Šuga se pojavila u beogradskim školama: Izgleda kao bubuljica ili ujed komarca, ali je nešto mnogo gore

Pedijatar Saša Milićević objasnio je da slučajevi šuge nisu retkost i da se pojavljuju kontinuirano, s varijacijama u njihovoj učestalosti, a period inkubacije traje između dve i tri nedelje.

 

U jednoj beogradskoj školi nedavno je zabeležen slučaj šuge, što je izazvalo reakciju Zavoda za javno zdravlje koji je pružio smernice o postupanju u takvim situacijama.

Pedijatar Saša Milićević je jutros za televiziju Pink objasnio da šuga nije retka pojava i da se pojavljuje kontinuirano, sa promenljivom učestalošću. To stanje uzrokuje grinja poznata kao šugarac, koja prodire kroz kožu, polaže jaja, a nakon inkubacije larve se razvijaju, što na kraju dovodi do pojave klasičnih simptoma šuge.

– Te promene su kao bubuljice, ujedi komaraca. Najčešće na pregibima, butinama, može biti zahvaćen i genitalni predeo, lice i vrat budu pošteđeni, ali kod dece ima i tuda. Noću najviše svrbi, ili kada se tuširamo toplom vodom – priča doktor.

Inkubacija traje od dve do tri nedelje, otkrio je pedijatar.

– Treba bar desetak sekundi da bude kontakt. Terapija je u vidu masti sa sumporom. Pet dana se mažete, nema kupanja. Brzo se to leči. Sumprone masti znaju da iritiraju kožu često – priča doktor Milićević.

Period lečenja je opasan, jer se šuga brzo širi, dodao je Milićević, navodeći da i odeća može da bude “prenosilac”.

– Zato mora da se leči čitava porodica – kaže pedijatar.

Podsetimo, u Osnovnoj školi “Braće Jerković” u Beogradu navodno se pojavila šuga

U mejlu koji su roditelji dobili od Gradskog zavoda za javno zdravlje navodi se da su “u cilju sprečavanja širenja infekcije preduzete i predložene sledeće protivepidemijske mere”:

– Prijava i lečenje obolelih. Svi oboleli sa simptomima suspektnim na šugu (svrab, osip…) treba da se jave na pregled kod dermatologa radi postavljanja dijagnoze i ordiniranja adekvatne terapije. Organizovati roditeljski sastanak radi upoznavanja roditelja o pojavi šuge u odeljenju i upoznavanja sa preventivnim merama. Osobe iz kontakta sa obolelim (članovi porodice i učenici iz bliskog kontakta) treba preventivno da sprovedu terapiju za tretman šuge. Za lečenje koristiti preparate po preporuci dermatologa koji je obavio pregled obolelih – navodi se u obaveštenju i dodaje:

– Nakon sprovedenog lečenja obaviti istovremeno promenu veša i posteljine svim osobama koje su tretirane. U domaćinstvu obolelog odvojeno prati i dezinfikovati posteljinu, veš i odeću infestiranih osoba. Pooštriti mere lične higijene (pranje ruku) i opšte higijene u školi. Pooštriri mere tekuće dezinfekcije. Pooštriri zdravstveni nadzor u školi. Dalji epidemiološki nadzor – navodi se u mejlu.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin