Vogošćanske priče: BJEŽEĆI OD OŽIVJELOG VUKANA, POP IZVRNUO NOGU!

Starije Sarajlije, a posebno mještani Vogošće sjećaju se neobične zgode iz 1960. godine, kada je umro, a onda oživio Vukan Perić. O njoj je svjdočio Murat MuSabegović, veliki Perićev prijatelj i radni kolega.

 

Vukan Perić, sin Lazara, rođen 1929. godine u vogošćanskom naselju Budišići, pedesetih godina važio je za šereta ali 1960. godine, prijatelje, poznanike i radne kolege iz firme „Unis-Ergotehnika“ u Vogošći, gdje je radio, šokirala je vijest o njegovoj iznenadnoj smrti.

 

Kažu da se na njegovoj sahrani okupio do tada najveći broj građana jer ne dešava se svaki dan da, bukvalno, preko noći, neko umre u tim godinama. Nakon oproštajnih govora sveštenik je pozvao one koji su, cjelivanjem pokojnika, htjeli da se oproste. Radnici pogrebnog preduzeća skinuli su poklopac sa sanduka.

 

“Šta se ovdje događa, začuo se glas iz kovčega – ispričao je Musabegović. Radnici pogrebnog preduzeća i oni koji su se nalazili u neposrednoj blizini odra počeli su da padaju u nesvjest.

 

Drugi su, vidjevši da pokojnik ustaje iz sanduka, pobjegli sa groblja glavom bez obzira.

 

“Čekajte i mene”, čuli su “pokojnikove” povike.

 

Prema riječima Musabegovića, “pokojnik” se pričestio ostavljenom rakijom i krenuo kući, vukući sanduk sa sobom. Usput su mu neki, ne znajući za njegovu sahranu, otpozdravljali čudeći se mrtvačkom sanduku koji je vukao.

 

Vukanu je bilo čudno šta se dešava u kući. Pitao je da li mu se jedna od četiri kćerke udaje. Tek kada su i drugi počeli dolaziti k sebi, objasnili su mu o čemu se, zapravo, radilo. Rekli su mu kako su ga maloprije ispratili na groblje, te im nije jasno kako je vaskrsnuo. Ne vjerujući da je živ, štipali su ga svud po tijelu.

Ispostavilo se da se Vukan Perić izvjesno vrijeme nalazio u stanju kliničke smrti. Kako je do toga došlo i kako se on ponovo vratio među žive, nikada u potpunosti nije razjašnjeno.

 

Vukan je nakon toga na tavanu svoje kuće brižno čuvao pogrebni sanduk, čistio ga i glancao s vremena na vrijeme, kako je sam volio reći, da mu se nađe pri ruci ako zatreba. On je umro 2000. godine i do posljednjeg dana rado je prepričavao kako je ustao iz sanduka, a pop bježeći sa groblja izvrnuo nogu.(RBSM-RADIO)

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

 KLIKNI OVDJE         www.rbsm-serije.com

Pratite nas na        INSTAGRAMU        I        FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin