Zabrinjavajuće POSLEDICE rata u Ukrajini: Nestašica suncokretovog ulja širom sveta, CENE značajno veće

Širom sveta, ljudi ovih dana nose i postavljaju na ulice suncokrete, u znak solidarnosti sa Ukrajinom, koja je vodeći izvoznik žitarica i uljarica.

Ipak, u poslednje vreme cvet suncokreta predstavlja i nešto drugo, takođe vezano za rusko-ukrajinski sukob. To “nešto” je rast cena hrane, koji je odjeknuo na celoj planeti.

Iako su, naročito poslednjih godina, popularna i razna druga ulja – kao zdravije varijante – činjenica je da se suncokretovo ulje koristi najviše za kuvanje, gde ima bezbroj primena.

Doduše, cena mu je skočila prilično i sada košta maltene kao kvalitetno maslinovo ulje – ipak, ovo drugo se i dalje radije koristi za salate i garnirunge.

Ulje se dobija od semena suncokreta, a prema podacima Nacionalne asocijacije suncokreta, veliki cvetovi koje možete videti u prostranim žutim poljima – mogu imati čak 1.000 do 2.000 semenki po cvetu.

Semenje se izvlači, presuje i cedi, a Ukrajina u regularnim okolnostima računa na skoro polovinu svetskog izvoza suncokretovog ulja, prema informacijama Mintech-a.

Ali, zbog rata, isporuke su dobrim delom obustavljene. Svet se suočava sa nestašicom ovog važnog proizvoda, dok potražnja ostaje na visokom nivou – to svakako utiče na podizanje cena, tj. uslovljava ga.

Kernel, glavni ukrajinski proizvođač, rekao je za WSJ da su “veoma male šanse da, dok rat ne prođe, dostignu 30 odsto izvoza od ranije”. Stručnjaci kažu da kompanije rade na tome da nađu zamenu suncokretovom ulju – recimo u ulju od repice. Iako potpuno drugačije, zanimljivo je da i tog ulja sada ponestaje, a cene su skočile 72 odsto.

I tu nije kraj, traže se druge alternative, tako da razna ulja sada beleže rast svojih cena. Tako da su u martu suncokretovo, repičino, sojino i palmino ulje – dostigli rekordne nivoe, a inače važe za jeftina.

Maslinovo ulje koje, s druge strane, oduvek važi za skuplje – prošle godine je dodatno poskupelo, za 15 procenata. Ali, zamena, kao što smo pomenuli, nije uvek rešenje. Naime, sojino ulje je problematično zbog eventualnih alergena i GMO uzgoja. WSJ dalje piše, pozivajući se na stručne izvore, da je sada potrebno “dobiti nove etikete, proći nove protokole”, što je proces.

A kako cene ulja za kuvanje rastu, tako skaču i cene gotovo svih proizvoda. “Svaki deo sveta biće pogođen time”, navodi se. Dodaje se da je, primera radi u Turskoj, zbog oštrog pada ponude – došlo do panične kupovine. U Iraku, protestanti su nazvali sebe “revolucionarima gladovanja”.

Kako je rat uzeo maha, a potreba za suncokretovim uljem ne jenjava, tako su farmeri u SAD i svetu odlučili da posade više suncokreta u 2022. U Americi, sezona je negde u maju, a iz pomenute nacionalne organizacije navode da je očekivano povećanje sadnje za 20 odsto.

Ali, ni to neće biti dovoljno da zadovolji potražnju.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin