Svi su čekali OVAJ trenutak, a evo kako ga je Bajden pozdravio: IZBEGAO rukovanje sa princem (VIDEO)

 

 

Ovaj pozdrav, koji je zabeležila saudijska televizija, dogodio se kada je Bajden izašao iz svoje predsedničke limuzine

 

Predsednik Amerike Džo Bajden pozdravio je saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana udarcem pesnicom ispred kraljevske palati gde su se dvojica lidera prvi put sastali.

 

Ovaj pozdrav, koji je zabeležila saudijska televizija, dogodio se kada je Bajden izašao iz svoje predsedničke limuzine.

 

Uprkos svim pričama o nafti, najveća dilema sa kojom se suočavao američki predsednik Džo Bajden je bila kako se pozdraviti sa prestolonaslednikom kojeg je dugo odbacivao. Bajden je do sada odbijao da razgovara sa prestolonaslednikom, a odluka da se “preorijentiše” usledila je pošto je ruska invazija na Ukrajinu izazvala porast američkih cena benzina.

 

Bilo je dosta spekulacija i priča o tome na koji će se način Bajden, koji se zakleo kao predsednički kandidat da će tretirati Saudijce kao “pariju” (Izraz koji se tiče unutrašnje politike države, najčešće nepoštovanja ljudskih prava. Izraz se koristi za države čija se politika ili zakoni smatraju nespojivim sa standardima “civilizovanog” sveta) zbog njihovih ljudskih prava, pozdraviti sa prestolonaslednikom.

 

Na kraju se se ipak pozdravili, iako je Bajden oštro kritikovao Saudijsku Arabiju zbog njenog obračuna sa neistomišljenicima, posebno zbog ubistva kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija. Podsetimo, Bajdena su dočekali guverner Meke, princ Kalid bin Fejsal, i ambasadorka Saudijske Arabije u SAD, princeza Rima bint Bandar, a zatim je sišao niz tepih od lavande koji je vodio do limuzine koja ga je odvela na sastanak.

 

 

 

Bajden bi trebalo prvo da razgovara sa kraljem Salmanom, ocem prestolonaslednika, pre nego što učestvuje na sastanku sa princom Muhamedom i drugim savetnicima.

 

Predsednik Džo Bajden danas je sleteo u Saudijsku Arabiju sa ciljem da ponovo uspostavi dugogodišnje partnerstvo dve zemlje uprkos kritikama koje SAD šalje na konto Saudijske Arabije.

 

Budućnost regiona, uključujući mogućnost bližih veza između Saudijske Arabije i Izraela, kao i oseke svetskih zaliha nafte mogle bi zavisiti od odnosa između predsednika SAD i saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana

 

Poseta se već može smatrati pobedom princa Muhameda. Njegov uspon na vlast pokrenuo je novu eru za kraljevstvo jer ono radi na izgradnji domaće vojne industrije i industrije oružja, gradi veze sa Izraelom i drugim nacijama, jer ne veruje da je SAD bezbedan partner.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin