TERMOBARIČKA DOLINA iz Hrvatske stiže u Srbiju – RHMZ upozorava: Slede nam dani obilnih kiša i grada

Nad pojedinim delovima Srbije se već prilično smračilo, tamni oblaci potvrđuju očekivanu najavu naših meteorologa da će od danas u Srbiji biti hladnije u odnosu na prethodnih nekoliko dana, a najavljeni su i obilni pljuskovi praćeni grmljavinom i gradom.

Po svemu sudeći, ono što je juče bilo najavljeno u Hrvatskoj upravo se sprema u Srbiji, a to je dolazak takozvane termobaričke doline, tačnije nevremena koje može biti praćeno gradom i prolaznim olujnim vetrom.

Da se ova pojava iz susednih država seli ka nama potvrđuju i upozorenja RHMZ, u kojima se navodi da će u narednom periodu na području Bačke, Banata i jugozapadne Srbije biti mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, zbog čega je u većem delu Srbije na snazi naradžasti meteolaram.

U košavskom području duvaće umeren, a na jugu Banata jak jugoistočni vetar sa maksimalnim udarima od 17 do 20 m/s.

Tri dana grada i pljuskova
Takođe, u upozorenju se navodi da su moguće vremenske nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima od 8. do 11. juna.

Pljuskovi i grmljavine koji se očekuju danas i sutra, 08. i 09. juna lokalno će biti praćeni gradom, jakim vetrom i količinom padavina većom od 20 mm za kratko vreme.

U petak i subotu, 10. i 11. juna 2022., padavine će se intenzivirati, pa se mestimično očekuje od 30 do 60 mm kiše za 24 h.

Kako meteorolog Marko Čubrilo navodi u svojoj objavi vremenske prognoze, od srede pa do drugog dana vikenda bićemo pod uticajem ciklona te će biti malo svežije i veoma nestabilno.

Stabilizaciju očekuje tek 13. juna, i najavljuje da je oko 16. juna moguće još obilnije osveženje, dok se, prema 20. junu računa na stabilno, ali toplo vreme.

– U sredu će se nestabilnosti u talasima širiti sa jugozapada ka istoku i severoistoku regiona donoseći kišu, grmaljvinu, a lokalno može biti i vremenskih nepogoda. Najmanje nestabilnosti nad istokom i juoistokom Srbije, ali se posle podne i uveče i tamo očekuje veoma nestabilno vreme – kaže Čubrilo i dodaje da će u naredna dva dana, četvrtak i petak, biti nestabilno uz česte grmaljvinske pljuskove,a biće uslova i za vremenske nepogode.

– S obzirom da ćemo se tih dana nalaziti pod uticajem visinskog ciklona razvijanje nestabilnosti će biti nepredvidivo i za kratko vreme će dolaziti do formiranja snažnih kumulonimbusnih sistema koji će zbog slabog visinskog strujanja na manjem prostoru dati veoma jaku kišu, grad i jako nevreme, dok će samo malo dalje verovatno biti suvo ili uz slab pljusak.

Čubrilo navodi da se računa na brojne razvoje ovog tipa i velika je verovatnoća da će najveći deo regiona dobiti barem nekoliko ovakvih razvoja te se akumulirana količina kiše od večeas do nedelje nad najvećim delom regiona kreće oko 30mm taloga.

U predelima gde nestabilnosti budu najčešće i najjače te akumulacije će ići preko 50mm taloga, a lokalno i oko 90mm taloga. U tim predelima na lokalnom novou je moguće izlivanje vode iz bujičnih, planinskih, tokova, ali se poplave na širem prostoru ne očekuju i nema potrebe širiti paniku, kaže Čubrilo i dodaje da je potrebno preduzeti mere pripreme u oblastima koje su sklone bujičnim tokovima, zaštitti poljoprivredna dobra od jake tuče/grada, olujnog vetra i naravno u oblastima gde je u toku jako sevanje ne izlagati se nepotrebnom riziku.

– Za sada deluje da bi najmanje kiše mogli dobiti istočni i severoistočni delovi Srbije, istok, jugoistok i severoistok Banata i istok Srbije, jer bi oni najduže boravili u toplom sektoru ovog visinskog ciklona. Narednih dana nestabilnosit će dolaziti pretežno sa zapada i jugozapada, a u subotu i na severoistoka tako da u koliko primetite da se nebo iz tog pravca zatamnilo, bez obzira šta je model simulirao možete očekivati pljusak ili nevreme – kaže Čubrilo.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin