Tuga: Umro legendarni fudbaler i bivši šampion sveta

Ajntraht Frankfurt i nemački fudbal žale zbog gubitka svetskog šampiona iz 1974 – Jirgen Grabovski je preminuo u bolnici u Visbadenu u četvrtak uveče u 78. godini. To su u petak potvrdili njegova supruga i bivši klub.

Grabovski je odigrao 44 utakmice za selekciju Nemačke i 441 utakmicu u Bundesligi za Ajntraht, bio je evropski (1972) i svetski (1974) šampion, osvajač Kupa UEFA 1980. i Kupa Nemačke 1974. i 1975. godine.

U Frankfurtu je Grabovski bio plejmejker, a u reprezentaciji je uglavnom delovao kao desno krilo – zbog svojih konkurenata Volfganga Overata i Gintera Necera.

– Za mene je on bio jedan od najvećih umetnika koje smo imali u Ajntrahtu – ako ne i najveći – rekao je jednom prilikom rekorder Bundeslige Karl-Hajnc Kerbel.

Za Overata je bio „veoma dobra osoba, super čovek. Mogao je sve sa loptom”.

 

Na svoj 30. rođendan, 7. jula 1974, Grabovski je inicirao pobedu od 2-1 u finalu Svetskog prvenstva u Minhenu: pas do Rajnera Bonhofa, centaršut, gol i skok Gerda Milera.

Posle osvajanja Svetskog prvenstva, Grabovski se povukao iz reprezentacije, ali je nastavio da igra u Ajntrahtu.

Kada je 1980. osvojio Kup UEFA, Grabovski je podigao teški pehar u civilu. Bernd Helcenbajn ga je prvi poklonio svom svetskom šampionu i prijatelju. Faul Lotara Mateusa i teška povreda stopala upravo su prekinuli slavnu karijeru Grabovskog.

Više od 40.000 navijača prisustvovalo je njegovoj oproštajnoj utakmici između Ajntrahta i reprezentacije na Svetskom prvenstvu 1974. na tadašnjem Valdštadionu.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin