Vučić nakon vojne vežbe “Vatreni štit 2022”: Ovo je bilo IZVANREDNO dejstvo naše vojske (VIDEO)

U vojnom kompleksu “Pasuljanske livade” održala se združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022”, kojoj je prisustvovao i predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Na vežbi je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Predsednik Vučić stigao je u 19 sati, a dočekala ga je i pozdravila specijalna četa garde.
Na poligonu, po prvi put, prikazano je dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima “kornet”, uvezenih iz Rusije, koji poseduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Vežba je počela

Predsednik je dozvolio da vežba počne, nakon čega je dat signal za početak vežbe.

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega je usledilo izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Na poligonu, po prvi put, prikazano je dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima “kornet”, uvezenih iz Rusije, koji poseduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Pored njih, svoje borbene mogućnosti prikazao je tenk M-84AC1, kao i bespilotna letilica “vrabac”.

Vežbu na Pasuljanskim livadama komentarisao je zamenik komandanta kopnene vojske general-major Slađan Stamenković.

Deo ciljeva koji predstavljaju ciljeve koji predstavljaju snage neprijatelja u zoni operacije obeležen je svetlećim markerima. Te ciljeve gađaju naše jedinice, sa namerom da pogode – odnosno da ih neutrališu.

Na vežbi je prikazano i osvetljavanje prostorija koje će se vršiti sa svetlećim minama i svetlećim projektilima iz samohodnih haubica, u cilju lakšeg osmatranja i korekture, u toku realizacije gađanja, ali i zuslepljivanje neprijatelja u zoni operacije.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC / nr

Prikazano je gađanje prenosnim-raketnim sistemima ciljeva u vazdušnom prostoru.

Gađan je jedan cilj koji je u stvari svetleća mina od 120 mm modernizovanom iglom. Avion je veći 100, 200 ili 300 puta od svetleće mine. Prikazana su sredstva koja su jako efikasna za gađanje na malim daljinama, odnosno ciljeva koji se vizuelno uočavaju.

Prvi put je prikazano i gađanje “kornetom”. Reč je o raketi dometa 8 kilometara, najpreciznijoj u naoružanju naše vojske. Ispaljene su dve rakete i obe su pogodile cilj. Raketa leti izuzetno velikom brzinom, izuzetno je prodorna i moćna. Praktično je nemoguće promašiti cilj.

Prikazano je i novo vozilo MRAP koje tek treba da stigne u Vojsku Srbije. Pored visoke mobilnosti, to su sredstva koje po prvi put pešadijskim jedinicama pružaju mogućnost oklopne zaštite od dejstva streljačke municije i parčadi artiljerijskih ili tenkovskih projektila.

Prikazano je i dejstvo “malog Miloša”. U zoni operacije, gde postoji viski rizik od dejstva snaga neprijatelja, ne mora se poslati vojnik da izvrši određeni zadatak, već “mali Miloš” kojim rukuje operator, koji je naoružan mitraljezima, bacačima granata… Oni svojim dejstvom podržavaju deo pešadijskih jedinica koji se angažuje u prednjem kraju.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Zaslepljivanje neprijatelja

Naše jedinice su gađale markere koji predstavljaju uslovne neprijatelje. Održaće se i osvetljavanje i zaslepljivanje neprijatelja iz minobacača 122m i samohodnih haubica 122mm.

Panciri S1 i haubice NORA deluju u rejonu 6

Osvetljavanje bojišta i uništavanje neprijatelja u rejonu 1

Osvetljeno je bojište dužine 1.000 metara, a potom je po neprijatelju delovao tenkovski vod.

Prikazan je nalet i dejstvo helikoptera

Helikopteri Vojske Srbije pružile su vatrenu podršku kopnenim snagama.

Obraćanje Vučića

– Večeras smo mogli da vidimo koliko je toga promenjeno u našoj vojsci. Do juna sledeće godine ćemo za naše helikoptere, kojih je danas deset puta više nego što smo ih juče imali, nabaviti “francuske naočare” i bićemo u potpunosti osposobljeni za noćnu borbu. Naši helikopteri nose razorne rakete koje mogu da dejstvuju na udaljenosti od 6 ili 7 kilometara – rekao je on.

Vučić je rekao da je večeras viđeno izvanredno dejstvo naših helikoptera.

– Sve je izgledalo impresivno. Mogli smo da uđemo u detalje i vidimo razliku između dva para naših snajperista u opremi. Posebno čestitam našoj vojsci na tome. Izuzetno smo zadovoljni dejstvom “malog Miloša”, imamo ih već 30, koje smo primili, ali imamo i “malog Miloša”, to su stvari koje su nam potrebne u budućnosti – rekao je on.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Predsednik Srbije je istakao da ćemo morati dalje da snažimo naše helikoptere.

– Tražio sam pre dva dana od Erdogana Barjaktare, i dobio sam obećanje da ćemo moći da ih kupimo i uvrstimo u oružje i opremu Vojske Srbije. Čestitam svima, i pored loših vremenskih uslova je odrađena vežba izvanredno. Tenkovi su bez greške pogađali – istakao je Vučić.

On je naglasio da je ovo bilo izvanredno dejstvo naše vojske.

Odgovori na pitanja novinara

Predsednik komentarisao pravljenje skloništa u Nemačkoj

– Što se tiče skloništa, niko više ništa ne može da isključi i u skladu s tim se ponašaju. Za nas je važno da snažimo sebe, svoju zemlju ekonomski, da čuvamo svoju zemlju i mir – rekao je Vučić.

Vučić o Hrvatima i tome šta im smeta u poziciji Srbije

– Poziciju Srbije ne prave oni, ni niko drugi u svetu, već građani Srbije svojim izborom. Oni nama ne smetaju, mi njih volimo, oni su članica NATO, snažni su. U tome što nabavljaju su vele-sila, a mi gledamo da na moderan način budemo u stanju da odvratimo svakoga, nemamo za cilj da bilo kome pretimo, i mislim da vojska Srbije prati period najvećeg napretka na Balkanu.

Predsednik o izborima

– Svima je sve bilo jasno i prvog trenutka, oni su imali najviše kontrolora. U eri socijalnih mreža morate da se pravdate nekome, što nema nikakvog smisla. Bavite se sledećim izborima, a ne onim što je prošlo. Bilo bi civilizovano da neki čestitaju pobednicima, ali sve će doći na svoje u narednom periodu – rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da moramo da pokažemo veće poštovanje prema ljudima, a građani će uvek sve moći da procene sami.

Vučić komentarisao sankcije Rusiji i optužbe

– Naslušao sam se, čitajući Politiku i sve druge koji govore o Vučiću i Orbanu i o nekoj izdaji, Srbija se ponaša u skladu sa Međunarodnim javnim pravom, moralno, časno, principijelno i odgovorno. U politici ne možete uvek da donosite odluke koje će da vam se sviđaju. Zato sam zadovoljan što 60 odsto ljudi, ali već i preko toga, razumeju šta je odgovornost, a šta neodgovornost, i sad to više ni nema veze sa izborima, oni su završeni. Hoću da se borimo za fabrike, ljude, investicije, prijateljstvo i principe, da možemo sebe da pogledamo u ogledalu kao nacija i da imamo obraz – rekao je on.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Istakao je da ovde ima onih koji bi da unište Srbiju za tri dana.

– Sad me pitate kako da reagujem na to što je Peskov bio korektan. Kažite ime zemlje u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, ime zemlje čiji avioni iz te zemlje lete ka Sankt Peterburgu. Ime jedne male zemlje, jednog malog, ponosnog naroda, to je naša zemlja. Vi mislite da oni ne znaju te stvari? Ovde ima onih koji bi da unište zemlju za tri dana, praveći da su velike patriote i rodoljubi, a sve su samo ne to. Neću danas pričati o tome, ali doći će vreme kad hoću. Moj posao kao predsdnika Srbije je da štitim naš narod i našu zemlju. Spreman sam ja da gutam žabe, da bi naš narod mogao da digne glavu i ima svoj ponos i dostojanstvo. Mislite da je lepo, da uživam u tome? Ono što tražim od ljudi je poštovanje i odgovornost, da razumeju situaciju u kojoj se nalazimo, a koja nije nimalo laka – naglasio je predsednik.

Predsednik je rekao da je ovo olakšavajuća okolnost.

– Ako mislite da treba da učestvujemo u sankcijama Srbiji i tome da se radujemo, ja to ne mogu. Veliko hvala Šarlu Mišelu, Ursuli, što su nam posle velike borbe u Briselu omogućili da budemo izuzeti sankcija. Ovo je olakšavajuća okolnost – rekao je on.

– Bezbroj je briga i problema.  Stručnjaci postave duplo dno za naše žito, duple rešetke, nisu pomislili da će neko da sklanja te rešetke i proverava ima li žita. To su sve naše brige. Mi moramo da odbranimo mir i stabilnost. Kad god mislite da kažete nešto o našem nekorektnom ponašanju prema nekome, samo uporedite ponašanje svih drugih prema njemu, a obratite pažnju pod kakvim je medijskim pritiskom Srbija, i ko je taj ko mora na sve to da odgovori. Ko mora da sačuva dostojanstvo naroda, a u isto vreme da sačuva život.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Vučić je odgovorio na pitanje o kineskim akcijama  

– U utorak i sredu to što budemo predstavljali je do sada naše najmoćnije oruđe.

O francuskim rafalima

– Već godinu dana pregovaram s Francuskom o kupovini 12 novih rafala. A pregovaramo za još 12 polubnih. Konkurencija je velika, radimo na tome – rekao je on.

U utorak i sredu, dobrodošli da vidite rad srpske vojske, srećan rad – poručio je Vučić.

Danas se prvi put prikazalo dejstvo noću novouvedenog protivoklopnog raketnog sistema “kornet em”, koji poseduje sposobnosti za uništenje kompozitnog čelika do 1,3 metra ili armiranog betona do tri i po metra na daljinama do 8.000 metara.

Vežba se realizovala radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Veliku vežbu je pre dva dana najavio i predsednik Srbije.

– Biće dnevno-noćna vežba – rekao je Vučić i dodao da će biti ozbiljnih noćnih gađanja iz helikotera.

– Da vidite kako tuku naše rakete, da vidite kornete prvi put i noću kako tuku – rekao je tada Vučić.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)