STALNO STE GLADNI I ŽEDNI, KOŽA VAS SVRBI I PECKA? HITNO IZVADITE KRV: Ovih 10 simptoma ukazuju na OZBILJNU BOLEST

Dijabetes melitus je endokrina bolest koju karakteriše povišen nivo glukoze u krvi, ako i način na koji je tijelo kortisti kako bi funkcionisalo.

Ovo je ozbiljna bolest koju je neophodno što pre dijagnostikovati, jer tek kada se prepiše odgovarajuća tarapija, pacijent može da smatra da je drži pod kontrolom i da se vraća “normalnom” životu.

Prema riječima endokrinologa sa klinike Mejo, uspjeh liječenja zavisi ne samo od ljekara, već i od samog pacijenta, koji treba što prije da potraži pomoć ako primijeti određene promjene na svom tijelu.

“Ako se dijabetes ne liječi, vrlo brzo će se pojaviti negativne posledice po zdravlje, a među najtežima su problemi u radu srca i bubrega. Statistike pokazuju da od ove bolesti svake godine umire ogroman broj ljudi”, ističu endokrinolozi.

Simptomi koje ne treba ignorisati

Da biste dugo živjeli i na najbolji način kontrolisali šećernu bolest, ključno je da je otkrijete na vijreme, a ovih 10 simptoma nikako ne treba da ignotišete. Oni su znak upozorenja da vam telo teško reguliše glukozu.

Dugo zacjeljuju rane – ako posejjkotine bole nekoliko dana, a koža ne zarasza, to može biti jedan od opasnih znakova.

Često peckanje u nogama i rukama – posebno je treba biti oprezan ako se ovi simptomi javljuju čak i kada se niste povrijedili ili nagnječili udove, odnosno bukvalno “iz vedra neba”.
Svrab na koži – što je koža suvlja, veći je rizik od razvoja dijabetesa. Zbog povećanog nivoa šećera u krvi, tijelo gubi više vode nego inače.

Problemi sa vidom – visok nivo šećera takođe utiče na oštrinu vida. Međutim, čim seglukoza vrati u normalu, vid se popravlja.

Česti zamor i slabost – zbog specifičnosti ove bolesti, velika količina šećera završava u bubrezima, koji moraju da pojačano da rade, praktično dok se “ne pohabaju”. Otuda i umor.

Pojačana razdražljivost – ukoliko ste često narvozni i razdražljivi, a ne postoji objektivan razloga za ovakva osećanja, to može biti alarm da vam se telo bori sa nestabilnim šećerom u krvi.

Povećan apetit – ako se osoba ne oseća sitom čak ni nakon obilnog obroka, to može biti znak dijabetesa.
Izražena žeđ – prema rečima endokrinologa, ako osoba popije 3-4 litre vode dnevno, a i dalje oseća žeđ, to je jedan od najčešćih simptoma povišenog šećera u krvi.

Često mokrenje – smatra se da zdrava osoba treba da ide u toalet četiri do sedam puta dnevno. Ako češće posećujete WC, postoji mogućnost da imate dijabetes.
Česte infekcije urinarnog trakta – pijelonefritis, cistitis i druge slične bolesti često prate osobe sa dijabetesom.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin