Važna informacija ako putujete u inostranstvo: Uvode se mere protiv terorizma na graničnim prelazima

Državljani zemalja van EU moći da pređu samo 14 prelaza, 12 sa Hrvatskom i dva sa Mađarskom

 

Granica između Slovenije i Hrvatske moći će da se pređe samo tamo gde za to postoje označeni granični prelazi, izjavio je direktor slovenačke Uprave policije Marko Gašperlin.

Govoreći o tome kako će funkcionisati granični prelazi između Slovenije i Hrvatske, rekao je da će građani EU moći normalno da pređu sve granične prelaze, dok će državljani trećih zemalja moći da pređu samo 14 prelaza – 12 sa Hrvatskom i dva sa Mađarskom – i osam železničkih prelaza na kojima će biti selektivne policijske kontrole.

Među tim prelazima navode se Dolga vas, Pince, Obrežje, Metlika, Gruškovje, Dragonja, te železnički Hodoš, Lendava i Dobova. Ceo popis znaće se danas.

– Ako se neko nađe na pogrešnom graničnom prelazu, mi ćemo ga preusmeriti. U suprotnom, policija ima mogućnost da izrekne upozorenje ili sankcije prema Zakonu o prelasku državne granice – pojasnio je Gašperlin.

Kako bi olakšali život ljudima s obe strane granice, opet će se aktivirati dozvole za slobodan prelaz koje su nekad imali državljani obe zemlje koji žive uz granicu.

Podsetimo, Slovenačka Vlada odlučila je danas da od subote uvodi kontrolu na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom zbog straha od terorizma uzrokovanim sukobima između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze.

Mere kontrole trajaće 10 dana, sa mogućnošću da taj rok bude produžen.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je ranije danas na sednici Vlade da je reč o privremenim merama koje uvodi već devet država članica EU.

– Šengen nije gotov, ali ima problem. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procena o pojačanim bezbednosnim pretnjama zbog terorizma – naveo je Plenković.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin