Ukleto mjesto na beogradskoj Adi Huji: TU GDJE JE POGINUO MATEJ, U SMRT JE OTIŠLO JOŠ TROJE LJUDI, UBIJEN JE MUŠKARAC…

Poluostrvo Ada Huja prostire se od Pančevačkog mosta do naselja Višnjica, na desnoj obali Dunava. Od centra Beograda udaljeno je svega četiri kilometra, no unatoč tome, godinama je bilo svojevrsno “slijepo crijevo” , koje je služilo kao deponija šute.

Dio je gradske općine Palilula, a Grad Beograd na svojim stranicama navodi da, realizacijom novih razvojnih projekata, Ada Huja ima šanse da postane jedan od prirodnih bisera i najvećih potencijala srpske metropole. Srpski mediji još su prije više godina Adu Huju prozvali “ukletim mjestom” zbog niza nesreća, tragedija, ubojstava i požara koji su se tamo dogodili.

Tako je Blic početkom avgusta 2018. pisao o požaru restorana Carska ohota, koji je potpuno izgorio, no srećom, niko pri tome nije stradao. Najveća tragedija koju Beograđani pamte svakako je pogibija troje mladih 2014. godine. Anastasija Stajić (16), Nemanja Antić (18) i Miloš Janković (20) utopili su se 11. studenog 2014. godine nakon što je BMW u kojemu su bili sletio u Dunav upravo na mjestu gdje je, prema navodima srpskih medija, pronađeno zasad još neidentificiranog mladića.

Troje putnika iz automobila preživjelo je nesreću s teškim povredama, a jedan poginuli mladić vozio se u prtljažniku jer za njega u automobilu nije bilo mjesta. Istraga je pokazala kako vozač nije imao položen vozački ispit, a kobnog jutra vozio je više od 110 kilometara na sat. za izdazivanje prometne nesreće s troje poginulih pravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora.

U decembru 2016. u restoranu Carska ohota je ubijen Zoran Todorović (48). Za njegovo ubistvo pravosnažno je u martu 2019. na 13 godina zatvora osuđen njegov kum Aleksandar J. (33). Teretili su ga da je 8. decembra 2016. došao u restoran na Adi Huji, noseći prepravljenu – skraćenu lovačku pušku. Prišao je stolu za kojim je sjedio Todorović te iz puške ispalio u njega dvije patrone. Zatim je izašao iz restorana, ponovno napunio pušku i ispalio još jednu patronu u žrtvu nakon čega je pobjegao.

Nedaleko od mjesta gdje je troje mladih preminulo, u januaru 2018. u Dunav su sletjeli 50-godišnjak i 25-godišnjakinja, no spašeni su brzom reakcijom ribara koji ih je izvukao na obalu.

U restoranu Carska ohota 2012. godine u julu 2012. pretukli su mladića koji je branio djevojku. Više mladića palicama je pretuklo Nenada Vučkovića, koji je preminuo u bolnici od posljedica udarca u potiljak.

Adom Hujom harali su i požari. Jedan od većih izbio je u srpnju 2017. u Tvornici kartona Beograd, popularno zvanoj “Kartonka”. Gorjela je velika količina kartona, a mediji su pisali da se deset vatrogasnih ekipa satima borilo s vatrenom stihijom. Mjesec dana prije toga u gašenju požara u istoj tvornici poginuo je vatrogasac. Radnici su požar pokušali sami ugasiti te su prekasno zvali vatrogasce zbog čega je vatra zahvatila kotlovnicu, koja je eksplodirala.

Na stranicama Grada Beograda navode da se na Adi Huji godinama, još od 1960. godine, odlagalo smeće iz cijelog Beograda, dok deponija nije preseljena u Vinču, a gomile otpada su preorane i prekrivene zemljom.

Eko sistem Ade Huje i dalje ugrožavaju ostaci propalih betonja, deponiji pijeska i šljunka, tvornica papira, a naročito kanalizacija i vode Mirijevskog ostrva koje se izlijevaju u rukavac Dunavac iza Ade Huje.

Generalnim urbanističkim planom tamo je predviđena gradnja stambeno-komercijalnog kompleksa, dok će veći dio poluotoka biti izletiše sa sportskim terenima i uređenim zelenim površinama. Na Adi Huji nalazi se najveća karting staza na Balkanu, a tamo se planira izgraditi još jedan most preko Dunava dug preko tri kilometra.

 

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin