Connect with us

Ludi Svijet

U katoličkim domovima umrlo 9.000 djece. Na njima testirali vakcine

Published

on

Prema novom izvještaju irske vlade, oko 9000 djece umrlo je u irskim crkvenim ustanovama za neudane majke. Dakle, radi se o otprilike 15 posto sve djece koja su rođena ili su živjela u tim institucijama tokom razdoblja od 80 godina.

U izvještaju se spominje i emocionalno zlostavljanje žena, posebno za vrijeme poroda. Vladini podaci pokazuju da je stopa smrtnosti djece u domovima u kojima su desetine hiljada žena, uključujući i one silovane, bile poslane na porod, iznosila pet puta više od stope smrtnosti djece rođene u porodicama s vjenčanim roditeljima.

Ustanove ovakvog tipa vodile su većim dijelom 20. vijeka časne sestre i drugi pripadnici Rimokatoličke crkve. Financirala ih je država, a funkcionirale su i kao agencije za usvajanje. Posljednji takav dom zatvorio se 1998.

Prema ženama koje su rodile izvan braka najgrublje su postupali očevi djece i njihova uža obitelj. No takav su stav odobravale i institucije države te crkva.

Testirali vakcine na djeci bez dozvole
Komisija za istragu Ustanova za majke i djecu također je istražila navode da su se neka djeca iz domova koristila za ispitivanje djelovanja vakcine, bez pristanka roditelja. Utvrdila je sedam takvih slučajeva testiranja vakcine na djeci, koja su se odvijala od 1934. do 1973.

Bivša štićenica jednog od domova rekla je za NBC News da su je u ustanovi u Corku koristili kao “pokusnog kunića” za vakcine prije nego što ju je 1961. usvojila porodica iz Philadelphije.

U izvještaju se dodaje da ustanove nisu poštivale relevantne regulatorne i etičke standarde toga vremena jer ni majke djece ni njihovi skrbnici nisu dali suglasnost za takva ispitivanja, a nisu dobivene ni potrebne dozvole.

U tim su institucijama završavale žene koje su zatrudnjele izvan braka, što je u konzervativnoj Irskoj toga vremena bio tabu. Irska je tradicionalno katolička zemlja, ali su desetljeća skandala i zlostavljanja narušila ugled crkve i oslabila njezin utjecaj.

Izvinjenje premijera
Premijer Micheal Martin službeno će se ispričati te će pružiti financijsku podršku i predložiti zakone koji nalažu iskopavanja, ekshumaciju i, gdje je to moguće, identifikaciju posmrtnih ostataka, navodi vlada u priopćenju.

“Izvještaj jasno pokazuje da je u Irskoj desetljećima bila prisutna zagušujuća, represivna i mizogina kultura sa sveprisutnom stigmatizacijom neudanih majki i njihove djece”, izjavio je ministar Roderic O’Gorman.

Istraga je pokrenuta prije šest godina nakon što je dokaze o masovnom groblju u Tuamu otkrila lokalna povjesničarka Catherine Corless koju su progonila sjećanja iz djetinjstva na mršavu djecu iz doma.

Posmrtni ostaci više od 800 djece (od novorođenčadi do trogodišnjaka) pokopani su između 1925. i 1961. godine u samo jednom od “Mother and Baby Homes”, zabilježeno je u izvještaju iz 2017. godine.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Ludi Svijet

Doktorka uh*pšena na pregledu za vojsku: MOMKE vatala za TES*ISE I P*LNI OGAN duže od 10MIN, a onda im ODRADILA I OVO

Published

on

Doktorka Manuela Ribeiro (42) iz brazilskog grada Fortaleze uh*pšena je prošle nedelje posle niza prit*žbi koje je policija dobila od vojske. Piše Objektiv.rs

Doktorka Ribeiro bila je zadužena za jedan od finalnih pregleda momaka pred odlazak u vojsku, a koji se odnosio na njihovu m*škost i bešiku, piše Gazeta de Povo.

Prema izjavama 8 budućih vojnika, posle pregleda kod doktorke Ribeiro osećali su se kao da su se*su*lno zl*stavljani.

“Doktorka me je skin*la a onda me je pipala d*le desetak minuta bez pauze. Kao da je čekala da vidi moju se*s*alnu reakciju. Bio sam zbunjen, ništa mi nije bilo jasno.

Rekla je da je to sastavni deo pregleda. Potom me je nekoliko puta snažno hvatala za t*stise govoreći mi da sam jak i da će od mene biti muškarac.

Pred izlazak sa pregleda mi je dobacila da je uvek tu za mene ako mi nešto treba Kada sam izašao od nje, osećao sam se jako loše. Osećao sam se zl*stavljano“, rekao je jedan od momaka.

Njegovu priču su na gotovo identičan način ispričali još neki momci koji su dodali da su od prvog minuta mislili da je reč o skrivenoj kameri jer se doktorka nije ponašala kako treba na toj poziciji i na tako važnom pregledu.

Mediji iz brazilske države Seara apostrofiraju da je doktorka Ribeiro i pre 9 godina bila na s*du posle  dva bivša vojnika koji su kod nje dolazili na preglede i koji su se žalili da ih je s*ks*alno m*ltretirala.

Tada joj je, posle presude rečeni  da mora da plati novčanu ka.znu rečeno da 5 godina ne sme da obavlja ovaj posao.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

Ludi Svijet

RADI0 KA0 LJEKAR G0DINAMA, A NEMA ZAVRŠEN NI PETI RAZRED!

Published

on

U medijim se pisalo da se ovaj slučaj desio se u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal kada je 23- godišnji Veeragandham Teja radio kao doktor više od četiri godine, prije nego je razotkriven.

On je radio u u 16 privatnih bolnica, vodio nekoliko medicinskih kampova te volontirao s bengalskom policijom i lokalnim radnicima tokom pandemije virusa..

Razotkriven je tako što ga je prvo njegova druga supruga prijavila policiji.

Teja je napustio školu u petom razredu i otišao od kuće kako bi putovao u velike gradove. Putujući je upoznao doktora Purushott čije prezime mu je poslužilo na dobivanju svih vrsta lažnih certifikata i diploma

Poslije stažiranja otišao je u Bangalore, gdje je neko vrijeme radio kao okružni medicinski službenik,a zatim Hyderabad, gdje je radio kao ljekar u nekoliko bolnica.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

Ludi Svijet

BAHATA DIJASPORA IZ NEMAČKE POBACALA SMEĆE NA PUT! Seljak ih naterao da pokupe SVE i snimio ih:”Nikada nismo bili tako poniiženi, zar da nam NEPISMENI SELJACI NAREĐUJU!”

Published

on

Sljedeća priča nam dolazi iz Bosne i Hercegovine, iz jednog maanjeg gradića koji se zove Srebrenik, gdje se jedna žena zaustavila sa najnovijim audijem i pobacala smeće na cestu. Odmah su je zaustavili lokalni ljudi i natjerali da izađu iz auta i da pokupi svo smeće, dok su je uredno snimali.

Ona je svo vrijeme negodovala, i govorila kako je ona došla iz jedne Evrope gdje je sve čisto i na mjestu.

Osudile su svoje dojučerašnje sunarodnjake kako su seljačine i kako nemaju obzira prema jednoj ženi, a kako je sve izgledalo pogledajte u nastavku video klipa.

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

Prati nas na Facebook

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala

error: Content is protected !!