Ako nikada niste pomislili na to da su krave divna stvorenja, sada je pravi trenutak. One su inteligentne i saosećajne životinje. Društvene su i rado provode vreme sa drugim životinjama i ljudima. Mnogo je razloga zbog kojih ova nežna bića zaslužuju našu ljubav, pažnju i razumevanje. Evo nekoliko zanimljivosti za početak…

1. OBOŽAVAJU SVOJE MLADUNCE

Između krave i njenog mladunčeta se od prvog dana stvara neraskidiva veza. Imaju izražen majčinski instinkt i potrebu da štite svoje potomke. Ako ih čovek ne razdvoji, majka će dojiti svoje tele sve do treće godine života. Na taj način se doživotno povezuju i uvek ostaju u blizini jedno drugog. Ako je potrebno, sve krave će učestvovati u odgajanju mladunaca i tako se još više međusobno zbližiti.

Šarena krava hrani tele

2. STVARAJU ČVRSTA PRIJATELJSTVA SA DRUGIM KRAVAMA

Ove nežne životinje cene prijateljstvo i uvek će rado provoditi vreme sa svojim drugaricama. Istraživanja su pokazala da one druženjem smanjuju nivo stresa. Pomažu jedne drugima, uče jedne od drugih i donose odluke zasnovane na međusobnom razumevanju.

Dve krave se druže na livadi

3. OBOŽAVAJU ZAGRLJAJE

Maženje krava usporava rad srca i smanjuje nivo stresa. Pored toga, ova životinja voli zagrljaje i uživa u njima. Na farmama širom Amerike i Evrope se ovo iskustvo naplaćuje i do 300 dolara.

Dve krave se druže na livadi

4. NE VOLE DA BUDU SAME

Izolovane su od ostalih krava samo ako su bolesne ili pred telenjem

Dve krave se druže na

5. LEŽE I ODMARAJU SKORO 10 SATI DNEVNO

Vreme koje ove životinje posvete odmoru utiče na njihovo zdravlje, količinu mleka koju nam daju, ali i na njihovo celokupno stanje.

Ša

6. KADA SPAVAJU, VOLE DA BUDU OKRUŽENE SVOJIM DRUGARICAMA

Ove farmske životinje ni u snu ne vole da budu same. Zato će rado odabrati zajednički odmor i tako sigurno utonuti u san.

Krava spava na livadi

7. IMAJU IZOŠTRENO ČULO MIRISA

Ove farmske životinje biraju hranu na osnovu mirisa i ovo čulo je veoma izraženo. Mogu da osete različite mirise udaljene i do 10 kilometara. Njihove štale uvek moraju da budu čiste i mirisne jer će u suprotnom živeti pod stresom.