Šta Će Vam Takvo Dete”: Silvana Je Usvojila Ovu Milu Unu Kad Joj Je Sin Saopštio Koji Opasni Poziv Je Izabrao

0

Ja sam rešila da nešto uradim na sebi da pokušam da usrećim jedno dete na taj način da ja čuvam nečije dete, a da Bog čuva mog sina

 

 

 

Silvana Veselinović iz Jagodine prva je i, već dvanaest godina, jedina žena u Srbiji koja je usvojila dete sa Daunovim sindromom. Una odrasta u njenoj porodici, a poruka te hrabre žene jeste da sva deca bez obzira na probleme s kojima se suočavaju zaslužuju ljubav i toplinu roditeljskog doma.

Silvana je Unu prvi put srela u Zvečanskoj 2012. godine. Devojčica je tu ostavljena, niko nije posećivao iu tom trenutku nije znala da hoda, niti da jede. Silvanu su preplavile emocije i posle prvog zagrljaja rodila se obostrana ljubav i želja da pomogne detetu. Bila je uporna, najpre je postala Unina hraniteljica, a posle nekoliko godina i zakonita majka.

 

 

“Moj sin je po završetku srednje škole otišao u Francusku i sam mislio da će studirati ili da radi, ali se vratio sa priče da želi da bude profesionalni vojnik u Legiji. To je bilo katastrofalno za mene i ja sam rešila da nešto uradim na sebi da pokušam da usrećim jedno dete na taj način da ja čuvam nečije dete, a da Bog čuva mog sina”, kaže Silvana Veselinović, majka Unine za RTS.

 

 

 

 

 

 

 

Silvanin sin, ćerka i supruga podržali su odluku da usvoji devojčicu sa Daunovim sindromom. Niti jednog trenutka Una joj nije bila teret, iako se svakodnevno suočava sa teškoćama, ali i zluradim komentarima – „šta će vam takvo dete” ili „koliko para dobijaš za nju”.

 

 

„Una je dobar đak, Una je dobro dete, srećno, zadovoljno i mnogo dobro dete…… uuuu majkino dete“, kaže Silvana Veselinović.

 

 

Posle dvanaest godina Una sve razume, ali teško priča, slana o sebi, igra se sa Silvaninim unukama i unukom i sa dekom u parkiću, sama odlazi u prodavnicu. Proces socijalizacije deteta sa Daunovim sindromom išao je sporo, ali uspešno, uz puno strpljenja i ljubavi.

 

 

„Maksimalno smo izvukli da bude samostalna, napredovala je u svakom smislu, znači ide sama u školu, vraća se kući, slana sama o sebi, može da izađe sama u park, igra se sa dekom, druže se i tako“, navodi Silvana Veselinović .

 

 

Silvanina želja je da u Srbiji postoji još porodica koje bi usvojile dete sa posebnim potrebama, jer, kako ističe, sva deca zaslužuju ljubav i pažnju i toplinu porodičnog doma. (RBSM-RADIO)

 

 

 

 

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

Pratite nas na:       INSTAGRAMU         I       FACEBOOKU   

(RBSM-RADIO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *