ZAŠTO SRPKINJE ODLAZE KOD GINEKOLOGA DA “PROBIJU” HIMEN: Dr Mima Fazlagić otkriva 3 najčešća razloga za intervenciju

Srtarosna granica za stupanje u intimne odnose vremenom se pomerala, dok su se pitanja, poput “kada je zapravo devojka sprmna da uđe u intimne odnose i šta ta spremnost uključuje?” oduvek nametala.

Ginekolozi u Srbiji suočavaju se sa raznim slučajevima, koji uključuju poražavajuće činjenice o tome koliko smo se*sualno neobrazovani i neupućeni. Dr Mima Fazlagić neretko govori o ovim temama, a otkrila je i da danas devojke veoma rano stupaju intimne odnose.

Međutim, govorila je i o neobičnim intervencijama, a jedna od njih je probijanje himena. Medicinski gledano neporobojni himen može biti veliki problem za one koje nisu imale seksualne odnose.

Ljubavni par, Par, Ljubav, Krevet
foto: Profimedia / Sergejs Rahunoks / Alamy / Alamy /
Upravo o tome je govorila ginekolog dr Mima Fazlagić, koja je otkrila da danas devojke u Srbiji sve češće podvrgavaju intervencijama uklanjanja himena. Po njenom mišljenju, postoje tri najčešća razloga zbog kojeg se himen probija pod anestezijom – urođena anomalija, deblji kožasti prsten i nevinost u poznom dobu, piše Mondo.

“Majka primeti da nema menstrualnog ciklusa, a da se u toku svakog meseca periodično javljaju bolovi ili mučnina, nelagodan osećaj. Kod ginekologa se otkrije normalan ultrazvučni nalaz i vagina ispunjena krvlju. Ovaj poremećaj se ne otkriva odmah, jer je vagina elastičan organ i može da primi veću količinu krvi”, objasnila je dr Fazlagić za portal “Aska”.

Ona navodi da, kada se otkrije problem, jedino rešenje je u anesteziji proseći himen, eliminisati nakupljenu krv i omogućiti devojčici da normalno funkcioniše. Zahvat je mali i radi se u kratkotrajnoj anesteziji, ambulantno.

Sledeći slučaj kada je potrebno da se himen ukloni pod anestezijom je kada je on, umesto tanke opne, greškom u razvoju pretvoren u deblji kožasti prsten.

“Pacijentkinja pokušava da ostvari normalan odnos, ali je to praćeno velikim problemima i kada se obrati lekaru. Pregledom ustanovimo šta se dešava i malom intervencijom u anesteziji rešimo problem.”

Osim ovih medicinskih problema postoje i psihičke prepreke koje se javljaju ukoliko je žena već zašla u godine, a nije bila seskualno aktivna. U toj situaciji je obično neophodna intervencija ginekologa.

“To se obično dešava kad do prvog odnosa dođe u poznijim godinama, na primer posle 35 godine. Tada postojanje himena predstavlja izvor mnogih problema, jer je strah mnogo veći, a ponekad se čak jave i panični napadi pre odnosa. Ukoliko se to zakomplikuje i nemoguće je ostvariti prvi odnos, spas je u uklanjanju himena pod anestezijom. Takvi slučajevi nisu česti, ali je važno da se zna da i to postoji i da žene koje imaju bilo kakav problem, moraju o njemu da pričaju sa svojim ginekologom i da zajednički dođu do rešenja”, kaže dr Fazlagić.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin