Connect with us

Priča o Pjesmi

ZVIJEZDE IZ SEHARE DARKO RADOVANOVIĆ: Poslije njegove tragične smrti, prijatelji samo nestali

Published

on

Darko Radovanović je bio mladi, talentirani interpretator pred kojim je stajala blistava estradna budućnost. Rijetko dobar vokal koji je mogao svojom prepoznatljivom, lijepom bojom i kvalitetom da donese pjesmu onako kako treba. Upravo tako je zabilježio svaku od pjesama u svojoj karijeri.

Život u Žepču

Pri pomeni ovog pjevača svaki od estradnjaka će kazati da je bio vanserijski talenat, a uz sve to dobar i pošten čovjek ili kratko izuzetna ličnost.

Darko Radovanović rođen je u Novom Sadu 1975. godine a kao beba sa porodicom seli u bosanski grad Žepče. Nekoliko godina kasnije nastanjuju se u Stublinama kod Obrenovca. Tu je i završio osnovno obrazovanje. S obzirom da je od djetinjstva iskazivao svoju ljubav prema muzici, još u osnovnoj školi sa horom bude proglašen kao najmlađi i najbolji izvođač.

Kad god bi mu se ukazivala prilika pokazivao je šta zna o muzici. Kao najbolji mladi solista takmičar osvojio je prvo mjesto na republičkom takmičenju u Kragujevcu. Izvodio je izvornu pjesmu. Srednje obrazovanje Darko završava u Obrenovcu i upravo tu je okupio „Nebeske jahače“, bend sa kojim je nastupao po klubovima i kafićima. Brzo su se razišli a on se već 1999. godine priključuje grupi „Cvaka cvak“ sadašnjem „Mega mix“ bendu. To je bio korak više u njegovoj karijeri.

Mnogi su ga savjetovali da krene sa samostalnim predstavljanjem u muzici. Tako da se 2003. sa numerom „Stidim se“ oglasio na Beoviziji, sa pjesmom koja je zapravo osvojila publiku, a njemu povećala popularnost. Godinu kasnije ponovo se takmiči na Beoviziji sa pjesmom „Prijatelji moji brinu“. I uistinu njegova karijera kreće uzlaznom putanjom sa kojom pristiže i novi samostalni album naslovljen sa njegovim imenom i prezimenom.

Estradna vrata je otvorio, a sa tim i gostovanje u medijima i na nastupima. Već 2007. godine izlazi CD „Dosije“ da bi tri godine potom na tržištu se pojavio njegov samostalni album „Dukat“. Sa naslovnom numerom je „zakucao“ popularnost kao i sa pjesmama „Da mi je“, „Sanjam te“, „Vreme da se rastaje“…

Angažiran je vrlo često, a onda dolazi na red duet a Ivanom Selakov „Ako je do mene“ koja je uz još neke Darkove pjesme ostala neprevaziđeni hit, hitovi koji se i danas pjevaju. Hitovi sa kojima se kandidati takmiče u muzičkim rijalitijima.

Maja i Lara

Privatno Darko je bio oženjen Majom koju je upoznao na jednoj od svojih gaža u Sremskoj Mitrovici i sa kojom je dobio kćerku Laru. Sve je teklo lijepo i poželjno a potom dolazi ono nepoželjno i stravično. Naime, sa svojim menadžerom Aleksandrom Miloševićem dešava mu se presudan životni momenat. Na „mercedes E320“ u kome su bili Darko i Aco naletio je stari mercedes karavan koji su oni pokušali zaobići, no u momentu kada su se okrznuli od pomenuti automobil završili su pod šleperom. Stravičan i silan je to bio udar od kojeg je i kabina šlepera bila smrskana. Svi akteri ostali su životno neugroženi a vozilo u kojem su bili Darko i Aco pretvorena je olupinu u kome su ležala dva beživotna tijela. Pretužna vijest se bukvalno u trenu pročula i svi oni koji su ga poznavali bili su u nevjerici. Ugasio se jedan mladi život.

Komemoracija se desila u mitrovačkom Gradskom pozorištu, a te 2011. godine sahranjen je na gradskom groblju. Na posljednji počinak ispraćen je 36-godišnji Radovanović, skromni mladi čovjek, veliki pjevački potencijal iza koga su ostali majka, otac, supruga i trogodišnja kćerka. Ostavio je lijepa sjećanja sa svojom 12-godišnjom uspješnom karijerom.

Ostala samo olupina nakon stravičnog udesa

Poslije Darkove smrti ostao je njegov otac Vidoje bolestan, majka Stana a oboje žive sa svojim bolom i duševnom ranom koja, kako kažu, nikada zacijeliti neće i ne može. Obilaze grob svoga sina kada za to nađu snage, a sve vrijeme od njegovog odlaska se nadaju da će bar neko od njegovih prijatelja, kolega i saradnika okrenuti njihov broj i upitati kako su, kazati riječ utjehe. Toga nema, a svi ga u zvijezde ukivaju u medijima.

Volio violinu

Darko je neizmjerno volio violinu. Često bi kazivao da ona proizvodi mio zvuk i da bi volio kad umre da ga upravo ti zvuci prate na posljednji počinak. Upravo tako je ispraćen bijeli kovčeg kojeg je pratilo više od pet hiljada ljudi, jedna violina, jecaj, suze i tuga za velikim, a skromnim mladim čovjekom koji je otišao dan prije trećeg rođendana svoje kćerke Lare.

Gradić pored Save

Darko je živio u Sremskoj Mitrovici jer kaže tu mu je porodica i to je baza. Živjeti u Beogradu za njega bi bio presing. Ovako uživao je u gradiću pored Save, rasterećen pritiska medija i radoznalih ljudi. Po njemu javne ličnosti su nekome uzor i primjer tako da bi uvijek morao biti onakav kakvog i očekuju da bude. Kod publike raden i pristojan a za to treba itekakav psihička opuštenost. (RBSM_RADIO)

Piše: Jasna Durić

Priča o Pjesmi

ŽIVI U KUĆICI OD GLINE A BILA JE NAJVEĆA JUGOSLOVENSKA ZVIJEZDA! Ispovijet pjevačice nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Published

on

Pjevačica Ivana Banfić devedesetih je žarila i palila jugosloveskom scenom, a danas se potpuno povukla iz javnosti i gotovo da se ne pojavljuje u medijima.

Ivana iako je ušla u šestu deceniju izgleda fantastično, a sudeći po njenim objavama, promijenila je način života.

Nakon razvod i pobačaja bivša pjevačica odala se alkoholizmu od kog se i liječila.

Pjevačica se tada odala alkoholu, a prijavila se i na kliniku za odvikavanje. Sa njom je sve vreme bio tada već bivši suprug koji joj je pružio punu podršku. Kad se izborila sa porokom u život joj je ušla nova ljubav, a i drugi brak.

Nakon toga željela je da se ostvari kao majka, ali prva trudnoća završila se pobačajem. Drugu trudnoću provela je u krevetu, morala da je da miruje svih devet mjeseci, a zbog sina Jana se povukla sa javne scene.

Ivana je bila jedna od prvih domaćih zvijezda koja se podvrgnula estetskom zahvatu i o tome otvoreno progovorila u javnosti.

“Zbog komplikacija sam opet morala da idem na operaciju. To je bilo zaista bolno iskustvo. Definitivno više ne bih išla na nikakve zahvate, ne da mi se više. Previše sam zavoljela sebe i svoje tijelo da bih išla da ga mučim na taj način”, rekla je Ivana, prenosi Blic.

Ona danas živi potpuno drugačije, po objavama na Instagramu djeluje da svakodnevno uživa u prirodi, a jednom prilikom je rekla i da će živjeti u kući od gline.

– Da mi je neko rekao prije 11 godina kada sam prvi puta posjetila Indiju i bila u pustinji Thar da ću jednoga dana živjeti u Hrvatskoj u ovakvoj kući građenoj od prirodnih materijala gline, slame, drva rekla bih mu.. ma daj, možeš misliti! Uskoro će naša porodična kućica biti gotova. U prirodi kraj rijeke Kupe u šumici. Znakovi su svuda oko nas, samo ih treba vidjeti i prepoznati šta nam govore. Nekako sam mišljenja i vjerujem u to da je sve zapisano i dogovoreno tamo negdje gore – poručila je Ivana pratiocima na Instagramu, nakon čega je kuću i pokazala. (RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Poznati

PRIČA O PJESMI HIMZE POLOVINE: Prošetala Suljagina Fata!

Published

on

Danas se svašta naziva narodnom muzikom. Sam pojam „narodna“ postao je toliko degradiran da gotovo da nema nikakvu težinu. Istinska narodna muzika je ona koja je nastala u narodu, mijenjala se i dorađivala generacijama a da se nikad nije saznao njen autor.

Takve pjesme imaju status nacionalnog blaga i stoje kao istinski spomenici kulture jednog naroda. Jedna od takvih je i „Prošetala Suljagina Fata“ ili “Lijepi li su mostarski dućani” kako se još naziva. Toj pjesmi je, kao i mnogim drugim pjesmama, koje imaju status nacinolanog kulturno-istorijskog blaga prijetila nesretna sudbina zaborava.

Neke od tih pjesama su „Voljelo se dvoje mladih“, „Dvore gradi Komadina Mujo“, „Jutros prođoh kroz čaršiju“, „Mila majko šalji me na vodu“. Međutim, od zaborava ih je spasio najznačajniji bosanskohercegovači prikupljač pjesama, interpretator, tekstopisac i kompozitor Himzo Polovina. Samo u toj činjenici se ogleda sva njegova monumentalnost i značaj koji je imao za očuvanje naše kulturne baštine.

Pjesme počinje laganim uvodom kojim se dočarava pitomi bosanskohercegovački ambijent. Zatim brži ritam dolazi do izražaja, te sva ljepota sevdaha očarava slušatelja. Sevdalinka je po svojoj prirodi tugaljiva pjesma, pa joj brži ritam nije svojstven. Zbog toga stihovi pjesme otklanjaju svaku sumnju u žanrovsku kategorizaciju ove numere.

Ova sevdalinka donosi sliku prave male ljubavne drame. Likovi koji učestvuju u dramskom narativu su Fata, koja ima status protagoniste i bazerdžan Mujo – Fatina ljubav. Ona je jedva dočekala izgovor da ode u čaršiju kupiti zlata, kako bi isto kupila baš od Muje, te tu priliku iskoristiti za malo ašikovanja.

Mladi Mujo se vispreno domislio kako da namami Fatu u magazu. Ona se nije mnogo opirala, te je on brže-bolje zamandalio vrata, a šta se iza tih, zamandaljenih vrata desilo, možemo samo da nagađamo. Tom scenom zaključavanja magaze završava se ova lirska drama.

Ono što je posebno upečatljivo za ovu priču je ambijent u kojem se ova drama odvija, a to je čaršija. To je toliko unikatan i poseban prostor, da se s pravom može zaključiti kako je čaršija svijet za sebe.

To je zatvoreni mikrokosmos koji odolijeva vremenu i u kojem se baštine tradicionalne vrijednosti, tako da svaka čaršija i danas u 21. stoljeću u velikoj mjeri podsjeća na čaršije od prije više stotina godina.

 

I danas, kada bi neka Fata bila viđena kako ulazi u magazu mladog bazerdžana za kojom on zaključava vrata izazvalo bi, ako ne tektonski skandal, a onda bar toliku količinu tračanja i ogovaranja, da bi im oboma život bio zagorčan.

Ako je takav slučaj u 21. vijeku, zamislite kako je tek bilo birvaktile…

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Piše: O.TOŠIĆ

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Priča o Pjesmi

PRIČA O PJESMI ANE BEKUTE: Rano moja!

Published

on

Pjesme, posebno ove savremene, estradne, imaju za cilj da zabave, razvesele, rasplešu, ponekad i pruže utjehu u trenucima neke velike tuge ili žalosti. Međutim, pjesme često u sebi nose poruke. Te poruke nije jednostavno prepoznati, ali ih primamo na nekom sublimalnom nivou. Psiholozi bi rekli ispod praga svijesti. U propagandi to je jedan od osnovnih metoda manipulacije širokim narodnim masama.

 

 

 

 

 

 

Primjera takvih poruka u novokomponovanoj muzici ima na pretek. Jedan od njih možemo naći u jednom od najvećih hitova Ane Bekute „Rano moja“. Pjesma je objavljena 1989. godine na albumu „Ana Bekuta“. Autor stihova je Bogdan Kostadninović, dok muziku potpisuje Hasan Dudić. Interesantno, za ovu pjesmu može se postaviti ono čuveno pitanje – Šta je pisac htio da kaže?

 

 

 

Pjesma donosi ispovijest djevojke koja prolazi kroz bolno iskustvo ljubavnog kraha. Iz te se njene ispovijesti da zaključiti da su ona i njen sada već bivši partner, važili za jedan od onih parova za koji su mnogi vjerovali da se njihova ljubav nikada neće ugasiti, te da će uspješno prevazići sve turbulencije u svojoj romansi.

 

 

Sličnog ubjeđenja je bila i ona, ali joj je surovi život, mučki i iznenada, dokazao da nikad ne treba potpuno biti ubijeđen u nešto, kao i da ne treba stvari uzimati zdravo za gotovo.

 

 

Kroz pjesmu se provlači neka njena potajna nada da ipak možda nije definitivan kraj njihovoj ljubavi. Krivca za stanje u kojem se našla ona isključivo nalazi u sebi, što je, pogotovo u današnje vrijeme, rijetko viđena vrlina. Da bi se iskupila za svoje greške, ona je spremna na sve. Čak i previše! To vidimo iz poruke koju upućuje svom voljenom – prevari me, bol mi stvaraj, al’ me nikad ne ostavljaj.

 

 

 

Ta poruka je toliko pogrešna, da je postala simbol svega što je kvarno u modernom društvu. Prevara je nešto što u ljubavi ne bi trebalo da postoji, nešto preko čega se ne prelazi.

 

 

S obzirom da je ona iskreno zaljubljena, a spremna da preko prevare pređe, navodi na zaključak da je voljna pogaziti posljednju trunku svoga dostojanstva. Šta ću ja jadna i nesretna bez tebe. Uradi sve što želiš, samo ne idi od mene.

 

 

Tu se dolazi do priče o sublimalnim porukama. Dovoljno je zamisliti ogroman broj djevojaka u tinejdžerskom periodu, koje još uvijek nisu formirane ličnosti, koje se i same suočavaju sa prvim ljubavnim problemima, te ovaj stih uzimaju za pravilo kako razmišljati i kako se ponašati.

 

 

Još jedno, neizostavno, pitanje se samo postavlja. Šta ako njen izabranik pristane na njenu ponudu – prevari je, ali je ne ostavi. Kako će on nju doživljavati? Kao dostojanstvenu, snažnu, karakternu ženu ili kao labilnu, nesamostalnu, metiljavu ljušturu od žene?

 

Kao i brojna pitanja koja su se nametnula sama i zaključak se sam nameće. Valjalo bi obratiti pažnju na ono što slušamo, razmisliti o onome što nam se nudi, te samostalno donijeti odluku prihvatamo li ono što nam se nameće kao standard ili se borimo za dostojanstvo…

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Piše: O.TOŠIĆ

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala