“Svaka dva dana stavi MILIJARDU u džep”: Putinov bivši pomoćnik tvrdi da bi OVAJ POTEZ okončao rat

Bivši glavni ekonomski pomoćnik predsednika Rusije Vladimira Putina Andrej Ilarionov smatra da je ključ za okončanje ruske invazije na Ukrajinu pun embargo na naftu.

– Ako bi zapadne zemlje pokušale da implementuju pravi embargo na izvoz nafte i gasa iz Rusije… Kladio bih se da bi verovatno za mesec ili dva ruske vojne operacije u Ukrajine verovatno prestale, bile zaustavljene – rekao je on BBC-u.

On je objasnio zašto misli da bi se to tako brzo dogodilo nakon uvođenja punog embarga.

– Razlog tome je jednostavan. Trenutno direktni prihodi od izvoza nafte i gasa Rusije čine možda oko 40 odsto ukupnih budžetskih prihoda. To bi uzelo u obzir direktne i indirektne prihode, sve zajedno će biti verovatno blizu 60 odsto svih prihoda federalnog budžeta. Pretpostavljajući da bi ti prihodi bili značajno smanjeni kao posledica punog embarga na energetski izvoz Rusije – uz razumevanje da to nikad ne može biti apsolutno pun (embargo) zbog Kine, možda nekih manjih potrošača – bez obzira, to bi pogodilo glavnu masu uvoznika energije iz Rusije i pretpostavljajući da Rusija u ovom trenutku nema pristup kreditskom tržištu zbog sankcija i da su rezerve strane valute Centralne banke Rusije zamrznute – ruska vlada, Putinova vlada nema resurse za troškove za oružje i svi ti troškovi će morati da se smanje za 40-60 odsto. To je šok koji ruska vlada nije videla čak ni devedesetih. Zato će režim biti u poziciji da će morati da zaustavi operacije i pregovara sa Ukrajinom – rekao je Ilarionov CNN-u.

Putinov savetnik od 2000-2005, Ilarionov je ocenio da je ruski predsednik verovatno bio ohrabren stalnim pritokom prihoda od energetskog izvoza, što mu je omogućavalo da nastavi rat. On je rekao da je pun embargo na naftu i gas veoma efikasan instrument koji je i dalje u rukama zapadnih zemalja.

“Biznis insajder” navodi će se ruska ekonomija, prema procenama, smanjiti za 15 odsto ove godine usled zapadnih sankcija i povlačenja kompanija iz zemlje nakon pokretanja invazije.

– Svaka dva i po dana milijardu evra uđe u Putinove džepove. To veoma pomaže Putinu da nastavi da vodi svoj sistem, da nastavi da finansira rat. Jednom kad se ovaj pritok valute prekine, Putin će morati da preispita svoju politiku jer neće imati mnogo resursa da finansira dalju agresiju – rekao je Ilarionov BBC-u.

Zemlje evropske unije su obećale da će se odvojiti od zavisnosti od ruske energije, dok su Sjedinjene Američke Države obećale da će izvoziti više tečnog prirodnog gasa bloku. Ali, visoke cene nafte i gasa znače da bi se ruski prihodi od izvoza energije mogli povećati za više od trećine u 2022, u poređenju sa prošlom godinom, prema “Blumbergu”.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin