Stratezi rata u SENCI političara: On je zaslužan što Putinu nije uspeo brzi rat, Zelenski verovao u njega

Zelenski je svetska zvezda, ali jedan drugi čovek, general Valerij Zalužni, najzaslužniji je za razbijanje Putinovog „blickriga”.

Za razliku od Normana Švarckopfa „Olujnog”, koji je vodio američke trupe u Zalivskom ratu, ili Dejvida Petreusa, koji je rukovodio ratom u Iraku i dobio nadimak Kralj David, general Zalužni izbegava ratnu slavu, prepustivši tu ulogu bivšem glumcu Zelenskom.

ISTORIJSKA LIČNOST

Iako je vrhovni komandant, on na sve načine nastoji da izbegne status slavne osobe, a njegov dosadašnji uspeh u odbrani od ruskih trupa već ga kandiduje za status istorijske ličnosti u njegovoj domovini. U jednoj TV emisiji Ukrajinci su mu čak „prišili” nadimak Gvozdeni Nesalomivi Zalužni.

Vojni uspesi, koji uključuju odbranu Kijeva i većine drugih velikih gradova, rezultat su strategije ovog 48-godišnjaka, koga je Zelenski imenovao za glavnokomandujućeg u julu 2021. godine. Ali Zaslužni i drugi ukrajinski visokopozicionirani oficiri za rat se nisu počeli spremati od tada.

Po svemu što se događalo na istoku Ukrajine od 2014. godine, znali su da moraju očekivati opsežni vojni napad Rusije.

OČIGLEDNA PRETNjA

Dva meseca pre nego što će američka administracija početi da upozorava svet da je ruska invazija gotova stvar, objavljujući obaveštajne podatke o gomilanju trupa na ukrajinskim granicama, u septembru 2021. Zalužni je govorio o pripremi za taj konačni napad:

– Uvek sam govorio o tome otkako sam preuzeo dužnost, pretnja potpunom agresijom bila je očigledna – rekao je tada general. Zalužni je u januaru ove godine razgovarao s NATO vojnim odborom, najvišim telom savezničkih oficira, i obavestio ih da je ukrajinska vojska spremna:

– Podsetio sam saveznike da naš rat traje još od 2014. i da od tada radimo svoj posao.

OPSEŽNI REMONT

Vašington, Moskva i većina sveta očekivali su da će Rusija poraziti ukrajinsku vojsku za nekoliko dana, ali ne i Zalužni, koji se na čelu armije nije našao slučajno. Bio je to deo opsežnog „remonta” vojnih snaga, koji je počeo restrukturiranjem generalštaba s ciljem da se upravljanje vojnim operacijama odvoji od političkih pozicija.

– Predsednik je želeo da vidi sinergiju između ministarstva odbrane i oružanih snaga Ukrajine”, rekao je tada portparol predsednika Ukrajine.

– Nažalost, ne vidimo takvu sinergiju, vidimo sukobe.” Taktika „udari i beži”, koju su ukrajinski vojnici koristili ove godine, imala je velik učinak. Od 120 bataljona koje je Rusija poslala u Ukrajinu 24. februara, njih 40 – uključujući i one koji su predvodili napad na Kijev i Černigov – povuklo se u Belorusiju na „lizanje rana”.

Čak 29 od tih jedinica trenutno je nesposobno za borbu, zbog ogromnih gubitaka koje su pretrpeli od malih timova Ukrajinaca naoružanih protivoklopnim oružjem koje im je stiglo od Zapada.

BOLjA KOORDINACIJA

Vladimir Putin je, nakon neuspešnog „blickriga” u Ukrajini, odlučio da reorganizuje svoj komandni lanac, pa je na čelo operacije postavio generala Aleksandra Dvornikova, koji ima veliko iskustvo u vojnim operacijama u Čečeniji i Siriji. Šef Kremlja sada očekuje da će kontrola i komanda ruske vojske na terenu biti bolja. Ova promena je napravljena da se „poboljša koordinacija između jedinica, pošto su ruske jedinice ranije neretko nastupale odvojeno”, rekao je jedan ruski zvaničnik.

ODLIČAN POTEZ

Rusi se i dalje bore da ostvare svoje vojne ciljeve, a ruska taktika zaustavljena je manjim brojem ukrajinskih jedinica, uprkos tome što se smatralo da imaju „značajne” snage od nešto manje od 100 operativnih bataljonskih taktičkih grupa.

– Osim ako Rusija ne bude u stanju da promeni svoju taktiku, biće veoma teško da uspe čak i sa ovim ograničenim ciljevima koje su sami korigovali – rekao je jedan oficir NATO. On je dodao da je postavljanje Dvornikova za glavnokomandujućeg odličan potez šefa Kremlja, jer je Moskva počela da gubi ratnu orijentaciju.

– Po dolasku Dvornikova za šefa trupa Putin može da se opusti, jer je pravi čovek došao na pravo mesto – rekao je oficir

NATO. KASAPIN GROZNOG

Dvornikov je rođen 1961. godine, a ima titulu heroja Ruske Federacije, koju je dobio za učešće u ratu u Siriji. Armiji Sovjetskog Saveza priključio se 1978. godine, a u karijeri je obavljao mnoge bitne funkcije. U septembru 2016. godine imenovan je za komandanta Južne vojne oblasti, a zbog svog ratnog angažmana u Čečeniji dobija nadimak Kasapin Groznog. Putin ga je 23. juna 2020. unapredio u generala armije.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin