Vratio se ženi sav pocijepan: PENZIONER SE POTUKAO SA MEDVJEDOM ZBOG PEČURAKA

Vratio se ženi sav pocijepan: PENZIONER SE POTUKAO SA MEDVJEDOM ZBOG PEČURAKA

 

Šokirana penzionerka iz Rusije Galina Žerehova vidjela je svog supruga Pavela Nikolajeviča Žerehova (69) na tremu kuće sa krvavim rukama i pocijepanom majicom, a zatim vrisnula: „Bože, Paša. Šta se desilo? Da li te je neko tukao?”

Prizor iz horor filma upotpunio je trag krvi koja je kapala iza njega, teško je disao i nije ispuštao mali nož iz ruku.

 

Samo 15 minuta ranije, penzioner iz malog sela Hrebtovaja u Irkutskoj oblasti, krenuo je po sremuš i pečurke u šumu. Poveo je psa da mu pravi društvo i obećao ženi da će se vratiti za nekoliko sati. Čim je ušao u šumu Pavel je čuo čudan zveket, pogledao u stranu i vidIo da prema njemu juri medvjed punom brzinom. Imao je sekundu da smisli kako da se odbrani.

 

“Uprkos činjenici da je moj muž visok 190 cm, a zvijer mlada i ne baš najveća, ona je prvim skokom oborila mog muža na zemlju. A onda je medvjed počeo da kida Pavela. Pocijepao mu odjeću i poderao grudi – rekla je Galina za Komsomolskaju pravdu.

 

Iako starac nikada nije gledao Oskarom nagrađeni film “Povratnik”, sada se s pravom može uporediti sa glavnim likom filma, Hjuom Glasom, kojeg je glumio Leonardo Di Kaprio. On se takođe smjelo uhvatio u koštac sa predatorom kada se činilo da nema šanse, mada nije imao ni drugog izbora. Pas je odmah pobjegao, a nije poznato koliko je borba trajala.

 

Pavel je nekako uspio da iz džepa izvadi nož za pečurke i njime ubode medveda u bok. Zvijer je glasno zaurlala, od bijesa je još nekoliko puta ogrebala Pavela kandžama i zaradila još jedan ubod. Nakon toga, medvjed je odlučio da obustavi napad i povukao se. Sišao je sa penzionera i pobjegao.

 

“Pavel se ne sjeća kako je došao kući u stanju šoka. Nije čak ni osjetio bol. Osjećao se loše kada je sjeo na verandu. Odmah sam pozvala Hitnu pomoć – kaže Galina.

Već u bolnici se ispostavilo da Pavel nije imao samo površinske rane.

 

“Medvjed je čovjeku takođe slomio ruku. Sada je penzioner u umjereno teškom stanju. Život mu nije ugrožen – rekao je ljekar.

 

Pavel je cijeli radni vijek proveo kao mehaničar, a kada se penzionisao potpuno se posvetio branju pečuraka, bobica i drugih darova šume. Ljeti bi po cijeli dan lutao po šikari u krugu od 20 kilometara od kuće i nikada se nije izgubio niti sreo bilo kojeg grabljivca. Zato se iznenadio kada ga je zvijer napala na samo kilometar od sela.

 

“Inače, lovci su krenuli u potragu za ovim medvjedom. Već je osjetio krv. Međutim nikada nije pronađen. Da li ću ponovo pustiti muža u šumu? Ne dolazi u obzir! Ne trebaju nam više pečurke. Život je važniji – kaže Galina.

 

Profesor Odjeljenja za nauku o divljači i bioekologiju Irkutskog državnog agrarnog univerziteta Aleksandar Kondratov smatra da je Pavel imao dosta sreće jer čak i medvjed star šest mjeseci može da ubije čovjeka.

 

“Ako pri susretu sa medvjedom nemate oružje, najbolji savjet je da galamite što jače, vičete, pljeskate rukama, kucate po tanjirima. Najvažnije, nikada ne bježite.

 

Šta učiniti ako vas je medvjed već napao? Ne postoji nikakav način. To je kao da se amater rve sa svjetskim šampionom u rvanju. U ovom slučaju, penzioner je imao puno sreće. Obično ljudi ginu u takvim borbama. Čak i šestomjesečni gospodar tajge može da obori osobu šapom i ubije je.

 

Može li se čovjek spasiti nožem? Da, moguće je. Možda se dogodilo jer je medvjed bio mlad i uplašen. Odrasla jedinka bi se još više razbjesnela od bola – ispričao je stručnjak. (RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin