Connect with us

Vijesti

Sumorna prognoza za naredni period: Nećemo spojiti ni 2 dana lepog vremena, pratiće nas kiša i munje

Published

on

Promenljivo oblačno vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom kakvo je trenutno u Srbiji održaće se i u narednom periodu, a meteorolozi ne vide ni u najavi bar dva spojena dana sa potpuno lepim vremenom, kaže za Telegraf. rs meteorolog Đorđe Đurić.

– Nema promena u smislu stabilizacije vremena. I u narednom periodu će biti promenljivo oblačno sa uslovima za kišu sa pljuskovima i grmljavinom. Temperatura će uglavnom biti od 18 do 25 stepeni kao danas, a jedino nas u utorak očekuje blago zahlađenje. Svih drugih dana biće sparno, a tog dana biće svežije, kada će temperatura biti od 16 do 20 stepeni – navodi Đurić za Telegraf.rs.

Isto će biti i za vikend koji je pred nama, s tim da će u nedelju biti suvlje vreme.

– Za vikend će, takođe, biti promenljivo oblačno, pogotovo u severozapadnom delu zemlje. Ipak, u nedelju će biti lepše vreme, kada se očekuje više smena sunca i oblaka – kaže Đurić.

Na pitanje da li nam u skorijoj budućnosti predstoji duži period stabilizovanog vremena, nažalost, dobili smo odgovor koji smo najmanje želeli:

– Duže od dva dana neće biti stabilizacije, odnosno, lepog vremena u skorijem periodu. 

Meseci grmljavine 

Đurić podseća da smo ušli u period grmljavina.

– Maj i jun, odnosno kraj proleća i početak leta je period kada nam prete grmljavine, ali generalno tokom celog toplog perioda u toku godine, ima uslova za nju – kaže Đurić.

Jun je, inače, mesec i kada imamo najviše padavina, a pljuskovi se obično dešavaju u popodnevnim satima.

Sudeći po sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, ovogodišnji jun biće topliji i malo suvlji, ali će ipak, mesečne količine padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

–  Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće za oko 1.4 stepena viša u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.8 stepeni. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 milimetara u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 58 milimetara – navodi se na sajtu RHMZ-a.

Gde je grom udario?

Inače, kada je reč o grmljavini, vrlo se lako može izračunati gde je grom udario. Naime, prvo treba izračunati vreme između sevanja i groma u sekundama. Ako, na primer, izračunate pet sekundi, to treba pomnožiti sa 340 metara (ili podeliti sa tri), dobija se rezultat da je grom udario negde na 1.700 metara.

Saveti dok traje grmljavina:

Ako ste u zatvorenom prostoru:

– Zatvorite prozore i vrata
– Izbegavajte kontakt sa slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, dobri su provodnici
– Isključite kućni i mobilni telefon, kompjuter
– Izbegavajte pranje sudova, tuširanje

Ako ste na otvorenom:

– Sklonite se od visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva)
–  Izbegavajte visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove
–  Pronađite zaklon u zgradi ili automobilu, ako to nije moguće, sedite na zemlju
– Ukoliko ste u šumi, zaštitite se ispod grana niskog drveća
– Izbegavajte granicu između šume i otvorenog prostora, bolje je da uđete u šumu
– Ne prelazite preko vode, ne plivajte
– Nemojte držati kišobran ili druge metalne provodne predmete u rukama
– Nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite, ne dodirujući zemlju rukama
– Ako ste u grupi, držite rastojanje od pet metara između sebe

Ukoliko se nađete u automobilu:

– Zaustavite se pored puta, dalje od elektrovodova i drveća
– Ostanite u kolima, upalite poziciona svetla dok ne prođe oluja
– Zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete…

Koja su vaša mišljenja? Pišite nam U KOMENTARIMA na FACEBOOKU

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Vijesti

Poznato STANJE povređenih u nesreći kod Leskovca: Dete (12) ZADRŽANO u bolnici

Published

on

Od 14 odraslih povređenih, muškarac (69) trenutno je u operacionoj sali

 

Profesor doktor Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja, govorio je povodom tragedije koja se dogodila jutros na auto putu Leskovac-Niš, a u kojoj je jedna osoba poginula, dok je više od 20 povređeno.

 

– Pregledano je 16 povređenih u UKC Niš od čega dvoje dece starosti 12 i 8 godina. Prvo dete staro 12 godina nakon pregleda na Klinici za dečiju hirurgiju je zadržano na lečenju ali je stabilno. Drugo dete staro osam godina je nakon ukazane prve pomoći pušteno na kućno lečenje – rekao je Stanojević.

 

Od 14 odraslih povređenih, muškarac (69) trenutno je u operacionoj sali. Radi se o teškim povredama ruke. Druga osoba, žena stara 59 godina, zadržana je potpuno stabilnih parametara na klinici za ortopediju, kazao je doktor.

 

Stanojević je rekao da je je muškarac koji je u operacionoj sali zadobio teške telesne povrede.

 

– Operacija ide po planu, očekujemo da sve bude u redu. Druga osoba je potpuno stabilnih vitalnih parametara. Svi povređeni koji su poslati su primljeni. Kapaciteti KC Niš stoje na raspolaganju za sve dalje konsultacije i slanja iz okolnih centara kod nas – rekao je Stanojević.

 

– Preostalih 12 odraslih osoba nakon ukazane prve pomoći pušteno je na kućno lečenje – zaključio je dr Stanojević.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Vijesti

TUGA! Miloš se oprostio od supruge i sinova UBIJENIH na Cetinju: Hvala ti što si pokušala da ih spasiš

Published

on

Obdukcija je pokazala da je imao barem pet ulaznih rana

 

Miloš Martinović oprostio se dirljivom porukom od supruge Nataše i dvojice sinova koje je pomahnitali Vuk Borilović ubio na Cetinju.

 

– Hvala ti za sve što si uradila za Mašana i Marka. Pokušala si da ih spasiš od ološa koji vas je ubio ni krive ni dužne. Borila si se cijeloga života za njih i sada ste opet zajedno – piše u čitulji koju je objavio neutešni čovek.

 

– Đeco moja, vaše odrastanje će zauvijek ostati u mom sjećanju. Uvijek sa vama. Neka mi vas anđeli čuvaju – piše u čitulji koju su dali baba i deda nastradalih mališana.

 

Današnje novine pune su čitulja kojima se najbliži opraštaju od žrtava masakra.

 

Nataša Pejović Martinović i njeni sinovi biće sahranjeni danas na lokalnom groblju u Bajicama.

 

Samo sat kasnije na lokalnom groblju na Cetinju biće sahranjen njihov kum Milan Mitrović koji je krenuo da vidi šta se dešava u kući Martinovića. Goran Đurišić, ujak ubice Borilovića, koji je nastradao pokušavajući da obuzda pomahnitalog sestrića biće sahranjen na Gradcu. Tročlana porodica Drecun biće sahranjena u 16 časova u selu Ljubostinj.

 

Na Cetinju je jutros u 10 sati održana komemoracija tragično nastradalim sugrađanima u masakru koji se dogodio u petak. Komemoraciji su prisustvovali rodbina i prijatelji pobijenih Cetinjana, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović, gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković…

 

Vuk Borilović, podsetimo, ubio je 10 sugrađana u petak, a ranio njih šest pre nego što je i sam ubijen. Pucnjava je prema navodima medija trajala duže od 45 minuta. Tokom krvave drame iz lovačke puške nasumično je pucao u podstanare, komšije, zatim ekipu Hitne medicinske pomoći i pripadnike policije koji su došli na messto pucnjave, ali i prolaznike.

 

Obdukcija je pokazala da je imao barem pet ulaznih rana, a balističari i patolozi će dati ocenu iz kojih oružja je Borilović pogođen i koje su rane bile smrtonosne.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Vijesti

Split pod vodom: Nezapamćeno NEVREME pogodilo Dalmaciju (VIDEO)

Published

on

Preko Jadrana se kreće visinski ciklon, a najveći dio padavina u ranim poslepodnevnim satima zahvatio je srednju Dalmaciju. Lokalno je palo više od 30 litara kiše po metru kvadratnom, a prva obilnija kiša ovog leta zahvatila je i Split, gde je u toku jako nevreme. Velike količine padavina za kratko vreme izazvale su bujične poplave u delu grada.

Pod vodom su delovi Poljičke, Ulica Ivana žlennog Zajca kod Medicinskog fakulteta, Šimićevo, a na pojedinim mestima vodostaj je i preko 30 centimetara.

– Celo jutro je padala slaba kiša, ali sada je stvarno počela da pada, pada kiša i grad i vetar nosi sve živo. Neprestano grmi –  rekao je čitalac 24sata.

Kako je saopštila automatska stanica splitske Prirodoslovne škole, već je do 14 sati palo 40 litara kiše po metru kvadratnom. Tako je za sat vremena palo više kiše od proseka za ceo avgust (38,6 mm).

– Bilo bi dobro da vozači izbegavaju Ulicu Ivana nadlengo Zajca i Poljičku od raskrsnice sa Brunom Bušićem do raskrsnice sa Dubrovačkom zbog velike količine vode na kolovozu – rekao je jedan čitatelj za Dalmacija Danas.

Split i okolinu u subotu oko 13 sati zadesila je jaka kiša i grmljavina, koja je poplavila kolovoze, što je mestimično otežalo saobraćaj, dok je vatrogascima stiglo stotinak poziva građana.

Većina poziva koje su uznemireni građani upućivali vatrogascima odnosila se na ispumpavanje liftovskih šahtova i podrumskih stanova, a u jednom slučaju su vatrogasci intervenisali na gašenju požara razvodne kutije koja se zapalila usled udara groma u sedmom spratu stambene zgrade, saznaje Hina u Županijskom vatrogasnom operativnom centru.

Prema rečima Rade Popadić iz udruženja Crometeo, koje okuplja hrvatske meteorologe amatere, subotnja kiša prekinula je višemesečnu sušu u dijelovima Dalmacije, a razlog je prolazak visinskog ciklona koji je svoje središte pomerio sa severa na južni Jadran.

Popadić je rekao da je prema podacima mreže meteoroloških stanica najviše kiše palo u splitskom okrugu Sućidar, gdje je izmereno čak 45 litara po metru kvadratnom, što je premašilo prosečnu količinu padavina za celi avgust.

Padavine nisu zaobišle ni ostale krajeve srednje Dalmacije, kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnije padavine u delovima Dalmatinske Zagore.

Uz obilne padavine, ciklon je doneo i osetan pad temperature vazduha za 10 do 15 stepeni Celzijusovih u odnosu na juče. Ponegde je u Dalmatinskoj zagori izmereno samo 15 stepeni, dok je na Dinari u 15 časova izmereno samo osam stepeni.

– Kiša je ugasila požar koji je tamo bio aktivan – rekao je Popadić.

U Splitu su po pravilu bile poplavljene gradske ulice i putevi, gde su odvodi bili blokirani zbog prljavštine uz ivicu kolovoza, pa su ponegde vozači u automobilima plutali više nego što su vozili, dok su pešaci te puteve i ulice zaobilazili u široki luk.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala