ZAŠTO JE ESMA REDŽEPOVA USVAJALA SAMO MUŠKU DECU? Godinama kasnije je istina izašla na videlo

0

Esma Redžepova u narodu je bila poznata i kao “kraljica romske muzike” ali i veliki dobrotvor. Nema ko nije znao u regionu i šire da je Esma usvojila 48 dece, do kojih su svi bili dečaci sem jedne devojčice. Na pitanje zašto su usvajali samo mušku decu Esma je to ovako objasnila:

„Pa, ima tu logike. Da smo usvajali i žensku decu, kad odrastu, pošto nisu ni u kakvom krvnom srodstvu, moglo bi do svačega da dođe. Znate na šta mislim. Nama to nije bilo potrebno jer mi smo kao ansambl tada stalno bili van Beograda, pa ko bi onda o tome vodio računa?”, dodala je ona tad, prenosi „Hello“.

Inače, Esma i Stevo su život posvetili muzici i kada su hteli da se ostvare kao roditelji, shvatili su da su ostarili za to. Kako nisu uspeli da se ostvare kao biološki roditelji, usvojili su čak 48 dece.

„To nije bilo samo reda radi. Svoj toj deci prenosili smo ljubav prema muzici, prema pesmi… Želeli smo da im budemo kao majka i otac, pravi roditelji. Stevo je satima vežbao sa njima, a onda je došao na ideju da osnuje ansambl ‘Teodosijevski’. Kako je koje od dece odrastalo, tako je napuštalo ansambl. Zasnovalo bi svoju porodicu, a na njegovo mesto došao bi sledeći usvojeni dečak. Danas su svi materijalno obezbeđeni. Ja sam zbog toga vrlo srećna jer njima ulica, kao mnogim drugim Romima, nije postala dom“, kazala je pevačica svojevremeno.

Podsetimo, pevačica Esma Redžepova preminula je u decembru 2016. u 73-oj godini života, a iza sebe je ostavila legat kao malo ko!

Rođena je u Makedoniji 1943. godine, kao peto od šestoro dece. Njen otac je u bombardovanju 1941. godine izgubio nogu, a Esma mu je pomogla da na dostojanstven način zarade za porodicu. Bio je čistač cipela, a malena Esma je radila dodatne poslove, nosila je mleko, čistila stanove…

“Moje detinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osetila sam u detinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mleko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Volela sam bioskop, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvek sam se morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu”, rekla je jednom prilikom kraljica romske muzike.

Da joj uopšte nije bilo lako, svedoči i izjava koju je dala u jednom intervjuu.

“Kad se ljudi u porodici vole, siromaštvo nije teško. Meni je najteže bilo kad sam krenula u prvi razred i kad su me svi nazivali “Ciganka”. Niko nije hteo da sedi sa mnom u klupi. Tada sam prvi put shvatila da sam različita od druge dece i to mi je najteže palo”, rekla je Esma.

Imala je samo 10 godina kada je počela da peva, a sa 13 je pobedila na jednom muzičkom takmičenju na kojeg je upoznala i Steva Teodosijevskog, poznatog harmonikaša i šefa orkestra. On je zatražio dozvolu od Esminih roditelja da im se pridruži i nastupa na turneji. Uz roditeljski pristanak, devojčica je počela da se profesionalno bavi muzikom i da nastupa sa orkestrom po mnogim mestima, kasnije i širom planete. Stevo je je bio njen učitelj, prijatelj i saradnik.

Vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu, koji je bio 22 godine stariji. Nisu imali svoje dece, ali su pomogli drugoj deci. Usvojili su čak četrdeset sedam dečaka, koje su iškolovali, uglavnom su se bavili muzikom i nastupali u njihovom orkestru “Teodosievski”. Sve svoje sinove Esma je podigla i finansijski zbrinula. Nakon velikog broja sinova, usvojila je i devojčicu.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *