(UŽIVO) “SOKO” POLETEO: Istorijski dan za Srbiju – Vučić i Orban na prvoj vožnji brzim vozom (FOTO+VIDEO)

Danas je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana puštena u saobraćaj deonica pruge Beograd – Novi Sad u okviru međunarodne brze pruge Beograd – Budimpešta.

Vučić i Orban se od železničke stanice Beograd Centar novim vozom “Soko” voze do Novog Sada gde će se obratiti medijima, najavila je pres služba predsednika Republike.

Brzi voz “Soko” parkiran je u železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu i spreman za svoju prvu vožnju sa putnicima na liniji Beograd – Novi Sad.

Dabldeker kompozicija sa četiri vagona krenuće u 11 časova i u promotivnoj vožnji brzom prugom od Beograda do Novog Sada prevešće ukupno 270 putnika, među kojima će biti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, kao i predstavnici Vlade Srbije.

Čast da upravlja vozom “Soko”, koji je u bojama zastave Srbije, na prvoj vožnji brzom prugom pripala je mašinovođi Zoranu Ðurđeviću.

Među putnicima nalaze se premijerka Ana Brnabić, ministar Siniša Mali, ministar Tomislav Momirović, ministarka Irena Vujović, ministarka Maha Gojković, ministar Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Zoran Radojićić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, Ištvan Pastor, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na železničku stanicu odakle kreće brzi voz.

Foto: Printskrin

 

Predsednik je zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, pozdravio sve prisutne, nakon čega je porazgovarao sa kondukterom koji upravlja vozom i poželeo mu sreću u radu.

Stigao je i premijer Mađarske Viktor Orban, koji se pozdravio sa svima prisutnima.

Foto: Printscreen/Pink

Vučić, Orban i drugi putnici se ukrcali u “Soko”

Predsednik Vučić, mađarski premijer Viktor Orban i drugi putnici ukrcali su se u brzi voz koji nosi naziv “Soko”.

Brzi voz krenuo je put Novog Sada.

Foto: Printscreen/Pink

Vučić i Orban razgovaraju tokom vožnje brzim vozom

Vučić je istakao da će ovo dodatno da zbliži Srbe i Mađare.

– I kada smo dogovorili ovaj posao, odmah smo prešli na posao. Samo sam čekao ovaj trenutak, za ovo živite. Viktor mi je rekao da je ovo nova era. Ovo će dodatno da zbliži Srbe i Mađare. Neverovatno, sednete, popijete nešto i u Budimpešti ste brzo. Presrećan sam – rekao je Vučić neposredno nakon što je voz krenuo.

Orban je rekao da je najveći izazov za njih bio što su bili fizički izolovani.

– Vaš predsednik i ja smo zaista uložili mnogo truda da bismo ponovo uspostavili dobar odnos između Srba i Mađara – rekao je Orban.

– Verujem da smo ubedili narod Srbije i Mađarske da je ovo pravi način kako se ide napred u budućnost. Ja sam srećan čovek. Vaš predsednik je neko ko radi, a ne neko ko samo govori i ništa ne radi. PRecizan je, odlučan i zaista radi, zahvalni smo Vučiću – rekao je Orban.

Ana Brnabić rekla je da je danas Srbija drugačija zemlja i da ne može da veruje da je ovo konačno realizovano.

– Od danas je potpuno normalno da neko živi u Beogradu a studira recimo na fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu. Ovo je mnogo lakše, lepše, jednostavnije i brže. Ovo je druga zemlja u odnosu na ono što je Srbija bila. Ovo je Zapadna Evropa – rekla je Brnabić.

Vučić o njegovom ličnom prijateljstvu sa Orbanom

Vučić je istakao da je Orban velikim delom uticao na realizaciju ovog projekta.

– To je njegova snaga, njegova hrabrost. Mi uvek možemo da računamo na njegovo prijateljstvo, kao i prijateljstvo Mađara. U Subotici će ovaj voz biti za sat i sedam minuta. Put do Budimpešte za sat i po vremena, to je neverovatno. To mnogo znači za našu ekonomiju. Kad napustimo Batajnicu, ići ćemo 200 kilometara na sat – rekao je Vučić.

Zoran Anđelković istakao je značaj otvaranja brze deonice u Srbiji.

– Doživeli smo da se u Srbiji vozimo 200 na sat. Nije to pitanje samo sna, to je pozicija Srbije – rekao je Zoran.

Brza pruga Beograd-Novi Sad završena je krajem prošle godine, a nakon toga izvršeno je testiranje pruge na kojoj će vozovi dostizati brzinu do 200 kilometara na čas, pa će putovanje između dva grada trajati oko 35 minuta.

Ministar Tomislav Momirović rekao je pre nekoliko dana da će vozna karta od Beograda do Novog Sada, brzim “Soko” vozom koštati 300 dinara u jednom pravcu tokom promotivnog perioda, a dok će prevoz na toj relaciji biti besplatan za decu uzrasta do sedam godina koja su u pratnji roditelja.

Ovo je kapitalni projekat u železničkoj infrastrukturi nakon 138 godina od puštanja u saobraćaj prve pruge u Srbiji i 46 godina od puštanja pruge Beograd-Bar.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)