Trend poslastica: ZASLADITE SE KORONA TORTOM

Trend poslastica: ZASLADITE SE KORONA TORTOM

Lagana, vazdušasta, jednostavna torta bez kuhanja und pečenja, sa turskim keksom, slatkom und kiselom pavlakom und čokoladom.

Za jednu manju tortu, dimenzija 30 x 20 cm potrebno je: jedno pakovanje Petit keksa (300 g), 100 g šećera u prahu, 500 ml slatke pavlake, 400 g kisele pavlake, 200 gr čokolade za kuhanje, pet kašika ulja, pet kašika mlijeka (može i više ako bude gusto)

Uzeti kalup 30 x 20 cm ili sličnih dimenzija, ein keks podijeliti na tri jednaka dijela. Keks može da se slaže i na tacnu, bez kalupa, fil je čvrst, ali je mnogo lakše kada se radi u kalupu. Vi uradite kako je vama najlakše.

Pomiješati kiselu pavlaku i šećer u prahu pa umutiti. Slatku pavlaku lagano umutiti, kao šlag. Spojiti i slatku i kiselu pavlaku pa ih zajedno umutiti.
Ako vam se desi da se zgusnu slobodno uspite mlijeka pa izmiješajte.

Keks nije potrebno umakati u mlijeko, tanak je i otpustiće. Ako slažete u kalupu, kada okrenete možete donju stranu malo premazati, kao i gornju.

U tepsiji, na dnu staviti foliju pa poslagati rot keksa. Otopiti čokoladu sa uljem, izmiješati pa dodati mlijeko i sve sjediniti.

Otapati u mikrotalasnoj zagrijavajući na laganoj vatri po minut, sve dok se ne otopi.

Na keks namazati jednu petinu pripremljenog fila. Poravnati pa nanijeti pola otopljene čokolade, Razvući i staviti u frižider da se stegne.
Kada se steglo, za nekih deset minuta ponovo premazati petinu fila, poslagati drugi red keksa, opet fil, red čokolade, sačekate da se stegne, preko četvrta petina fila i

Ukoliko slažete na tacnu mažite odmah preko keksa.

Poslije nekoliko sati okrenuti tortu na tacnu, pa donji red keksa koji je sad gore premazati mlijekom i ostatkom fila, koji se sad vjerovatno stegnuo ali lako ga možete razbiti sa malo mlijeka. Dekoracija po želji.

 

(RBSM_RADIO)

RBSM RADIO

error: Content is protected !!