Umrla NAJSTARIJA žena u Srbiji: Preminula u 110. godini – rođena je još u vreme Ruskog carstva

Krutikov je rođena u Jekaterinoslavu u Ruskom carstvu (današnji Dnjepar, Ukrajina) 27. marta 1912. godine

 

Tamara Krutikov, zvanično najstarija osoba u Srbiji od 16. aprila 2021. godine kada je preminula Nadežda Pavlović (109), preminula je 6. jula u ranim jutarnjim satima na Novom Beogradu u dobi od 110 godina i 101 dan.

 

Krutikov je rođena u Jekaterinoslavu u Ruskom carstvu (današnji Dnjepar, Ukrajina) 27. marta 1912. godine. Kada je imala sedam godina, napustila je Ukrajinu sa roditeljima i preselila se u Tursku, a ubrzo i na ostrvo Kinaliada, pa potom zatim u Srbiju, gde se kasnije udala i zasnovala porodicu.

 

Zajedno sa suprugom Nikolajem imala je tri ćerke: Nataliju (1941), Irinu (1946) i Zinaidu (1950). Do 94. godine živela je sama, kasnije se njena ćerka Irina vratila iz Rusije da brine o njoj. Po nacionalnosti je Ruskinja.

 

Bila je profesor muzike i francuskog, svirala je klavir i igrala tenis. Govorila je ruski, francuski, grčki, turski, makedonski, engleski i srpski.

 

Tokom seobe iz Turske, Tamara se iz Carigrada preselila na ostrvo Kinaliada, gde se školovala dve godine, pod patronatom Engleza.

 

Kasnije se preselila čamcem u selo Melinci kod Herceg Novog. Nakon kraćeg boravka u Herceg Novom, preselila se u Hrastovec u Sloveniji, Slovenija.

 

Tamo je provela veći deo svoje srednje škole u ​​zamku grofa Gerbenštajna i upoznala svog budućeg muža Nikolaja koji je tamo bio profesor muzike. Njena majka Ana se tamo zaposlila kao vaspitačica, a Tamarin otac Vladimir kao sekretar škole i nastavnik matematike.

 

Potom se preselila u Belu Crkvu da upiše i završi srednju školu.

 

U Beogradu se udala za Nikolu, a 1939. venčali su se u ruskoj crkvi u Beogradu. Nikolaj se zaposlio kao nastavnik muzike u Kavadarcima u Makedoniji. Posle su se preselili u Bihać jer su se tamo zaposlili. U Bihaću je upoznala porodicu Horvatović iz Zagreba.

 

Pomogli su joj da nakratko dođe u Zagreb na porođaj, a potom je rodila ćerku Nataliju, a nakon porođaja se vratila u Bihać. Njena ćerka Natalija je krštena u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu.

 

Predavala je balet u Kavadarcima. Jedno vreme predavala je francuski jezik u Šidu, a predavala je muziku u Bihaću. Ćerka Irina rođena je u Bihaću 1946. godine, a Zinaida 1950. godine.

 

Njen suprug Nikola preminuo je 14. decembra 1981. godine u Beogradu, u 81. godini.

 

Posle svega toga, vraća se u Beograd, gde je ostala do kraja života.

 

Postala je najstarija poznata živa osoba u Srbiji, nakon smrti 109-godišnje Nadežde Pavlović 16. aprila 2021.

 

U martu 2022. godine proslavila je 110. rođendan ipostala superstogodišnjakinja, kao i druga najstarija dokumentovana osoba koja je ikada živela u Srbiji, iza Jelisavete Veljković.

 

Krutikov je preminula na Novom Beogradu, 6. jula 2022. godine, u dobi od 110 godina i 101 dan. U vreme smrti bila je druga najstarija Ruskinja na svetu, iza Klavdije Gadjučkine iz Rusije.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin