Smrtonosna AJKULA viđena blizu poznatog letovališta: Ronioci odmah uskočili u vodu, SNIMILI sve (VIDEO)

Kako tvrde ronioci, ova ajkula koja inače može da bude duga do pet metara bila je dužine oko dva i po metra

 

Najbrža ajkula na svetu viđena je u blizini plaža španskih letovališta zbog čega je među turistima i meštanima zavlada panika. Radi se o mako ajkuli koja može da se kreće brzinom od čak 70 kilometara na sat.

 

Nju su ronioci primetili na oko 15 kilometara od obale u Barseloni, što je prvo pojavljivanje ove morske nemani u Mediteranu u ovoj oblasti u poslednjih 10 godina.

 

Kako tvrde ronioci, ova ajkula koja inače može da bude duga do pet metara bila je dužine oko dva i po metra. Ajkulu su sasvim slučajno primetili ronioci u blizini sela Garaf tokom ekspedicije Udruženja kitova. Inače, ovo udruženje prati kitove, delfine i morske pliskavice zbog dubine voda u ovom delu.

 

 

Podvodni fotograf David Džara potom je fotografisao spektakularan prizor na fotografiji koja se vidi peraje ajkule u Sredozemnom moru.

 

“Videli smo veliku crnu senku u pokretu. Bili smo pomalo zbunjeni. Ali odjednom smo videli da nešto viri iz mora. Ubrzo smo primetili leđno peraje”, rekao je fotograf za španski list El Pais.

 

Dodaje da je ovo za njega jedno impresivno iskustvo i u jednom trenutku je poželeo da joj se sasvim približi.

 

 

“Ali, shvatio sam da to i nije najpametnije”, rekao je Džara.

 

Iako je uglavnom izazvala strah, ekolozi kažu da je pojava ajkule “dobar znak” za mediteranski ekosistem jer je ova vrsta morske nemani više nego ugrožena.

 

Stručnjak Klaudio Bari dodaje da je veliki predator daleko od opasnog za ljude i da je ključna komponenta morskog života, jer reguliše brojnost drugih vrsta i pomaže u održavanju ravnoteže morskih ekosistema.

 

 

a podsetimo da se sumnja da je u Egiptu, blizu letovališta Hurgada, nedavno mako ajkula usmrtila dve žene ženu u moru. Napad ove ajkule veoma je brz i bolan, a u večini slučajeva fatalan. Kada napadne žrtvu, najpre je ugriza, zatim otkida delove tela i potom pušta žrtvu i odlazi.

 

Upravo zbog ovog načina napada, pretpostavlja se da je napad u Egiptu upravo delo ove ajkule.

 

Takođe, mako ajkule mogu da skoče u vazduh kada se zakače na udicu. Iako je njena brzina, snaga i veličina čine savršeno sposobnom da ubija ljude, ova vrsta uglavnom ne napada čoveka niti ga tretira kao plen. Smatra se da bi samo mogla da napadne ukoliko je neko uznemirava ili pokušava da je uhvati na uže.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)