Srbin OBIŠAO SVET sa 150 dinara: Milorad u rancu nosio lekove i još jednu stvar, a evo kako je sve počelo

Milorad Rajčević je bio prvi Srbin koji je proputovao ceo svet, ali je na njegovoj ličnoj karti pisalo samo “svetski putnik” jer je on upravo to i bio. Sa mesečnim honorarom od samo 150 dinara, Milorad je uspeo da obiđe ceo svet.

Odmalena, Milorad je bio nemirnog duha i imao je ogromnu želju da spozna svet.

Avanturista od samog početka

Milorad je rođen je krajem 19. veka u okolini Leskovca. Završio je četiri razreda osnovne i dva razreda građanske škole. Zanimalo ga je slikarstvo, te sa 15 godina odlazi za Beč, gde uči kod dvorskog slikara.

Posle Beča, njegov nemirni dug ga odvodi iz jednog grada u drugi, od Salcburga, Minhena, Študgarda, Nirnberga, Ulma, do Pariza, Ženeve, Lozane, Berna, Ciriha, Bazela i Lucerna. Nakon ovog obilaska Evrope, Milorad odlazi za Ameriku gde nakon par meseci povređuje nogu. Iz Amerike ga vraćaju nazad u Evropu nakon otkrivanja da nema pasoš.

Međutim, to ga nije obeshrabrilo i on nastavlja svoja putovanja. Odlazi u Rumuniju, a zatim u Carigrad, Aleksandriju i Jerusalim.

Ponuda koju nije mogao da odbije

Godine 1910. Rajčević pokucao je na vrata “Malog Žurnala”, jednog od najtiražnijih srpskih listova tih vremena.

Braća Savić su za njega imala jedan predlog – da za dve godine i 150 dinara mesečnog honorara obiđe Evropu, Aziju, Ameriku i Afriku. Postojao je, naravno, još jedan uslov, a to je da im Milorad šalje dopise i potvrde mesnih vlasti kao dokaz da je bio u svakom od mesta koje je posetio.

Foto: Wikipedia

Milorad je bio oduševljen ponudom.

Miloradov put oko sveta

Milorad Rajčević 14. marta 1910. započinje svoje putovanje oko sveta.

Jedina stvar koju je poneo u svom rancu pored neophodnih lekova, bila je prazna putnička knjiga u kojoj će sakupljati potpise znamenitih ličnosti koje će sretati na svojim putovanjima.

Prva osoba koja mu se potpisala u knjigu bio je lično princ Đorđe Karađorđević, koga je sreo u Gornjem Milanovcu. Put ga je vodio u Crnu Goru, gde mu je potpis dao još jedan princ – crnogorski prestolonaslednik Danilo. Milorad nastavlja za Italiju, Francusku, Englesku, Nemačku i stiže u Rusiju.

Preko Sibira nastavlja u Aziju gde nailazi na potpuno drugačiju kulturu.

Odlazi do Vladivodstoka i stiže u Japan čijim je običajima bio očaran. Tamo prestolonaslednik odbija da se upiše u njegovu knjigu, najverovatnije iz razloga što su japanski carevi smatrani božanstvima.

Usledili su Singapur, Malezija, Sijam. U Sijamu ga lično dečekuje kralj i poklanja mu motor.

U Indiji su mu priredili veličanstven doček i iz nje nastavlja za Cejlon, Persiju i Siriju u kojima ga dočekuju jerusalimski i jermenski patrijarh.

Milorad se vraća u Beograd 21. septembra 1911. gde je u njegovu čast priređen svečani doček.

Iako nije stigao da obiđe preostala dva kontinenta, on ne odustaje, i 1913. obilazi Ameriku a nakon završetka Velikog rata i Afriku.

Kao dopisni novinar “Malog Žurnala” Milorad Rajčević je proputovao 70 zemalja od 1910. do 1930. Njegova putnička knjige je najveća i najvrednija zbirka autograma, uključujući potpise kraljeva, prinčeva, državnih funkcionera i drugih uticajnih ličnosti.

Milorad Rajčević je i dan danas velika inspiracija za sve one koji vole da putuju.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)