „Niži“ rang

Dražen Ričl rođen je u Sarajevu 1962. godine. Rastao u koševskom naselju, svirao gitaru, pjevušio. Želio je usavršiti gitaru u muzičkoj školi ali tog odsjeka nije bilo pa je upisao Drugu gimnaziju nakon čega je završio dvije godine Žurnalistike. Napustio je fakultet jer je bio prezauzet svirkama sa grupom „Elvis J. Kurtović“ sa kojim je muzicirao četiri godine. Uporedo je radio kao voditelj sa Neletom Karajlićem na Radio Sarajevu u humorističkoj emisiji „Priče i muzika subotom“ nazvan „PRIMUS“. Godine 1984. je snimio i prvi singl „Top lista nadrealista“ a onda na početku 1985. godine osniva „Crvenu jabuku“ sa Zlatanom Arslanagićem. Pridružuje im se Zeničanin Aljoša Buha, Darko Jeličić Cunja, klavijaturista Dražen Žereć Žera. Sa Zlajom je radio na prvom albumu „Crvena jabuka“. Nevjerovatnom i senzacionalnom brzinom doživljava neopisivu ali i neobjašnjivu popularnost. Neobjašnjivu jer taj neki novi zvuk s kojim je Ričl spojio Kurtovića i Meteore, pa sve do Seje i njegovog „Pušenja“. Zvuk koji je na prvo slušanje pripadao nekom „nižem“ rangu. No, on je znao svirati gitaru, bio je vrstan svirač.

Popularnost ga nije ponijela i dalje je studiozno stvarao, glumio i važio za najistaknutijeg lika koji je znao za mjeru. Sa pjesmom „Bježi kišo s prozora“, „Dirlija“, „S tvojih usana“, „Jazz ba“, „Nek te on ljubi“, ali i one „Dabogda crk’o rokenroll“, „Sva su raja“… Snimio je i spotove na pet numera a uslijedili su i nastupi. Uprkos obavezama, pun zanosa i optimizma, radi demo snimke za novi nosač zvuka. „Nema više vremena“, „Umrijeću noćas od ljepote“, „Uzmi me“, „Za ove godine“, „Da je samo malo sreće“… A nije je imao! Nije imao sreće. Baš kada mu je najviše trebala.

Naime, sredinom septembra 1986. godine grupa je žurila na nastup. Koncert na stadionu „Kantarevac“. Tu su trebali zasvirati. U tri vozila su se podijelili članovi benda i organizator „Atlasa“. U „fići“ se vozio Dražen i Aljoša a za upravljačem je bio Zlaja. U nesretnom trenutku se vozilo zanijelo na okuci, skrenulo na lijevu stranu da bi se u njihovo „krhko“ vozilo zabio kamion. U strašnom prasku nesreće Aljiša je ostao na mjestu mrtav a Ričl je prebačen sa Zlajom u mostarsku bolnicu. Strašne povrede glave koje je zadobio Ričl iziskivale su urgentne zahvate stručnjaka pa je helikopterom prebačen na beogradski VMA. Koncert nije održan, a u publici i među Draženovim fanovima nastao je muk. Nakon dvije sedmice borbe Draženov mladi život je bio ugašen.

 „Tugo, nesrećo“

Nije zasvirao na ugovorenim nastupima, ni na Baščaršijskim večerima gdje je trebao privući publiku na nastupu ispred Katedrale. A ni planirani nastup na „Licima sa naslovnih strana“ magazina „Ven“. Sve je nesretni slučaj sa bolnim epilogom prekinuo odnijevši sa sobom mlade živote.

Dražen Ričl, tinejdžer koji nije puno tražio od života i popularnosti, samo dobru gitaru, pojačalo, Marlboro, nekoliko dobrih parfema, drugačiji ali svoj, kazali su te 1986. godine kada je ukopan na Barama. „Tugo, nesrećo“ kako i nosi naziv jedne od njegovih zadnjih pjesama.

Zvjezdani jahač

Dvije noći pred nesreću koja je zadesila Dražena Ričla našao se na promociji Bajagine ploče „Jahači magle“. U centru pažnje bio je Dražen, „zvjezdani jahač“ koji se skromno probio između prisutnih da bi čestitao kolegi pokazavši da čvrsto stoji na zemlji, bez zavisti i ljubomore.

 Stotine fanova željeli darivati krv

Dok su Dražen i Zlaja povrijeđeni ležali u mostarskoj bolnici gdje im je ukazana prva medicinska pomoć stotine fanova su stigle pred bolnicu, svako od njih želio je darivati svoju krv.

 

Presječena jabuka

Tek nakon 23 godine obilježeno je mjesto pogibije Dražena Ričla i Aljoše Buhe sa spomen pločom u obliku jabuke. A nadgrobni spomenik Ričla je u obliku presječene jabuke sa uklesanim stihom iz njegove pjesme „Prođe avgust srećo moja, vrijeme da se rastanemo, bilo je izgleda previše lijepo da nam tako ostane“.

Mureal u muzeju

Jedna od sarajevskih ulica dobila je naziv po legendarnom rokeru Draženu Ričlu a zajedno sa Adijem Lukovcem, Davorom Dujmovićem i Ričl je dio stalne postavke mureala u Istorijskom muzeju BiH. (RBSM_RADIO)

Piše: Jasna Durić

(RBSM_RADIO)

Priča o Pjesmi

ŽIVI U KUĆICI OD GLINE A BILA JE NAJVEĆA JUGOSLOVENSKA ZVIJEZDA! Ispovijet pjevačice nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Published

on

Pjevačica Ivana Banfić devedesetih je žarila i palila jugosloveskom scenom, a danas se potpuno povukla iz javnosti i gotovo da se ne pojavljuje u medijima.

Ivana iako je ušla u šestu deceniju izgleda fantastično, a sudeći po njenim objavama, promijenila je način života.

Nakon razvod i pobačaja bivša pjevačica odala se alkoholizmu od kog se i liječila.

Pjevačica se tada odala alkoholu, a prijavila se i na kliniku za odvikavanje. Sa njom je sve vreme bio tada već bivši suprug koji joj je pružio punu podršku. Kad se izborila sa porokom u život joj je ušla nova ljubav, a i drugi brak.

Nakon toga željela je da se ostvari kao majka, ali prva trudnoća završila se pobačajem. Drugu trudnoću provela je u krevetu, morala da je da miruje svih devet mjeseci, a zbog sina Jana se povukla sa javne scene.

Ivana je bila jedna od prvih domaćih zvijezda koja se podvrgnula estetskom zahvatu i o tome otvoreno progovorila u javnosti.

“Zbog komplikacija sam opet morala da idem na operaciju. To je bilo zaista bolno iskustvo. Definitivno više ne bih išla na nikakve zahvate, ne da mi se više. Previše sam zavoljela sebe i svoje tijelo da bih išla da ga mučim na taj način”, rekla je Ivana, prenosi Blic.

Ona danas živi potpuno drugačije, po objavama na Instagramu djeluje da svakodnevno uživa u prirodi, a jednom prilikom je rekla i da će živjeti u kući od gline.

– Da mi je neko rekao prije 11 godina kada sam prvi puta posjetila Indiju i bila u pustinji Thar da ću jednoga dana živjeti u Hrvatskoj u ovakvoj kući građenoj od prirodnih materijala gline, slame, drva rekla bih mu.. ma daj, možeš misliti! Uskoro će naša porodična kućica biti gotova. U prirodi kraj rijeke Kupe u šumici. Znakovi su svuda oko nas, samo ih treba vidjeti i prepoznati šta nam govore. Nekako sam mišljenja i vjerujem u to da je sve zapisano i dogovoreno tamo negdje gore – poručila je Ivana pratiocima na Instagramu, nakon čega je kuću i pokazala. (RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Poznati

PRIČA O PJESMI HIMZE POLOVINE: Prošetala Suljagina Fata!

Published

on

Danas se svašta naziva narodnom muzikom. Sam pojam „narodna“ postao je toliko degradiran da gotovo da nema nikakvu težinu. Istinska narodna muzika je ona koja je nastala u narodu, mijenjala se i dorađivala generacijama a da se nikad nije saznao njen autor.

Takve pjesme imaju status nacionalnog blaga i stoje kao istinski spomenici kulture jednog naroda. Jedna od takvih je i „Prošetala Suljagina Fata“ ili “Lijepi li su mostarski dućani” kako se još naziva. Toj pjesmi je, kao i mnogim drugim pjesmama, koje imaju status nacinolanog kulturno-istorijskog blaga prijetila nesretna sudbina zaborava.

Neke od tih pjesama su „Voljelo se dvoje mladih“, „Dvore gradi Komadina Mujo“, „Jutros prođoh kroz čaršiju“, „Mila majko šalji me na vodu“. Međutim, od zaborava ih je spasio najznačajniji bosanskohercegovači prikupljač pjesama, interpretator, tekstopisac i kompozitor Himzo Polovina. Samo u toj činjenici se ogleda sva njegova monumentalnost i značaj koji je imao za očuvanje naše kulturne baštine.

Pjesme počinje laganim uvodom kojim se dočarava pitomi bosanskohercegovački ambijent. Zatim brži ritam dolazi do izražaja, te sva ljepota sevdaha očarava slušatelja. Sevdalinka je po svojoj prirodi tugaljiva pjesma, pa joj brži ritam nije svojstven. Zbog toga stihovi pjesme otklanjaju svaku sumnju u žanrovsku kategorizaciju ove numere.

Ova sevdalinka donosi sliku prave male ljubavne drame. Likovi koji učestvuju u dramskom narativu su Fata, koja ima status protagoniste i bazerdžan Mujo – Fatina ljubav. Ona je jedva dočekala izgovor da ode u čaršiju kupiti zlata, kako bi isto kupila baš od Muje, te tu priliku iskoristiti za malo ašikovanja.

Mladi Mujo se vispreno domislio kako da namami Fatu u magazu. Ona se nije mnogo opirala, te je on brže-bolje zamandalio vrata, a šta se iza tih, zamandaljenih vrata desilo, možemo samo da nagađamo. Tom scenom zaključavanja magaze završava se ova lirska drama.

Ono što je posebno upečatljivo za ovu priču je ambijent u kojem se ova drama odvija, a to je čaršija. To je toliko unikatan i poseban prostor, da se s pravom može zaključiti kako je čaršija svijet za sebe.

To je zatvoreni mikrokosmos koji odolijeva vremenu i u kojem se baštine tradicionalne vrijednosti, tako da svaka čaršija i danas u 21. stoljeću u velikoj mjeri podsjeća na čaršije od prije više stotina godina.

 

I danas, kada bi neka Fata bila viđena kako ulazi u magazu mladog bazerdžana za kojom on zaključava vrata izazvalo bi, ako ne tektonski skandal, a onda bar toliku količinu tračanja i ogovaranja, da bi im oboma život bio zagorčan.

Ako je takav slučaj u 21. vijeku, zamislite kako je tek bilo birvaktile…

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Piše: O.TOŠIĆ

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Priča o Pjesmi

PRIČA O PJESMI ANE BEKUTE: Rano moja!

Published

on

Pjesme, posebno ove savremene, estradne, imaju za cilj da zabave, razvesele, rasplešu, ponekad i pruže utjehu u trenucima neke velike tuge ili žalosti. Međutim, pjesme često u sebi nose poruke. Te poruke nije jednostavno prepoznati, ali ih primamo na nekom sublimalnom nivou. Psiholozi bi rekli ispod praga svijesti. U propagandi to je jedan od osnovnih metoda manipulacije širokim narodnim masama.

 

 

 

 

 

 

Primjera takvih poruka u novokomponovanoj muzici ima na pretek. Jedan od njih možemo naći u jednom od najvećih hitova Ane Bekute „Rano moja“. Pjesma je objavljena 1989. godine na albumu „Ana Bekuta“. Autor stihova je Bogdan Kostadninović, dok muziku potpisuje Hasan Dudić. Interesantno, za ovu pjesmu može se postaviti ono čuveno pitanje – Šta je pisac htio da kaže?

 

 

 

Pjesma donosi ispovijest djevojke koja prolazi kroz bolno iskustvo ljubavnog kraha. Iz te se njene ispovijesti da zaključiti da su ona i njen sada već bivši partner, važili za jedan od onih parova za koji su mnogi vjerovali da se njihova ljubav nikada neće ugasiti, te da će uspješno prevazići sve turbulencije u svojoj romansi.

 

 

Sličnog ubjeđenja je bila i ona, ali joj je surovi život, mučki i iznenada, dokazao da nikad ne treba potpuno biti ubijeđen u nešto, kao i da ne treba stvari uzimati zdravo za gotovo.

 

 

Kroz pjesmu se provlači neka njena potajna nada da ipak možda nije definitivan kraj njihovoj ljubavi. Krivca za stanje u kojem se našla ona isključivo nalazi u sebi, što je, pogotovo u današnje vrijeme, rijetko viđena vrlina. Da bi se iskupila za svoje greške, ona je spremna na sve. Čak i previše! To vidimo iz poruke koju upućuje svom voljenom – prevari me, bol mi stvaraj, al’ me nikad ne ostavljaj.

 

 

 

Ta poruka je toliko pogrešna, da je postala simbol svega što je kvarno u modernom društvu. Prevara je nešto što u ljubavi ne bi trebalo da postoji, nešto preko čega se ne prelazi.

 

 

S obzirom da je ona iskreno zaljubljena, a spremna da preko prevare pređe, navodi na zaključak da je voljna pogaziti posljednju trunku svoga dostojanstva. Šta ću ja jadna i nesretna bez tebe. Uradi sve što želiš, samo ne idi od mene.

 

 

Tu se dolazi do priče o sublimalnim porukama. Dovoljno je zamisliti ogroman broj djevojaka u tinejdžerskom periodu, koje još uvijek nisu formirane ličnosti, koje se i same suočavaju sa prvim ljubavnim problemima, te ovaj stih uzimaju za pravilo kako razmišljati i kako se ponašati.

 

 

Još jedno, neizostavno, pitanje se samo postavlja. Šta ako njen izabranik pristane na njenu ponudu – prevari je, ali je ne ostavi. Kako će on nju doživljavati? Kao dostojanstvenu, snažnu, karakternu ženu ili kao labilnu, nesamostalnu, metiljavu ljušturu od žene?

 

Kao i brojna pitanja koja su se nametnula sama i zaključak se sam nameće. Valjalo bi obratiti pažnju na ono što slušamo, razmisliti o onome što nam se nudi, te samostalno donijeti odluku prihvatamo li ono što nam se nameće kao standard ili se borimo za dostojanstvo…

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Piše: O.TOŠIĆ

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala