Connect with us

Blog

U Njemačkoj se pojavila “bager-mafija povezana sa balkanskim zemljama: KOJA KRADE MAŠINE

Published

on

“Kada je ‘gospodin Demir’ u filijali kompanije Cepelin u Koblencu naručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je mašina potrebna za gradilište u Vetervaldu. Cepelin je vodeća firma za iznajmljivanje građevinskih mašina, a s obzirom da je čovjek imao otvoren račun kao klijent kompanije, bager je isporučen brzo i bez dodatnih pitanja – navodi magazin.

Službenica firme je tek tri dana kasnije primijetila da bi se moglo raditi o kriminalcu. Vidjela je mejl jednog kolege iz Baucena koji upozorava na oprez, jer je “gospodin Demir” upravo ukrao jedan bager. Službenica je odmah pozvala policiju, ali kada su se policajci sat kasnije pojavili na gradilištu, već je bilo kasno. Žuti bager od 15 tona, koji nov košta 200.000 evra, je nestao.

Špigl navodi da je jedan očevidac kasnije ispričao da je bager utovaren na novi crveni mercedesov kamion s hrvatskim registarskim oznakama. List dodaje da se radi o profesionalnoj bandi koja operiše u velikom stilu.

“Velike građevinske mašine, utovarivači i bageri, nestaju, a trag ’bager-mafije’ vodi na Balkan – u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”, piše Špigl.

U tekstu se navodi da se mašine prvo skladište u iznajmljenim halama, a onda počinioci mijenjaju tipske oznake i broj šasije. Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u posljednje tri godine nestalo 16 Cepelinovih utovarivača.

“Lopovi se uvijek predstavljaju kao obične mušterije, otvore račun i službeno iznajmljuju mašine. Uzimaju identitet uglednih kompanija . I ‘gospodin Demir’ zaista postoji, samo što nije on iznajmio mašine”, piše list, naglašavajući da se radi o jednom poštenom građevinaru iz Rurske oblasti, a banda je bacila oko na njegovu firmu zbog toga što ima odličan rejting.

Krađom identiteta početkom godine bio je pogođen i Hajnrih K, vlasnik mašinogradnje u Minhenu. (…) Nepoznate osobe su na njegovo ime poručile bager i druge mašine za građevinu u Elmshornu i Barmštetu, sjeverno od Hamburga. Sve je nestalo bez traga”, piše dalje Špigel primjećujući da je „borba protiv lopova u toj branši dio svakodnevice”.

“Gradilišta su često slabo čuvana, a javnost jedva da primjećuje šta se tamo dešava. Rijetko bude svjedoka koji su vidjeli osumnjičene i koji ih prijave”, piše list uz konstataciju da bi tehnika mogla da pomogne: “nadzorne kamere i GPS-odašiljači”.

“Ali to plaši samo lopove koji povremeno kradu. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju.” Njemački list tako citira jednog saradnika “Cepelina” koji kaže da je to isto kao “trka zeca i ježa”.

Oštećeni su izgubili nadu u to da će im policija pomoći.

“‘Naravno da prijavljujemo slučajeve’, kažu u Cepelinu, ‘ali službe istražuju samo na lokalnom nivou i svaka počinje od nule’. A pri tom postoji isti obrazac po kojem se radi širom zemlje”. Tako se u Cepelinu “osjećaju prepušteni sami sebi, jer skoro svi slučajevi istrage se obustavljaju”.

“Detektivima je doduše pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag nekoliko mašina. Tamošnja policija nije kao njemačka oklijevala i odmah je zaplijenila mašine. Među njima je bio i žuti bager iz Koblenca koji sada, kako kažu u ’Cepelinu’, stoji na jednom parkiralištu uz granicu i čeka da ga vrate u Njemačku. Prije toga njemački istražni organi moraju da razjasne sve formalnosti – a to može da potraje”, zaključuje Špigel.  (RBSM_RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Blog

Sestra : Sestro moja na kafu navrati

Published

on

Sestro moja na kafu navrati
Mi smo svoji netrebam te zvati
Vrata su ti uvjek otvorena
Samo dođi u svaka vremena

Moja duša i tvoja su jedno
Kad ne dođeš nije mi svejedno
Poštujem te i ako si mlađa
S tobom kafa meni je naj slađa

Sestro moja jedina i mila
Dok je Majka s’nama bila živa
Zaklela nas da se ne svađamo
I da jedno drugo poštujemo
**
Zato dođi nek ostane tako
Jer sestru mi nemože dat’ svako
A ni tebi brata Sestro mila
Samo Majka što nas je rodila
Brajko M.

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Blog

PROROČICA VESNA ODGOVARA NA VAŠA PITANJA: S kim god spavate mislite da će vas oženiti

Published

on

Draga moja Vesna, evo šaljem vam slike i datum rođenja pa mi recite da li ću ja nekada biti sretna u ljubavi i da li imam crne magije na sebi jer vidim da mi ništa ne ide? U zadnje vrijeme se osjećam jako loše i sama sam, nemam nikoga na ljubavnom planu. Vidim da odgovarate pošteno i iskreno pa bih vas zamolila da i za mene budete maksimalno pošteni i da mi date odgovor na moja trenutno goruća pitanja.

Šifra: Djevojačko srce, Banja Luka

-Pa, po slikama vidim da ste malo starija djevojka i da nemate stalnog partnera. Ovdje je problem ne suštinske prirode, nego personalne a ta pesrona ste vi. Naime, vi s kim god da spavate vi odmah hoćete da vas oženi. Stanite ženo draga nije brak tako obična stvar pa da je to sada jedna kafa koja se ode u neki restoran i popije. Mnogo ste, sestro draga, mijenjali muškaraca.

Ne valja to. Ljudi oko vas znaju to i onda ne žele s vama a i ko bi inače imao ozbiljne namjere sa ženom koja svakih sedam dana ima novog frajera. Na vama nema nikave crna magije i ne može se svaki problem opravdati time da je neko nekom nešto napravio jer mu ne ide. Problema uvijek ima s vremena na vrijeme i to je normalno. Dozovite se pameti, vidim jednog finog udovca koji će vam se pojaviti, koji neće biti po fizičkom izgledu koji vama odgovara, ali prihvatite to. (RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Blog

*STRANAC

Published

on

*STRANAC

Svako malo riječ stranac ga prati
Čovjeka što se nikada ne vrati
Od malena cjeli život tu je
Ali uvjek istu riječ o sebi čuje
Stranac
Možeš život iz temelja mijenjat
I poroke i navike svoje nemat
I jezikom tuđinskim govorit
Njima nikad nećeš udovoljit
Stranac
I uvjek ćeš za njih biti stranac
Ma koliko otim’o se tome
I ako si stvorio bogatstvo
Stranac bit ćeš a svoj si na svome
Stranac
U ostalom nije me ni briga
Što smo za njih uvjek bili stranci
A ko im je kriv što oni neće
Nikad moći da budu Bosanci
Bosanac😀
Brajko M.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala