Svi TROŠKOVI prazničnog putovanja: Objektiv otkriva – evo koja zemlja je najjeftinija, a koja NAJSKUPLJA

Vreme praznika se bliži, a kako se epidemija koronavirusa stišava, pravo je vreme za putovanje.

Mnoge omiljene destinacije građana Srbije su ukinule kovid mere, a Objektiv je za vas napravio računicu za putovanje, pa vam ostaje samo da se spakujete i uputite na praznični odmor.

BUGARSKA

Foto: Pixabay/ Виктор Сапожников

Građanima Srbije odnedavno za ulazak u Bugarsku nisu potrebna kovid dokumenta, sertifikat o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativni testovi na kovid.

TROŠKOVI PUTA:

Cena vinjete za vikend, koja važi od petka od 12.00 do nedelje u 23.59, iznosi 10 BGN (5 evra).

Cena vinjete za motorna vozila sa najviše osam sedišta i maksimalnom masom ne većom od 3,5 t:

za sedam dana: 15 BGN (8 evra)

za mesec dana: 30 BGN (15 evra)

Litar benzina: 1,48

Litar evrodizela: 1,5 evra

ITALIJA

Foto: Pixabay/greghristov

Građani koji putuju u Italiju treba da ponesu sa sobom zeleni sertifikat za kovid-19 koji je priznat u Evropskoj uniji, a to znači dokaz o vakcinaciji cepivima „fajzer”, „moderna”, „astrazeneka”, „džonson end džonson”, „novaks” ili sertifikat o preležanoj bolesti, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

TROŠKOVI PUTA:

Građani koji krenu put Italije za uskršnje i prvomajske praznike platiće putarinu na svim auto-putevima.

Pored toga, u Italiji se naplaćuju i tuneli. Postoje dva sistema naplate putarina: zatvoreni i otvoreni. Većina auto-puteva ima zatvoren sistem naplate putarina, pa se naplaćuje samo na deonicama na kojima se vozi.

Na početku, pri ulasku na deonicu, odnosno na ulaznoj naplatnoj stanici, uzima se karta koja se predaje prilikom plaćanja putarine na izlaznoj naplatnoj stanici. Svim vozačima se savetuje da ne gube kartu za naplatu putarine, jer će u suprotnom morati da plate kaznu.

Putarina se može plaćati u gotovini ili kreditnim karticama ili sistemom vijakard sa kreditom od 25, 50 ili 75 evra. Kartica se može kupiti na gotovo svim naplatnim stanicama, na pumpama, u pošti, banci itd.

Litar benzina: 1,80

Litar evrodizela: 1,80

GRČKA

Foto: Pixabay

Grčka ukida kovid propusnice i olakšava ulazak u zemlju turistima, ali od 1. maja. Do tada, za ulazak u zemlju girosa biće vam potrebna određena dokumenta.

Prema novoj zajedničkoj ministarskoj odluci, sva pravila koja su važila do 18. aprila 2022. važiće i do 1. maja do 6.00 časova.

Ovo znači da vam je za ulazak u zemlju potrebno nešto od sledećih dokumenata: buster doza, primljena bilo kad dve doze vakcine, pri čemu druga nije primljena ranije od devet meseci pre dolaska potvrda o preležanom virusu ne starija od šest meseci negativan antigenski test (ne stariji od 24 sata) ili negativan PCR test (ne stariji od 72 sata)

TROŠKOVI PUTA:

Cene putarina zavise od daljine mesta u koje idete, a kreću se od 0,75 evra pa naviše.

Litar benzina: 1,90–2,05 evra

Litar evrodizela: 1,70–1,90 evra

MAĐARSKA

Foto: Shutterstock

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku sa teritorije Srbije bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi i pre pandemije. Nije potrebna potvrda o imunizaciji niti negativan PCR test.

TROŠKOVI PUTA:

U Mađarskoj se rigorozno kontroliše da li vozilo ima vinjetu, koju je potrebno kupiti pre uključenja na deonicu koja podleže naplati putarine.

Kontrola se vrši putem postavljenih kamera i vozila parkiranih duž puteva. Ukoliko vozač nije uspeo da kupi vinjetu ili se greškom uključio na deonicu koja podleže naplati, na raspolaganju ima najviše 60 minuta da kupi vinjetu.

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju da li su tačno upisani podaci o vozilu (registarska oznaka vozila, oznaka države, kategorija vozila i rok važenja vinjete), jer mađarski organi kasnije reklamacije ove vrste ne uvažavaju.

Litar benzina: 1,20 evra

Litar evrodizela: 1,40 evra

Vinjeta za deset dana: 2.975 forinti (7 evra)

Vinjeta za mesec dana: 4.780 forinti (12 evra)

HRVATSKA

Foto,ilustracija: Shutterstock

Građani koji putuju u Hrvatsku treba da ponesu sa sobom zeleni sertifikat za kovid-19 koji je priznat u Evropskoj uniji, a to znači dokaz o vakcinaciji cepivima „fajzer”, „moderna”, „astrazeneka”, „džonson end džonson”, „novaks” ili sertifikat o preležanoj bolesti, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

TROŠKOVI PUTA:

Putarina do granice s Hrvatskom košta od 460 do 940 dinara, zavisno iz kog grada se kreće.

Ukoliko se ide na more, na primer u Dubrovnik, Split ili Zadar, takođe se plaća putarina, koja je značajan izdatak, pa mnogi koriste magistralne puteve u ovoj zemlji.

Putarina do Zagreba košta 19 evra, Šibenika 37,30 evra, Pule 26,50, a do Istre 25,30.

Litar benzina: 1,61 evro

Litar evrodizela: 1,76 evra

SLOVENIJA

Ilustracija,foto: Shutterstock

Slovenija više ne traži nikakve potvrde o kovidu, odnosno može se putovati kao i pre epidemije.

TROŠKOVI PUTA:

Ukoliko se neko odluči da odmor provede u Sloveniji ili prolazi kroz ovu zemlju, mora da kupi vinjetu, koja za nedelju dana košta 15 evra. litar benzina: 1,5 evra litar evrodizela: 1,54 evra

CRNA GORA

Foto: Shutterstock

Za ulazak u Crnu Goru nije potreban nikakav test na koronu niti zeleni sertifikat. Građani iz Srbije mogu da uđu samo sa ličnom kartom, a deca sa zdravstvenom knjižicom ili izvodom iz matične knjige rođenih.

TROŠKOVI PUTA:

Do granice se plaća 140 dinara za korišćenje auto-puta Ljig–Preljina.

Litar benzina: 1,70 evra

Litar evrodizela: 1,72 evra

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)