Zaista su MAGIČNA bića: Nauka kaže da mačke mogu da vide i ono što je ljudima NEVIDLJIVO

Cela mističnost oko mačaka, zasnovana je na njihovoj nepredvidljivosti, nezavisnosti i nekim nejasnim i neobjašnjivim navikama, pa ljudima nikada nije u potpunosti pošo za rukom da razumeju postupke ovih životinja.

Nauka je utvrdila da mačke zaista poseduju jednu posebnu sposobnost; one su u stanju da vide čak i ono što je ljudskom oku potpuno nevidljivo.

Na razočarenje svih ljubitelja fantastike i misticizma, u pitanju je nešto sasvim prirodno – UV zraci.

Prema nedavnom istraživanju, mačke, kao i psi te još neke životinje, mogu da vide ovu vrstu svetlosti koja nije vidljiva ljudskom oku. Razlog zbog kog su mačke možda misterioznije od pasa, jeste taj što one više obraćaju pažnju na UV zrake, pa ih često možete videti kako zadržavaju pogled na, naizgled, prazan prostor.

sanjati mačku

Foto: Shutterstock

– Postoji mnogo stvari koje reflektuju UV zračenje, što su neke osetljive životinje u stanju da vide, za razliku od nas. Na primer, to mogu biti neki uzorci na cveću koji pokazuju gde se nalazi nektar, ili tragovi urina životinje. Takođe, jelen može da vidi UV zračenje koje reflektuje sneg – izjavio je profesor biologije na Univerzitetu u Londonu, Ronald Daglas.

Sočivo ljudskog oka blokira ultraljubičasto svetlo, ali kod životinja čija sočiva propuštaju ove zrake, ultraljubičasto svetlo stiže do mrežnjače, koja pretvara svetlost u nervne signale koji putuju do mozga gde ih vizuelni sistem opaža.

Foto: Herbert Spichtinger / ImageSource / Profimedia

Njihov izoštreni vid, omogućava im i da, na primer, vide kretanje belih životinja po snegu, što će ljudsko oko uočiti tek kada se ono odvija u njegovoj neposrednoj blizini. Ova veština, u velikoj meri je pomogla mačkama kao divljim bićima i mesojedima da opstanu u prirodi.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)