ŽENA PABLA ESKOBARA JE NJEGOVA PRVA ŽRTVA Upoznala ga je sa 12, “dresirao” je po svojoj meri, a od života napravio dramu

Kada su se prvi put sreli, on je imao 23 godine, a u trenutku venčanja 26. Uprkos razlici u godinama i činjenici da je Marija bila dete, ona je tvrdila da je u pitanju ljubav, ali njeni roditelji su se oštro protivili njenoj nameri da se uda. Iako je, iz perspektive njhovih godina i Pablovog ponašanja, jasno da u odnosu s Marijom on bio tipičan predator, njenim roditeljima je pre svega smetalo to što mu nisu verovali, što je bio sin običnog sajdžije i što je jurišao njihovim krajem na vespi.

Ipak, Marija je bila očarana njim, pa su Eskobar i ona pobegli od njene porodice i ipak se venčali 1976.

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

 Upoznala sam Pabla kad sam imala 12, a on 23 godine — napisala je ona u svojim memoarima “Gospođa Eskobar: Moj život s Pablom“. — On je bio prva i jedina ljubav mog života. Udala sam se za njega u crkvi, a verovala sam da se bračni zaveti moraju poštovati. Kako je zapisala, Eskobar je davao sve od sebe da je zavede: donosio joj je poklone, poput žutog bicikla i pevao joj serenade.

– Činio je da se osećam kao princeza, a ja sam bila ubeđena da je on moj princ – rekla je Marija.

Međutim, naravno da nije sve bilo bajkovito – sama činjenica koliko je Marija imala godina u tom trenutku, dok je Eskobar bio odrastao muškarac, dovoljna je da ovo ne bude ljubavna priča, već priča pune jeze. I sama Henaoova ju je tako doživela u jednom trenutku, iako očarana i zaljubljena. Tako ju je, budući da je bila samo dete, prvi poljubac “paralisao od straha”.

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

– Nisam bila spremna. Nisam imala kapacitet da razumem šta su značili intiman i intenzivan kontakt – napisala.

Već sa 14 godina, Marija je zatrudnela. Kako je bila premlada, ona nije u potpunosti razumela šta se dešava s njom, ali je Pablu, opasnom čoveku u dvadesetim koji je pažljivo planirao svaki korak, sve bilo kristalno jasno: odmah ju je odveo na abortus u jednu ilegalnu kliniku. Žena koja je izvela prekid trudnoće rekla je da joj radi nešto što će sprečiti da ona zatrudni u budućnosti. – Osetila sam snažan bol, ali nisam ništa mogla da kažem bilo kome – sećala se Marija.

– Samo sam se molila Bogu da uskoro sve bude gotovo.

Uprkos traumi koju je doživela, ona je pristala da se uda za Eskobara već sledeće godine. – To je bila noć nezaboravne ljubavi koja ostaje istetovirana u mojoj koži kao jedan od najsrećnijih trenutaka u mom životu — opisala je ona prvo bračno veče.

– Želela sam da vreme stane, da uživamo zauvek u toj bliskosti.

U trenutku kada su se venčali, Eskobar je iza sebe već ostavio sitne zločine i prekršaje koji su obeležili njegovu mladost i već je bio u prvoj fazi izgradnje svoje narko imperije. Deceniju kasnije, on je bio čovek koji stoji iza 80 procenata ukupnog kokaina koji završava na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država i kralj ozloglašenog Medeljinskog kartela. Uz njega je, tiho i bez pitanja, stajala Marija.

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

– On je odgajan u kulturi muških šovinista, u kojoj su žene učene da prate svoje muževe bez pogovora. Ja sam odrastala tako što me je Pablo oblikovao da budem njegova supruga i majka njegove dece, da ne postavljam pitanja i ne preispitujem njegove odluke, da okrećem glavu – istakla je ona u svojoj autobiografiji.

U prvim godinama braka, Marija nije imala predstavu čime se njen suprug bavi. Naravno, uskoro je shvatila da se za kratko vreme u njihov dom slivaju ogromne svote, a isprva je odlučila da — kako ju je Eskobar naučio — okrene glavu. Želela je da uživa u bogatstvu, a Pablo ju je obasipao skupim poklonima i vodio na putovanja. Međutim, nije mogla da se otrese osećaja nelagode i sve ju je više izjedalo poreklo novca koji im je omogućio lagodan život. Tada su počele i brojne Eskobarove afere, a u jednom trenutku je čak imao svoj “momački stan” u njihovom porodičnom domu i u njemu dočekivao brojne ljubavnice.

– Tračevi o preljubama bili su konstantni i, moram da priznam, bolni za mene. Sećam se da sam plakala čitave noći dok sam čekala zoru — pisala je Marija.

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

Eskobarov kartel je rastao, zločini su bili sve brutalniji, a Marija više nije mogla da ignoriše njegov paralelni život, koji je počeo da se meša u porodični. Bilo je sve izvesnije da su njegovi dani odbrojani, pa je sve češće bio u bekstvu, a pred sam kraj Marija i njihova deca Manuela i Huan morali su da nose povez preko očiju kad bi išli da posete Pabla, koji se skrivao u “sigurnim kućama”. Strahovala je za njega, strahovala je za decu, strahovala je za sopstveni život. Eskobar joj je 1993. rekao da ona mora da se preseli s decom u kuću pod zaštitom vlade.

– Plakala sam i plakala. To je bilo nešto najteže što sam morala da uradim, da ostavim ljubav svog života dok ga je jurio ceo svet – prisećala se ona. U decembru te godine, Eskobar je u Medeljinu ubijen od strane kolumbijske policije. Dok je svet slavio smrt najozloglašenijeg vođe narko bande u istoriji, Marija i njena deca su u tišini oplakivala njegov odlazak. Nakon što su im Mozambik i Nemačka odbili zahtev za azil, uputili su se u Argentinu i promenili su imena, a ona se predstavljala kao Viktorija Henao Valjehos i Marija Isabel Santos Kabaljero. Život i dalje nije bilo lak: 1999. godine, Marija i njen sin Huan Pablo uhapšeni su zbog sumnji o pranju novca i u pritvoru su proveli nekoliko meseci. Nakon puštanja na slobodu, Marija je tvrdila da je zatvorenica u Argentini samo zato što je Kolumbijka.

– Žele da iskoriste duh Pabla Eskobara samo da bi dokazali da se Argentina bori s trgovinom drogom – rekla je tada.

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

Skoro dve decenije po izlasku iz pritvora, Marija je izbegavala javnost. Međutim, proteklih godina počela je da govori o svom životu s najpoznatijim narko bosom u istoriji, čovekom koji na vrhuncu svoje moći 1989. godine bio sedmi na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi planete, s imovinom procenjenom na 25 miliona dolara. Štaviše, svoju stranu priče podelila je u memoarima koji su privukli mnogo pažnje.

I danas je Mariji teško da se pomiri sa užasnim stvarima koje je Pablo Eskobar činio u godinama koje su proveli zajedno. Kaže da oseća “ogromnu tugu i sram zbog bola koji je njen muž izazvao”, ne samo njihovoj porodici već celoj Kolumbiji. U intervjuu koji je 2018. dala za W Radio, ona se javno izvinila za svoje ćutanje. – Tražim oproštaj za ono što sam radila u mladosti – rekla je i dodala da ona nije bila članica kartela, kao i da nije uživala u plodovima Eskobarovog “rada”, kako se to obično veruje.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/