UKOLIKO VAS UBODE STRŠLJEN EVO ŠTA PRVO DA URADITE: Izbegnite ozbiljne komplikacije i primenite sledeće savete

Ubod stršljena može da izazove ozbiljne komplikacije. Naime, ukoliko osoba nije alergična, obično završi sa manjim otokom koji traje par dana. U suprotnom, dešava se da dođe do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija.

Koje su reakcije na ubod stršljena?

otekline
crvenilo
osećaja svraba na oštećenom delu kože

Ubod stršljena je vrlo bolan, no u većini slučaja nije koban kako neki misle. Uglavnom se sve završi blagim otokom. U svakom slučaju, najbolje je izbegavati avanture u prirodi na mestima gde ima stršljenova. Ukoliko se bavite baštovanstvom, budite na oprezu i zaštititi otvorene delove tela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žalac i stavite hladan oblog.

Ubod stršljena – simptomi ?

Ubod stršljena uglavnom izaziva otekline, crvenila i osećaja svraba na oštećenom delu kože. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osetljiva na njegov otrov, može oteći čitava ruka, noga ili drugi deo tela na kojemu se nalazi ubod.

Kako biste sprečili širenje otrova u telu, ubodeni deo tela držite povišeno u odnosu na trup. Ukoliko je žalac ostao u koži, pokušajte ga istisnuti nekim ravnim nožem. Nemojte koristiti pincetu jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisnete u telo, a žalac ostane dublje u koži.

Posebno su opasni ubodi na predelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozleđenu osobu potrebno odmah odvesti u hitnu.

Ubod stršljena može dovesti do anafilaktičkog šoka koji dolazi iz nekoliko razloga:

Zbog toga što je osoba alergična na ugriz insekta,
Zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu gde otok izaziva gušenje,
Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ugrizao stršljen ili osa, imunološki sistem je postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.
Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu izvesti samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralizovali alergijsku reakciju.

U slučaju da je čovek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema doktora koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ugriza stršljena, a posebno ako ste alergični na ugriz insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se pre svega posavetujte sa doktorom.

Ubod stršljena – šta preduzeti?

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mesto uboda treba tretirati hladnim oblozima. U tu svrhu možete upotrebiti hladan predmata kao što je metalna kašika.

Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može zakasniti i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se lekaru, posebno ako vas je već ugrizao insekt u poslednjih nekoliko nedelja.

Jedan iskusni pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ugriza pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu rastopiti i prisloniti na mesto uboda, držati jednu minutu, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab, prenosi 100posto.jutarnji.hr.

Ako ste vas ubode stršljena ili neki drugi insekt, nemojte paničiti. U slučaju alergijske reakcije bitno je odmah posetiti lekara.

Savet zvan “3 trave”

Naše bake su verovale da kod ujeda pčele, ose ili stršljena je najbolje primeniti sok od tri trave. Naime, uzmete tri različite travke iz prirode i izgnječite ih u rukama tako da puste malo soka. Tu kombinaciju utrljajte u ugriz – garantovano pomaže. Proćićete bez alergijske reakcije i bola.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin