Srbija JEDINSTVEN SLUČAJ u Evropi: Evo šta se očekuje od razgovora Vučića i Putina po pitanju gasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin imaće sledeće nedelje telefonski razgovor koji će biti presudan kada je reč o gasnom aranžmanu između dve države.

Od ishoda ovog razgovora zavisiće koliku cenu za plavo gorivo će ubuduće plaćati naša država i na koliko će ugovor biti oročen.

Aktuelni desetogodišnji aranžman ističe 31. maja. Pregovori dveju strana na nivou kompanija su započeti, ali se očekuje da dvojica državnika stave pečat i da preciziraju uslove pod kojima će Srbija dobijati gas, imajući u vidu da svet potresa jaka energetska kriza zbog rata u Ukrajini i sankcija koje je protiv Moskve uveo Zapad.

To ovom razgovoru daje dodatnu težinu jer Beograd s jedne strane trpi ogromne pritiske evropskih zemalja i SAD da se pridruži kaznenim merama protiv Rusije, a s druge strane naša država je stoprocentno zavisna od gasa koji stiže iz Ruske Federacije.

Povodom ovog predstojećeg razgovora dvojice zvaničnika oglasio se i marketinški stručnjak Nebojša Krstić, koji je za Objektiv rekao da je Srbija jedinstven slučaj u Evropi jer nije uvela sankcije Rusiji i da očekuje fer cenu gasa.

Krstić je takođe istakao da se boji uslovljavanja što je postalo često hladno oružje i na zapadu i na istoku.

– Srbija Rusiji nije uvela sankcije i po tome je jedinstven slučaj u Evropi. Zato očekujem fer cenu i neophodne količine za potrebe naše privrede i građana. Ali se bojim uslovljavanja i ucena, jer je to postalo hladno oružje kojim se podjednako služe svi, i na zapadu i na istoku – rekao je Krstić za Objektiv.

Srbija je do sada važan energent plaćala 270 dolara za 1.000 kubika, ali procene su da je takav aranžman nemoguće zadržati, imajući u vidu enormni skok cena na svetskim berzama.

Predsednik Vučić više puta je upozoravao da će zima koja dolazi biti najteža u poslednjih 70 godina, a juče je potvrdio da će u sredu ili četvrtak razgovarati sa Putinom i otkrio šta očekuje, o čemu je Objektiv već pisao.

– Prvo očekujem pristojan i kulturan razgovor, a postoje tri aspekta tog razgovora. Najvažniji za nas su količine, cena i sigurnost snabdevanja. Prva dva aspekta su ključna, a treći ne zavisi samo od Rusa i od nas već i od Bugara – rekao je on i naveo da će građani Srbije uprkos teškim vremenima i velikim cenama, imati dovoljno hrane i energenata.

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin