Zašto se za Novu godinu ljubimo u ponoć? Ovaj običaj ima dugu i zanimljivu istoriju

Najverovatnija teorija je da su Nemci započeli tradiciju novogodišnjeg poljupca

 

Često se veruje da ono što radimo, pa čak i ono što jedemo, za Novu godinu može uticati na ishod sledeće godine. Iako se još uvek ne zna odakle tradicija novogodišnjeg poljupca, postoji mnogo teorija o tome odakle bi on mogao da dođe i šta zapravo znači.

Neki istoričari kažu da ovaj poljubac potiče iz starog Rima. Rimljani su svake godine imali svoj festival Saturnalije, a pretpostavljalo se da se tu dešavalo mnogo nestašluka i ljubljenja. Zatim se proširio na Evropu i ostatak sveta.

Nakon toga, poljubac se vezuje i za renesansu, u kojoj su balovi pod maskama bili poznati širom Evrope, a u ponoć su se skidale maske i delili poljupci, a bili su način čišćenja od zla i predstavljali su novi početak.

Ali najverovatnija teorija je da su Nemci započeli tradiciju novogodišnjeg poljupca. Nemci su imali svoje novogodišnje zabave širom zemlje, gde su svi čekali do ponoći da dobiju poljubac. Prestala je muzika, prestao je razgovor i odbrojavale su se sekunde do ponoći, a čim je sat otkucao ponoć, poljupci su „padali” svuda.

Potom se, preko Nemaca, novogodišnji poljubac proširio na Amerikance i oni su potpuno proslavili poljubac svojim holivudskim filmovima, koji su postavili određena očekivanja od poljupca.

 

Novogodišnji poljubac je često prikazivan kao najromantičniji trenutak u kome se iskazivala ljubav. Zapadne kulture su modernizovali ovaj poljubac i sada se veruje da ako se poljubite u ponoć, vaša godina će biti puna ljubavi, strasti i poljubaca. Ali ako ostaneš bez poljupca u ponoć, tvoja godina će biti usamljena.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin