Spavate manje od 5 sati svaku noć? Dovodite svoje ZDRAVLJE u veliku OPASNOST, evo zbog čega

Preduslov dobrog zdravlja je kvalitetan i neometan san, koji traje od 7 do 9 sati dnevno, a veliki broj ljudi, kako bi završila sve dnevne obaveze, skraćuje vreme koje je neophodno posvetiti ovom vidu odmora.

Svako spavanje koje traje kraće od navedenog predstavlja stres za vaš organizam, koji utiče na različite segmente vašeg zdravlja.

Proglašena kandidatura Aleksandra Vučića za predsednika Srbije
Jedan od tih segmenata je i imunitet. Sprovedena istraživanja su došla do zaključka da spavanje 5 časova ili manje, za čak 15 odsto povećava rizik po zdravlje i osetljivost organizma na viruse i oboljenja koja oni izazivaju.

Razumevanje veze između sna i zdravlja imuniteta je od suštinskog značaja.

Dok ste budni, vaš mozak i telo koriste neurotransmitere kao vezu između nervnog sistema i imunog sistema. Neurotransmiteri se u organizmu stvaraju u toku sna, pa samim tim i kraće spavanje podrazumeva smanjenu proizvodnju neurotransmitera.

Dakle, optimalna sposobnost imuniteta se smanjuje kraćim spavanjem, koje je ključno kako bi se rezerve neurotransmitera napunile.

Foto: Shutterstock
Pored toga, važno je da znate i da telo u toku sna proizvode više citokina i leukocita (belih krvnih zrnaca), koji su delotvorni u borbi protiv bolesti i infekcija. Loš san, stoga, uzrokuje smanjenje kod oba ova boraca protiv infekcije, čime se opšte zdravlje dovodi u opasnost.

Viktorija Glas, doktorka medicine i medicinski istraživač, rekla je da nedostatak sna čini osobu podložnijim običnoj prehladi i običnom gripu.

Ukooliko ste već bolesni, biće vam korisno da se naspavate, jer san pomaže telu da se brže oporavi.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin