SMRT IH NIJE RASTAVILA: U braku su bili 64 godine, a umrli su s tri sata razlike, gotovo držeći se za ruke

“Kada je otac umro u 23 sata, majka je plakala i rekla da je najbolje da sada umre. I otišla je u svoju sobu i umrla.” Kad su se vidjeli – ne znam, kad su se zaljubili – ko će tada znati kada je ukradeno, podatak iz bračne knjige kaže da su se vjenčali 1952. godine, a znam i kada su umrli. Stipe Papak (88) u 23 sata, a njegova Ana (90) u dva ujutru. U razmaku od tri sata – gotovo držeći se za ruke – Ana i Stipe su otišli​​na onaj svijet.

Ne znam ni da li su tih 50-ih, rekli jedno drugom na bračnim zavjetima „dok nas smrt ne rastavi“, ali je tako ispalo. I to ne samo jednu smrt, već sigurno – dvije smrti, skoro odjednom!
– Uvijek su govorili da će umrijeti zajedno – priča njihov sin Vinko Papak.

– Ćaću smo sinoć dovezli sa Hitne pomoći, imao je upalu pluća. Prije dvije godine je zbog glaukoma izgubio vid. Cijeli život je bio u pokretu i dok potpuno nije oslijepio, čuvao je ovce, a kada je potpuno oslijepio, imao je tu jaku naviku da stalno izlazi ispred kuće i šeta, hoda, šeta. .. – kaže Vinko.

Sve je vuklo Stipu napolje, na selo. Govorio je da je hodao zbog cirkulacije, a u stvari je šetao penzionisanog lučkog radnika, pastira, čovjeka sa sela sa nezavidnim poslom u gradu, čovjeka koji je ceo život proveo tu – napolju. I samo bi ga velika hladnoća, pomalo i malo po malo, vezala za kuću. Pomalo, jer bi šetao napolju (zbog cirkulacije…), a i u ove ljute hladne dane, zbog čega je dobio upalu pluća.

Prehladio se, izgubio apetit, razbolio se, završio na hitnoj, od hitne do kuće, da umre na ognjištu – kad više ne može napolje…

– Kada je otac umro u 23 sata, majka je plakala i rekla da je najbolje da sada umre. I ušla je u sobu i umrla. Upravo tako? Skoro da! Njena kćerka je bila u sobi sa njom, vidjela je da se ne osjeća dobro, otišla u kuhinju po „šumeće“, vratila se u sobu i… -… odjednom u noći sestra zove Vinko, Vinko! Bilo je tri sata ujutru kada je umrla i majka.

KAKO SU ŽIVJELI KADA SU TAKO SKLADNO UMRLI.
– U slozi, kao golubica i golubica, nevjerovatno povezani, on lučki radnik, ona domaćica. Možda su bili razdvojeni najviše 15 dana u cijelom životu, u te 64 godine braka zajedno (plus ovih deset dana, plus ono što je prethodilo braku… dodajem).

Čudo koliko su bili povezani i sa koliko su međusobnog razumijevanja živjeli! I ostavili su za sobom čitavo bogatstvo, nas troje dece Josipa, Živka i mene, šestoro unučadi: Branka, Antoniju, Anamariju, Ivu, Nikolinu i Klaru, praunuke Roka, Stipu i Mirtu, braću, sestre, kćerke- zakon, zetovi… .zaista smo velika porodica.

Stipe je u širem okruženju bio poznat i kao vidar, od malih nogu je učio da podešava povrijeđene kosti i zglobove, mnogima je pomogao da stanu na noge. Radio je koliko je imao snage, do svoje 75. godine.

Ana i Stipe su do posljednjeg trenutka bili okruženi pažnjom dijece i unuka. Ne bi prošlo ni nekoliko dana da neko ne svrati u njihovo mesto u Mravnici, iako su bili u snazi i živjeli samostalno.
I to veče kada je ćaća bio bolestan, i kada ga je Vinko doveo sa Hitnom pomoći, majka Ana im je skuvala večeru i prala sudove. A onda, kada se desilo da joj je Stipe umro, odlučila je da ode sa njim, jer šta bi drugo na svijetu bez svog goluba Stipe.

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin