ZMIJA SA SUNCA STIŽE NA ZEMLJU? Hitno upozorenje iz NASA: Preti velika opasnost od SOLARNE KORONE! (VIDEO)

Solarna oluja pogodiće večeras planetu Zemlju, a upozorenje na ovu pojavu dolazi iz NASA.

 

Solarna oluja će 19. jula u večernjim časovima po evropskom, a po američkom oko podneva, pogoditi zemlju.

 

Analizu ove pojave uradila je naučnica Tamita Skov, koja je Solarnu oluju opisuje kao “filament u obliku zmije koja dolazi sa Sunca”.

 

 

Da krenemo redom, Solarne oluje su zapravo ogromne eksplozije koje se dešavaju na Suncu. Pojavljuju se kao iznenadno, intenzivno osvetljavanje nekog dela Sunca i obično traju nekoliko minuta.

Ove pojave emituju ogromne rafale elektromagnetnog zračenja, a energija koju emituje je više od milion puta veća od energije vulkanske eksplozije na Zemlji.

 

Solarne oluje same po sebi ne znače apokalipsu, ali mogu da predstavljaju veliku opasnost ukoliko se poklopi nekoliko stvari.

 

Prvo je da Solarna oluja mora imati odgovarajuće magnetno poravnanje u odnosu na Zemlju da bi stigla u našu magnetosferu. Ako tog poravnanja nema, većina čestica će biti odbijena zahvaljujući Zemljinom magnetnom polju.

Druga stvar je da se tipične Solarne oluje javljaju samo u fotosferi Sunca, ali problem nastaje kada se pojave one koje su u interakciji sa solarnom koronom, odnosno spoljnim slojem Sunčeve atmosfere.

 

U takvim situacijama dolazi do izbacivanja koronalne mase, što može da izazove pustoš u strujnim mrežama, telekomunikacionim sistemima i satelitima u orbiti. Ako je koronalna masa usmerena pravo na Zemlju i kreće se velikom brzinom, može da dođe do ogromnog problema.

 

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, razvijeni su teleskopi optimizovani za merenje magnetnih svojstava Sunca, i oni nam omogućavaju da imamo upozorenje o Solarnoj oluji tri do četiri dana pre nego što ona uradi Zemlju.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin