Solana opleo po Putinu: “On ne može promeniti tok istorije”

Mirovni pregovori, ma koliko to izgledalo teško, su jedini izlaz za rešenje ukrajinske krize i rata, a ne samo oružje, ocenio je bivši čelnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU i nekadašnji generalni sekretar NATO, Havijer Solana.

“To je i jedini način da se izbegne sukob svetskih razmera između nuklearnih sila”, upozorio je on.

Solana je u tekstu za analitičku mrežu “Prodžekt sindikejt” predočio da ruski predsednik Vladimir Putin “ne može promeniti tok istorije…on ne dobija očekivane pobede u bitkama u Ukrajini, ali to je problem koji pogađa celu međunarodnu zajednicu”.

“Kažnjavati sankcijama Risiju za Putinove prezrive poteze u Ukrajini mora poslužiti da se on ubedi da je jedini izlaz za njega pregovarački sto i to je jedino rešenje koje bi moglo biti od svih, svetski prihvaćeno”, ističe bivši čelnik EU i NATO.

Jer, stavlja on do znanja, “pre ili kasnije moraće da se pregovara, bez sumnje će morati da se razgovara s Putinom”.

Solana je predočio da “zamisao o promeni režima u Rusiji isto tako nije ostvarljiv put za rasplet ukrajinskog sukoba”.

“Izjava američkog predsednika Džoa Bajdena da taj čovek (Putin) ne može ostati na vlasti bez sumnje je bila izletanje na rečima, ali jedino što je mogla izazvati jeste da ponovo učvrsti Putinovu paranoičnu zamisao da je Zapad taj koji jedino što pokušava jeste da ga izbaci iz Kremlja”, dodao je.

Solana je ukazao da “koliko god bila nužna moralna osuda ruskih akcija u Ukrajini, očekivati da će to dovesti do pada Putinovog režima jeste puka zabluda i zato će pre ili kasnije morati da se pregovara s njim”.

“Ono što je u Putinovoj glavi jeste odraz ubeđenja elita ruske spoljne politike, kao i javnog mnenja u Rusiji, a to je preterano teritorijalno i vojno shvatanje geopolitičke moći”, misli bivši vodeći zvaničnik EU i NATO.

“Usred dvadesetprvog veka geopolitički položaj zemlje poput Rusije nije u funkciji širenja svojih teritorija, niti uticajnih sfera”, istakao je.

Solana je dodao da zemlja koja uživa poštovanje međunarodne zajednice jeste ona koja to zaslužuje po svom ekonomskom razvitku, tehnološkom napretku ili vrednošću svog ljudskog kapitala, “a to je ono što je Kina shvatila mnogo bolje nego Rusija”.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin