Vučić u Briselu SPASAO SRBIJU: Stiže nafta preko EU

Srbija i Zapadni Balkan skinuti su sa liste sankcija u vezi sa uvozom nafte.

– To znači da ćemo nastaviti da uvozimo preko jadranskog koridora, što znači da smo obezbedili naftu i posle 15. maja preko JANAF – otkriva odlično obavešten izvor.

Sve je rađeno na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji je tim bio u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima EU. Srbiji su najviše pomogli Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Francuska kao predsedavajuća Evropskoj uniji.
O ovoj temi Vučić je u četvrtak uveče govorio na RTS, rekavši da se odlučuje o tome da li ćemo biti izuzeti iz paketa sankcija i podsetio na odluku EU da samo do 15. maja Srbija može da uvozi naftu. Ipak, odluka je doneta u našu korist, te je ukinuta zabrana za izvoz nafte u Srbiju.

Foto: Privatna arhiva

 

– Nadam se da su naši građani svesni kakvom smo riziku bili izloženi i kakva opasnost je otklonjena. Srbija je bila na ivici jedne ogromne krize, pretila nam je naftna blokada i velika nestašica. Sada vidimo koliko je napora predsednik Vučić trebalo da uloži da se ova realna opasnostukloni i da snabdevanje ostane stabilno kao što je bilo i do sada. Kada vidimo da je o ovom pitanju razgovarao s najvažnijim evropskim liderima, to dosta govori i kakvo poštovanje uživa Srbija u evropskim okvrima, a naročito predsednik Vučić u ličnim kontaktima, pre svega s predsednikom Francuske Makronom, ali i liderima u Briselu. Ovo je u velikoj meri njegova lična zasluga, jer bez ogromnog truda, ali i bez jakih direktnih kontakata sa evropskim liderima, koje je Vučić gradio godinama, bojim se da ishod za Srbiju ne bi bio ovako povoljan – navodi Dragaš.

TIČE SE I NAS

On ističe da Srbija nije odgovorna za krizu u snabdevanju naftom posle sankcija Rusiji, ali ona nije izolovana zemlja.

– Sve što se dešava u Evropi tiče se i nas. Ja sam siguran da je opasnost od naftnih sankcija Srbiji otklonjena i zbog našeg dosadašnjeg glasanja u okviru UN, a naročito našeg pridruživanja dvotrećinskoj odluci članica UN da Rusija bude isključena iz Saveta za ljudska prava. Srbija pokazuje puno partnerstvo pre svega sa svojim evropskim prijateljima i to dobija odgovor, tako što EU smatra Srbiju svojim ravnopravnim delom i ukida mogućnost bilo kakvih restrikcija u vezi sa snabdevanjem naftom. Na nama je da pronađemo model za buduće funkcionisanje NIS, s obzirom na većinsko rusko vlasništvo u njemu, i ja sam ubeđen da ćemo, kao i do sada, imati takve odluke pri kojima će srpski interes biti na prvom mestu. Baš kao što smo i do sada videli u odlukama predsednika Vučića i državnog vrha – zaključuje Dragaš.

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)