STRESE LI VAS STRUJA KAD DODIRNETE NEKOG ILI NEŠTO: Evo što vam se to dešava, NISMO IMALI POJMA – POSTOJI RAZLOG!

U tijeku je vrijeme pojačanog statičkog elektriciteta. Ako se pitate zašto vas u ovo doba trese poput elektrošokera što god dotaknete, možete se smiriti – nije magija niti umišljate, već postoji sasvim logično objašnjenje.

Kako nastaje statički elektricitet?

Statički elektricitet je nakupljanje električnih naboja na materijalu. Električni naboj može se stvoriti trenjem između dvaju materijala koji su usput i izolatori. Sjetite se što se događa kad balon trljate o kosu. Jedan će objekt tako izgubiti elektrone i dobiti pozitivan naboj, dok će drugi dobiti elektrone i negativan naboj. Naboji pritom očajnički žele ponovno postići ravnotežu pa, ako dotaknete metalnu kvaku na vratima ili slavinu, naboj će automatski otpustiti i nestat će statički elektricitet. prenosi “Novi“.

Zašto ga zimi ima više nego ljeti?

OK, ali kakve veze s time ima vrijeme? Električna energija relativno teško prolazi kroz zrak jer je električni izolator. Vodena para u zraku, međutim, dobro provodi električnu energiju, omogućujući bilo kojem naboju koji je izgrađen na našim tijelima da se rasprši u zrak. Električna neravnoteža češće se događa zimi jer hladan zrak zadržava manje vodene pare nego topao zrak ljeti. To znači da u hladnom zimskom zraku naboj nema kamo otići, već ostaje s nama dok se ne prihvatimo za neki vodič električne energije, piše IFL Science.

Osim toga, zimi smo svi manje-više umotani u slojeve vune, umjetnog krzna i općenito umjetnih materijala koji su poznati prema stvaranju elektrostatičkih zaliha. Ljetna je odjeća, s druge strane, relativno nestatička. Sad kad znate sve ovo, pretpostavljate što vam je činiti ne želite li da vas i dalje trese struja.

Izbjegavajte, dakle, vunenu odjeću i vunene pokrivače, nego se držite pamuka. Vrijedi znati i to da elektrostatički šok čine tek elektroni koji se tako troše.

Češće se hvatajte za metalne površine – tako ćete razbiti neravnotežu i spriječiti nakupljanje nabijenih elektrona pa bi šokovi trebali biti znatno rjeđi. Ako je stvarno toliko loše, nabavite ovlaživač zraka koji će obogatiti zrak vodenom parom.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin