Ukrajinci objavili snimak UNIŠTENJA ruskog broda: Usledio je PREOKRET koji nisu očekivali (VIDEO)

Na internetu su osvanuli snimci i fotografije patrolnog broda “Vasilije Bikov”, koji pripada “Projektu 22160” ruske mornarice, kako uplovljava u luku Sevastopolj na Krimu. Na njemu nije bilo nikakvih vidljivih oštećenja.

To je mnoge zaintrigiralo jer su ranije sa ukrajinske strane trijumfalno objavljene vesti o tome da su snage Kijeva teško oštetile, ili čak potopile ovo plovilo pre više od nedelju dana raketama ispaljenim sa obale Crnog mora.

Videozapis na kojem se navodi da Vasilij Bikov gori nakon navodnog napada možda zapravo prikazuje komercijalni brod koji je ozbiljno oštećen nekim zalutalim projektilom na početku sukoba u Ukrajini.

 

To je, kako navodi portal The War Zone, još jedan primer raznih sumnjivih informacija i glasina koje su se pojavile otkako je konflikt počeo.

Vasilij Bikov prvi je patrolni brod “Projekta 22160” koji je ušao u službu, a pušten je u operativni rad 2018. godine. Ruska mornarica sada ima tri takva plovila u aktivnoj službi, a svi su dodeljeni Crnomorskoj floti, koju je Rusija premestila na Krim nakon pripajanja 2014. godine. Četvrti takav brod je na ispitivanjima od oktobra 2021. godine, a još dva su u izgradnji.

“Projekat 22160” oznaka je programa nekih od najmodernijih ratnih brodova u ruskoj mornarici. Uništenje jednog od njih predstavljalo bi značajan gubitak za Rusiju pa nije iznenađujuće što su ukrajinske vlasti objavile da su potopile jedan njih.

Posebno zato što je Vasilij Bikov učestvovao u napadu ruske vojske na ukrajinsko Zmijsko ostrvo, kada se pojavila lažna priča o prkosu šačice ukrajinskih vojnika koji su otišli u smrt uz poruku “Ruski ratni brode, je*i se!”. Iako je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski hteo posthumno da ih odlikuje, graničari, kojih je inače bilo više od 60, su se pojavili živi i zdravi, ali zarobljeni, na snimku iz ruske luke.

Potonuće ili čak ozbiljno oštećenje ovog broda imalo bi jasnu dodatnu propagandnu vrednost kao direktan čin osvete, navodi portal The War Zone.

Od samog početka postavljala su se pitanja o verovatnoće da će nenavođeni obalski raketni sistemi kratkog dometa moći da pogode relativno mali cilj, barem prema brodskim standardima, koji plovi Crnim morem.

U kasnijim izveštajima rečeno je da su ukrajinske oružane snage uspele u tome pomoću malih patrolnih čamaca kojima su namamile ruski brod prema obali da se nađe u dometu baterije, ali i ta mogućnost je pala u vodu nakon što su se pojavili vizuelni dokazi da plovilo čitavo.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin