Stotine ŽRTAVA toplotnog talasa u Evropi: U Britaniji VANREDNA situacija, Mediteran se bori sa požarima

Na severu Portugala u padu aviona za gašenje požara poginuo je pilot

 

Toplotni talas koji je zahvatio Španiju od 10. jula već je odneo živote 360 ljudi, saopštio je zdravstveni institut Karlos III, navodeći da su u petak u jednom danu umrle 123 osobe čija smrt se može dovesti u vezu s visokim temperaturama, objavio je danas portal španskog lista La Vanguardia.

 

Nemačka agencija DPA javila je da su u Portugalu između 7. i 13. jula registrovana 238 smrta slučaja više smrti nego prethodnih godina i da se re smrti pripisuju se ekstremnim vrućinama, a ne samo korona virusu.

 

Istovremeno, mediji javljaju da se hiljade vatrogasaca u Portugalu, Španiji, jugozapadnoj Francuskoj, Italiji i Grčkoj bore sa požarima velikih razmera koji se brzo šire usred visokih temperatura.

 

Na severu Portugala u padu aviona za gašenje požara poginuo je pilot, kada se avion oko 20 sati srušio u opštini Tore de Monkorvo na severu zemlje.

 

U Velikoj Britaniji proglašena vanredna situacija zbog ekstrmnih vrućina

 

U Velikoj Britaniji je proglašena vanredna situacija nakon što je po prvi put izdato crveno upozorenje na ekstremne vrućine, jer bi temperature mogle dostići i 40 stepeni Celzijusa.

 

Upozorenje Meteorološke agencije za ponedeljak i utorak uključuje London, Mančester i Jork, preneo je Bi-Bi-Si.

 

To znači da postoji rizik po život, i svakodnevne rutine će morati da se promene.

 

Biće ograničena brzina na železničkim linijama, neke škole će biti zatvorene ranije, a pojedine posete lekarima će biti otkazane.

 

Na puteve će biti posipan pesak kako bi se smanjilo topljenje asfalta, a služba za pomoć na putevima je upozorila da će većem broju vozača biti potrebna pomoć zbog pregrevanja automobila.

 

Meteorološka agencija je izdala upozorenje najvišeg četvrtog nivoa i dodala da bi moglo da dođe do oboljevanja i smrtnih ishoda i kod zdravih osoba.

 

Ovo je prvi put da je izdato crveno upozorenje na visoke temperature za delove Velike Britanije, mada je sistem upozorenja na ekstremne temperature uveden tek 2021. godine.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin