Orban nije rekao da ne želi da izgubi državu “zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope”

Ispravka

Nekoliko medija, među kojima je i naš portal radiobalkansehermahala.net objavilo je članke u kojima se tvrdi da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da ne želi da izgubi svoju državu “zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“. Orbanov navodni citat dijeli se i na društvenim mrežama.

U tekstu koji je objavio naš sajt iznete su netačne tvrdnje da je predsednik Mađarske Viktor Orban izjavio da ga nije briga za SAD i Ukrajinu i da ne želi da izgubi svoju državu “zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“.

U članku se navode netačne tvrdnje:
“Tim Anderson, direktor Centra za kontrahegemonističke studije preneo je da je sam Orban na kritike koje mu je uputio Zelenski odgovorio: “Baš me briga za države i Ukrajinu. Ja sam Mađar po nacionalosti i ne želim da izgubim svoju zemlju zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope i sa kim, sa Rusijom”.”

Napomena: Sporni delovi testa su izmenjeni, a netačne tvrdnje su uklonjene shodno analizi koju je objavio portal “Raskrinkavanje.ba”.

Ispravka teksta:

Izbio je žestok diplomatski spor između Kijeva i Budimpešte tokom kog su visoki zvaničnici obe zemlje razmenjivali uvrede i dovodili u pitanje mentalno stanje onih drugih.

Sve je “zakuvao” predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover, koji je osudio stav ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prema drugim narodima.

– Ne mogu da se setim nijednog lidera zemlje kojoj je potrebna pomoć da govori protiv bilo koga na način kao što je to učinio predsednik Zelenski, ne samo protiv Mađarske, već čak i protiv nemačke kancelarke – rekao je Kover tokom intervjua za lokalnu HirTV.

Agresivno zahtevanje strane pomoći Zelenskog možda je posledica njegovih “ličnih mentalnih problema“, dodao je Kover.

– Treba pretiti neprijateljima, a ne onima koje želite da kao prijatelje. Postoji neka vrsta ličnog mentalnog problema, i ne znam šta se može učiniti po tom pitanju – rekao je on, a preneli ruski mediji.

Ove izjave izazvale su diplomatski slom u Kijevu, pri čemu su zvaničnici ispalili niz uvreda na račun Mađarske u celini i Kovera lično. Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrej Sibiga doveo je u pitanje Koverovo mentalno zdravlje.

– Poznaješ magarca po ušima, a budalu po brbljanju. Kratki um ima dug jezik – napisao je Sibiga na Fejsbuku, kritikujući “neprihvatljive, zlobne opaske ’ispod prosečnih političara’ kao što je šef mađarskog parlamenta”.

Sličan odgovor dalo je i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je od Kovera zahtevalo da pokaže dokaze o sopstvenom mentalnom zdravlju.

– Dalja procena Koverovih reči direktno zavisi od procene koja stoji u njegovom zdravstvenom kartonu – rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Zvaničnik je takođe optužio Mađarsku da “tvrdoglavo” nastavlja da “baca blato na Ukrajinu i briše ruske zločine”, dok je sugerisao da se zemlja “više puta” u istoriji našla na strani “zla”.

Kijev je više puta kritikovao Mađarsku zbog njenog uočenog nedostatka podrške u tekućem sukobu, kao i zbog nevoljnosti da prekine ekonomske veze sa Rusijom.

Zemlja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte i gasa i premijer Viktor Orban uspeo je da “izboksuje” da se naftni embargo EU ograniči na isporuke nafte pomorskim putem i izbacivanje patrijarha Kirila sa “crne liste” sankcionisanih pojedinaca.

Navodi da je Orban rekao “baš me briga za države i Ukrajinu. Ja sam Mađar po nacionalosti i ne želim da izgubim svoju zemlju zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope i sa kim, sa Rusijom”, a koji su se pojavili na Tviter nalogu Tima Andersona nisu tačne.

“Baš me briga za države i Ukrajinu. Ja sam Mađar po nacionalosti i ne želim da izgubim svoju zemlju zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope i sa kim, sa Rusijom” – stajalo je na pomenutom Tviter nalogu i ispostavilo se da ti navodi nisu tačni.

Nakon upozorenja organizacije Raskrinkavanje.ba da vest koju smo preneli nije tačna, ogradili smo se i napravili izmene u tekstu.

Ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima na grešci. Preduzećemo sve mere opreza da se ovakav propust ne ponovi na našem portalu. O greškama koje smo ispravili, a na koje nam je ukazao Raskrinkavanje.ba čitajte KLIKOM OVDE!

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin