Connect with us

Zdravlje i Ljepota

Veliko otkriće mlade doktorice iz Australije: “ ISTINA JE OTROV PČELA uništava agresivne ćelije raka dojke”

Published

on

Koristeći otrov iz 312 pčela i bumbara u Perthu na zapadu Australije, ali i u Irskoj i Engleskoj, dr. Ciara Duffy s Instituta za medicinska istraživanja Harry Perkins i Univerziteta zapadne Australije testirala je učinak otrova na kliničke podtipove raka dojke, uključujući trostruko negativni rak dojke, koji ima ograničene mogućnosti liječenja.

Rezultati objavljeni u prestižnom međunarodnom časopisu Nature Precision Oncology otkrili su da je pčelinji otrov brzo uništio trostruko negativni rak dojke i ćelije raka dojke obogaćene HER2.

Niko prije nije uspoređivao učinke pčelinjeg otrova ili melitina na sve različite podtipove raka dojke i normalnih ćelija“, rekla je Duffy koja je željela istražiti antikancerogena svojstva pčelinjeg otrova i komponentnog spoja, melitina, na različitim vrstama ćelija karcinoma dojke.

Pčelinji otrov i melitin značajno, selektivno i brzo smanjuju održivost trostruko negativnog karcinoma dojke i ćelija  karcinoma dojke obogaćenih HER2

Testiran je vrlo mali, pozitivno nabijeni peptid u otrovu pčela, nazvan melitin, koji se može sintetički reproducirati i otkriveno je da sintetički proizvod odražava većinu antikancerogenih učinaka pčelinjeg otrova.

Otkrili smo da pčelinji otrov i melitin značajno, selektivno i brzo smanjuju održivost trostruko negativnog karcinoma dojke i ćelija karcinoma dojke obogaćenih HER2. Otrov je bio izuzetno moćan“, rekla je dr. Duffy.

Specifična koncentracija pčelinjeg otrova može uništiti oboljele ćelije, dok istovremeno ima minimalne učinke na normalne ćelije. Štaviše, pokazalo se da melitin može u potpunosti uništiti membrane ćelija raka u roku od 60 minuta.

Melitin je imao još jedan izvanredan učinak: u samo 20 minuta uspio je značajno smanjiti hemijske poruke ćelija raka, ključne za njihov rast i dijeljenje.

Ova studija pokazuje kako melitin ometa signalne putove unutar ćelija raka dojke kako bi smanjio replikaciju ćelija. To je još jedan prekrasan primjer kako se prirodni spojevi mogu koristiti za liječenje ljudskih bolesti“, komentirao je istraživanje australski naučnik prof. Peter Klinken.

Dr. Duffy testirala je i može li se melitin koristiti s postojećim lijekovima za hemoterapiju jer stvara pore ili rupe u membranama ćelija karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak drugih tretmana u ćeliju raka kako bi se poboljšala ćelijska smrt.

Otkrili smo da se melitin može koristiti s malim molekulama ili hemoterapijama, poput docetaksela, za liječenje visoko agresivnih vrsta karcinoma dojke. Kombinacija melitina i docetaksela bila je izuzetno učinkovita u smanjenju rasta tumora kod miševa“, objasnila je dr. Duffy čije je istraživanje provedeno je u sklopu doktorata na Institutu za medicinska istraživanja Harry Perkins.

Iako postoji 20.000 vrsta pčela, dr. Duffy je željela usporediti učinke otrova pčela iz Pertha s ostalim populacijama pčela u Irskoj i Engleskoj, kao i s otrovom bumbara. Otkrila je da je evropska pčela u Australiji, Irskoj i Engleskoj imala gotovo identične učinke na rak dojke. Međutim, otrov bumbara nije uspio izazvati ćelijsku smrt čak ni u vrlo visokim koncentracijama.

Jedno od prvih izvještaja o učincima pčelinjeg otrova objavljeno je 1950. u časopisu Nature, gdje je navedeno da je otrov smanjio rast tumora u biljkama. Međutim, zanimanje za učinke ovog otrova na različite karcinome poraslo je tek u posljednje dvije decenije.

U budućnosti će biti potrebne studije kako bi se formalno procijenila optimalna metoda davanja melitina, kao i toksičnost i maksimalne tolerirane doze.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

PODJELI TEKST NA DRUŠTVENE MREŽE
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Zdravlje i Ljepota

Većina žena drži je u wc-u, a ne smije biti tamo: Pod hitn0 je maknite iz toaleta

Published

on

U WC- u držimo dosta toga, zar ne? Ne razmišljamo o vlazi i nečistoćama koje dolaze u kontakt s mnogim predmetima koji se tamo nalaze.  Poznato vam je da četkicu za zube ne biste trebali držati u kupatilu jer prilikom puštanja vode iz vodokotlića, ona sa nečistoćama ide u četkicu.

Ili je barem udaljite od WC šolje. Također, pazite da četkica nije vlažna kada je pakujete. Dobro posušite. Iz gore spomenutog primjera se može zaključiti da je poželjno da spuštate poklopac na WC šolji.  Tako nečistoće neće doći u kontakt s raznim predmetima.

Ono što još ostavljamo u kupaonici, a ne bismo trebali jesu peškiri. Sigurno se pitate zašto.  Na vlazi se skupljaju bakterije i gljivice. Bolje je da peškire držite u ormarima ili da je kupaonica dobro provjetrena. Još jedna greška jesu brijači.

Ako ih ostavljate u kupaonici, onda ih zaštitite.  Skupit će se vlaga, nečistoće, doći će do hrđanja, a onda nije pametno da iste te brijače koristite. Zar nismo u pravu?  Pazite i gdje čuvate kozmetiku. Bolje u ormarićima.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

PODJELI TEKST NA DRUŠTVENE MREŽE
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

EVO ŠTA SVE MOŽE DA IZLIJEČI TAMJAN, AKO SE PRIMJENJUJE NA OVAJ NAČIN!

Published

on

Kada se tamjan zagrijava i isparava, njegov miris udišemo i to nam poboljšava mentalno i emocionalno zdravlje!

Para od tamjana ima umirujuće dejstvo. Miris tamjana može očito očistiti kuću, vodu i ljudsko tijelo od bakterije. Ublažava bol, upale i jača imuni sistem. Ekstrakt tamjana djeluje blagotvorno na cijelo tijelo.

Blagodati ulja tamjana

  • Jača nervni sistem
  • Pokreće obnovu ćelije, aktivira resorpciju zapaljenog procesa.
  • Ubija štetne mikroorganizme.
  • Poboljšava pokretljivost zglobova u slučaju reumatizma.
  • Inhibira rast tumora u crijevima i pankreasu.
  • Liječi jetru i matericu.
  • Uklanja glavobolju.
  • Poboljšava cjelokupno zdravlje.

Upotreba tamjana:

1. Kada liječite plućne bolesti, rastvorite mali grumenčić tamjane u alkoholu i pijte.

2. Ako vas bole zglobovi, ulje tamjana pomijenite sa vazelinom i mažite na boljem zglobu.

3. Kod upale krajnika, boli u štitnoj žlijezdi, curenja nosa, preporučuje se udisaje tamjane.

4. Kod opstipacije, koristi se tinktura od tamjane.

5. Dezinfekcija tamjanom koristi se za prostoriju u kojoj pacijent dugo leži, tako da ostaje za dimi tamjan.

Liječenje tamjanom primijenjeno je samo uz konsultaciju sa ljekarom.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

PODJELI TEKST NA DRUŠTVENE MREŽE
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

Kad mi je svekrva rekla 0vo mislila sam da Iaže: Probala sam i oduševila se, više nikad ne bacam ljusku od luka

Published

on

Kad mi je svekrva rekla za ovo, mislila sam da Iaže: Crveni luk je veoma zdrav. Bogat je vitaminima i mineralima. Djeluje kao antioksidans. Ima antifungicidno i antibakterijsko dejstvo.  Ubit će i kanc.erogene ćelije. Sigurno da znate da crveni luk ima broje prednosti za zdravlje, ali  vjerujemo da niste bili upućeni u to koliko vam i njegova ljuska može koristiti.

I ljusku biste mogli da iskoristite.  Možete koristiti luk sa ljuskom, kao dodatak hrani. Naravno, uz to da ste prije upotrebe očistili. Ukoliko imate problema sa probavnim traktom, onda bolje jedite bez ljuske.  U ljusci se nalazi još minerala  i antioksidanasa, te se stoga preporučuje i njeno konzumiranje.

Može vam pomoći i u kozmetičke svrhe. Sok od crvenog luka, ali i voda u kojoj se kuhala ljuska, vam mogu potaći rast kose.  Tako da kosu možete oprati s tim, pa onda klasično  šamponirati. Ljuska vam može pomoći kod raznih kožnih problema.

Skuhajte ljusku, a onda u vidu obloga nanesite na kožu. Osjetit ćete značajno poboljšanje. Tako da, probajte. Pomoći će vam.

PODJELI TEKST NA DRUŠTVENE MREŽE
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

Prati nas na Facebook

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala

error: Content is protected !!