Srbi na sahrani stavljaju NOVAC na sanduk: Ovaj običaj ŠOKIRAO je mnoge, evo ko uzima pare

Ova objava pokrenula je lavinu komentara građana koji su pisali običaje na sahranama iz njihovih krajeva

 

Na društvenoj mreži Tviter se pokrenula rasprava oko jednog običaja na sahranama u pojedinim delovima naše zemlje koji mnogima nije jasan.

 

Naime, na jednoj sahrani u Srbiji sveštenik je na sanduku ostavio 200 dinara, pa su i mnogi građani za njim to isto uradili.

 

– Kad je završio opelo u crkvi, sveštenik se prvi oprostio od pokojnika i na ikonu na sanduku stavio 200 dinara. I onda su svi prisutni, ljubeći krst, takođe stavljali novac, veće svote, verujući da je to za porodicu. A nije bilo – piše u tvitu.

Ova objava pokrenula je lavinu komentara građana koji su pisali običaje na sahranama iz njihovih krajeva.

– Na bakinoj sahrani u manjem gradu, ostavljali su novac na kovceg. Sveštenik nam je rekao da uzmemo ako nam je sahrana bila veliki ekonomski teret, ali da bar deo damo u crkvu ili manastir kao prilog za pominjanje na 40 liturgija tako smo i uradili – piše u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

– Dozvolićete da je to meni, u najmanju ruku, čudno, jer u delu Šumadije gde ja živim sav novac koji se stavlja na sanduk uzima pokojnikova porodica, jer je njoj i namenjen, nezavisno od njenog ekonomskog statusa, i bez bilo kakvih sugestija sveštenika.

Ipak, sudeći po komentarima u pojedinim krajevima novac uzima i sveštenik i porodica.

– Kod nas je običaj dok pop ne dođe sve pare koje se pored pokojnika idu porodici. A kad pop počne opelo pa do ukopa sve što narod ostavi uzima pop – objašnjava jedna korisnica ove društvene mreže.

Međutima, mnogima nije bio jasan običaj zbog čega se uopšte ostavljaju pare pored pokojnika.

– A zašto se uopšte ostavljaju pare pored pokojnika?? Mislim taj deo ne razumem… Okej je kao pomoć porodici, ali što pored pokojnika – upitala je jedna žena.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin