Specijalna tkanina ČUVA kineske tenkove: Postaju nevidljivi za radare i špijunske satelite (VIDEO)

Razvoj stealth tehnologije za zaštitu vozila (oklopnih i lakih) predstavlja prioritet za armije širom sveta.

Napredni radarski sistemi mogu da detektuju oružje i objekte koji su nevidljivi za standardne kamere, a sateliti to čine iz svemira, pa je “igra žmurki” postala nesvakidašnji izazov.

Zato informacija da Kina testira specijalnu tkaninu za svoje tenkove, radarske stanice i artiljeriju predstavlja prvoklasnu novost.

Stručnjaci Univerziteta za vazduhoplovni inženjering u gradu Sijan ističu da je tkaninom moguće prekriti najrazličitije oblike, prenosi EuroAsian Times.

Ona će učiniti objekat skoro nevidljivim za špijunske satelite, i prikazati ga kao “prazno parče zemlje”, objavljeno je u najnovijem istraživanju.

Kinezi nisu jedini

Ipak, Kina nije jedina zemlja koja se interesuje za ovakvu naprednu tehnologiju.

Kanadska kompanija Hyperstealth Biotechnology ranije je patentirala materijal “Quantum Stealth”, kojim se mogu skrivati vojnici, tenkovi, brodovi i avioni.

Materijal radi na principu prelamanja svetlosti, a naredni prilog objašnjava čitav proces:

Ranije smo pisali o izraelskoj kompaniji Polaris Solutions, koja je predstavila projekat “Kit 300” za pripadnike vojske (IDF).

Specijalna kamuflaža razvijena je u saradnji sa tamošnjim Ministarstvom odbrane, a sadrži različite materijale, poput polimera, metala i mikrofibera.

Njena osnovna uloga je maskiranje “termalnog (toplotnog) potpisa”, tačnije da učini vojnika nevidljivim za golo oko, ili infracrvene senzore.

Najveći izazov

Stealth tehnologija je odavno u upotrebi, kada je reč o borbenim avionima, ali predstavlja izazov za vozila.

Čak i kada bi tenkovi dobili dodatni sloj zaštite, koji “upija” radarske signale, bili bi primećeni zbog veštačkog (geometrijskog) oblika u odnosu na okruženje.

Zato kineski stručnjaci smatraju da je prioritet maskirati objekte, tačnije pretvoriti njihov odraz u deo prirodnog pejzaža.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin