VIDJELI STE JEDAN SMEĐI LIST? EVO ŠTA VAM BILJKA POKUŠAVA DA KAŽE: Evo šta je potrebno da odmah uradite kako bi je spasili!

Kada zeleni listovi na vašim kućnim biljkama postanu smeđi, lako je kriviti bolesti i štetočine (isneskte). Ali pravi krivci iza ovih zabrinjavajućih simptoma ste vi, tj, vaša neprikladna briga prema ovim biljkama.

Bilo da se radi o biljkama u zatvorenom ili na otvorenom, birajući pogrešan način liječenja vaše biljke se mogu u potpunosti osušiti. Međutim  ukoliko odvojite vrijeme za identifikaciju i ispravljanje pravih uzročnika ovih simptoma, biljke sa smeđim vrhovima se mogu vratiti na pravi put.

Biljke prirodno koriste i gube vodu kroz tkivo svaki dan. Vrhovi listova postaju smeđi kada se izgubljena voda iz nekog razloga ne može zamjeniti. Idealno, voda teče iz korijena kroz stabljike i vodene tokove dok konačno ne dođe do vrhova listova. Ali kada je voda ograničena , dolazi do isušivanja ćelija i biljke odumiru od neke vrste suše.

Kada vrhovi biljaka postanu smeđi, te mrtve ćelije ne mogu da ožive, ali brze korekcije pomažu da se ostatak biljke oporavi.

Rješavanje problema smeđih vrhova listova

Iako smeđi listovi izgledaju suvi i žedni, nemojte se prevariti! Voda može biti poslednja stvar koju vaša biljka treba. Jednostavan botanički detektivski rad pomaže da se dođe do srži problema.

 Pogledajte šta je pod zemljom

Gledanje onoga šta se dešava sa korijenovima koji se muče, pomaže u dijagnozi problema. Ovo je lakše sa biljkama u saksijam nego sa biljkama u zemlji na otvorenom.

Prvo što treba da uradite jeste da biljke položite na stranu i polako ih izvučete iz saksije. Većina biljaka izlazi lako. Nemoj te se brinuti o povređivanju vaše biljke jer i profesionalni uzgajivači često poduzimaju isti korak.

 Pregledajte zemlju

Bez obzira da li se radi o kućnim ili o vanjskim biljkama, zemlja oko biljke bi trebala da bude hladna i vlažna. Osim ukoliko ne uzgajate vodene biljke ili neke močvarne, biljke nikda ne bi trebalo da leže u vodi. Korijenu je potreban vazduh. U zemljištu natopljenom vodom dolazi do asfiksije korijena (sušenja) , slabi njegova moć usvajanja vode i prenošenja u nadzemne organe te dolazi do propadanja korijena i pojave smeđih listova.

Ukoliko se zemlja raspada ili ima čvrst, suvi oblik, voda ne stiže tamo gdje treba. Zemlja može da formira tvrdu koru ili da se povuče sa strana u saksiji, te na taj način voda u potpunosti obilazi korijen. Razbijte koru i vratite zemlju natrag na stranu saksije da bi voda dospjela do korijena.

Pažljivo pregledajte korijen

Korijen daje naznake njegovog fizičkog zdravlja i okoline. Zdrav korijen sa nekoliko šarenih izuzetaka, bijele je boje, čvrst sa svježim mirisom sličnim kao zemlja. Sivi ili smeđi korijenovi su obično mrtvi ili odumiru zbog suviška vode, a takvi korijenovi imaju miris truleži. Kada korijenovi postanu ovakvi oni se ne mogu obnoviti. Kod sobnih biljaka, odstranite trule korijenove, a zatim presadite biljku u novu zemlju za novi početak.

Takođe može doći do vezivanja korijena koji se umotava oko saksije, a to se dešava ukoliko je saksija previše mala. Takve biljke potrebno je presaditi u veće saksije.

Izvadite ostatke đubriva

Vrhovi biljaka mogu postati smeđi i kada su izloženi prekomjernim đubrenjem što dovodi do prekomjernog nakupljanja soli a zemlja postaje previše kisela. Kod sobnih biljaka, nakupljanje soli se manifestuje kao bijela kora na površini zemlje ili tanjirima sa strana saksije. Potrebno je uraditi ispiranje zemljišta većim količinama vode. Jednostavno stavite biljku u lavabo ili kadu i zalijte je sa vodom dok se zemlja ne natopi i voda ne prođe.

Nastavite sa održavanjem biljke

Kada se vaše biljke vrate na put dobrog zdravlja, prilagodite svoju brigu, naročito zalivanje, kako bi ih održali u životu.

Oslobodite se dokaza

Kada uradite sve mjere njege, oslobodite se smeđih listova korištenjem oštrih makaza.

Koja su vaša mišljenja? Pišite nam U KOMENTARIMA na FACEBOOKU

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin