Sve češće je primjećivala da joj muž NEPRIJATNO MIRIŠE: Optužila ga je da se ne kupa, a onda su shvatili STRAŠNU ISTINU

Kada je Les Miln iz Škotske čuo od ljekara da pati od Parkinsonove bolesti koju je dobio sa svega 45 godina, njegova supruga Džoj bila je, prirodno, očajna, i to ne samo to što joj se suprug razbolio, već zato što je ona to mogla da zna još prije 12 godina, da je samo znala da poveže signale koje je primjećivala.

parkinsonova-bolest-1

Džoj je, naime, sve češće primjećivala neuobičajen miris tijela svog supruga. Međutim, to se poklopilo sa periodima kada je radio mnogo više nego ranije, pa je to povezala sa stresom. Džoj je inače još u tinejdžerskom dobu prvi put primjetila da ima neuobičajeno snažno čulo mirisa. I to je Lesa spasilo.

Sve češće je kod supruga primjećivala, kako kaže, “drvenast, mošusan miris”. Počela je da ga optužuje da se ne kupa dovoljno često i da ne pere zube. On sam nije osjećao nikakav miris i ubjeđivao ju je da redovno održava higijenu. A onda je Džoj primjetila još nešto.

parkinsonova-bolest-2

– Mi se zabavljamo od 16. godine a sada je odjednom postajao drugi čovjek. Oko osam godina prije nego što smo dobili dijagnozu imao je strašne promjene raspoloženja. Zbog tih užasnih naleta bijesa sam ga se ponekad i plašila – kaže Džoj.

Kada je Les konačno otišao na sken mozga, rekli su mu da ima ili Parkinsonovu bolest ili tumor. Ispostavilo se da je ono prvo. Pet godina kasnije, Les se sve lošije kretao i nije mogao da spava. Nekada je igrao vaterpolo u reprezentaciji Škotske, a sada nije mogao ni da se okupa.

A onda je 17 godina nakon zvanične dijagnoze Džoj prisustvovala predavanju na temu Parkinsonove bolesti i tada je shvatila da je sve simptome prepoznavala, samo nije znala da ih poveže sa bolešću. Naročito je bilo značajno to što je osjećala miris bolesti. Kada je to rekla profesoru koji je držao predavanje, izveo je test sa njom – dao joj je 12 majici da pomiriše. Šest su nosili ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti, šest su nosili zdravi ljudi. Pogodila je sve osim jedne – da bi se na kraju poslije nekoliko mjeseci ispostavilo da i on boluje od Parkinsona.

Naučnici su zahvaljujući njoj otkrili da Parkinsonova bolest izaziva blage promjene u prirodnim uljima u koži. I samo zahvaljujući tome, sada je moguća rana dijagnoza hronične bolesti.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJGLEDANIJU TURSKU SERIJU  KLIKNI OVDJE