Skandal trese crkvu: ČASNA SESTRA ispričala da je morala da ima ODNOSE sa sveštenikom svako veče (VIDEO)

U članku koji je nosio naslov “Svešteničko zlostavljanje u Crkvi: Bivše časne sestre dele svoja iskustva”, žene su pozdravile papino priznanje skandala i otkrile da već predugo postoji kultura tišine i tajnosti unutar hijerarhije. Opisi njihovih iskustava samo pogoršavaju težinu skandala koji potresa Katoličku crkvu.

Dr Rocio Figueroa je teolog i predavač u Oklandu na Novom Zelandu. Proživela je svešteničko zlostavljanje u Limi u Peruu. Za BBC je ispričala kako se kao tinejdžerka pridružila zajednici apostolskog života unutar Crkve. Živela je u vrlo siromašnom delu sveta i htela je nešto da preduzme.

– Imala sam 15 godina i upravnik mi je rekao da započnem duhovno usmeravanje sa sveštenikom. Postao je moj duhovni vodič – priča Figueroa.

– Nakon nekoliko meseci sticanja mog poverenja, rekao je meni i nekolicini mladića da ponesemo sportsku opremu kako bismo vežbali jogu. Nakon nekoliko grupnih sastanaka prebacio se na individualne sastanke. Rekao mi je kako će me naučiti vežbama koje će mi pomoći da razvijem samokontrolu seksualnosti – nastavlja teologinja.

“Ovo je sveta ustanova, to je nemoguće”

Druga žena koja je iznela svoju priču je Doris Vagner-Rajsinger, bivša časna sestra iz Nemačke.

– Pre seksualnog zlostavljanja, zlostavljali su me duhovno. Nije mi bilo dopušteno da čitam knjige ili da sa drugim ljudima razgovaram o ličnim stvarima. Izgubila sam samopouzdanje i postala vrlo slaba – kaže Vagner-Reisinger.

– Nakon pet godina, muški pripadnik religijske zajednice mi je počeo prilaziti svaki put kad bih radila sama. Došao bi u moju sobi i samo stajao kraj mene i govorio. Nakon toga bi me zagrlio. U jednom trenutku, samo je došao u moju sobu uveče, skinuo me i silovao me – priča bivša časna sestra.

– To je bio šok. Razumela sam šta se događa, ali nisam mogla da verujem. Znala sam da to nije u redu. Definitivno nisam želela da se to dogodi. Ali bila sam potpuno uverena; on je sveštenik, ovo je sveta ustanova, to je nemoguće. Nisam mogla da razumem da se u svetu događaju zlostavljanja, i to u ovom savršenom svetu u kojem sam živela. Bile su potrebne godine da shvatim da sam bila silovana i da mogu početi govoriti o tome – kaže Vagner-Reisinger.

“Bog želi da ćutim”

– Imala sam veliku krizu vere. Prvo sam pomislila da ću, ako progovorim, naštetiti Crkvi. I da zato Bog želi da ćutim. Bilo je neizdrživo. Ne treba verovati u takvog Boga – kaže ona.

– Nakon toga, srela sam drugog sveštenika u zajednici. Sa njim sam mogla razgovarati i postepeno smo se zaljubili jedno u drugo. Znala sam da, ako Bog postoji, onda mi je on poslao ovu osobu, nekoga ko me voli – rekla je ona.

Doris Vagner-Rajsinger je napustila svoju religijsku zajednicu u Nemačkoj, pa je napustila religijski život u 2011. godini, piše Bi-Bi-Si.

Crkva opet usred skandala

Podsetimo, Katolička crkva se ponovo nalazi usred seksualnog skandala. Ovaj put je reč o silovanjima časnih sestara od strane sveštenika.

O tome je pre nekoliko dana konačno otvoreno progovorio i papa Franjo, koji je priznao da su sveštenici seksualno zlostavljali časne sestre, pa je naveo kako se to i dalje događa. Priznao je da je njegov prethodnik papa Benedikt morao da ugasi celu jednu kongregaciju časnih sestara koje su sveštenici zlostavljali.

Ženska kongregacija u kojoj su sveštenici časne sestre pretvorili u seksualne robinje

– Papa Benedikt je bio dovoljno hrabar da ukine celu jednu žensku kongregaciju, koja je bila na određenom nivou, i to zbog ropstva u koje su žene ulazile u toj kongregaciji, ropstva koje je išlo sve do seksualnog ropstva, i to od strane sveštenika ili od samog osnivača reda – rekao je papa Franjo novinarima u avionu tokom povratka u Vatikan sa Bliskog istoka. Ponovimo, papa je rekao da su neki sveštenici časne sestre držali kao seksualne robinje.

Istakao je i da je u temelju takvog ponašanja i opštesvetski problem gledanja na žene kao na manje vredna bića, doduše propustivši spomenuti kako to pospešuje i katolička ideologija koja žene svodi na ulogu majke i zagovara da same ne smeju odlučivati o sopstvenom telu.

Slučaj ukinute ženske kongregacije na koju se Franjo referirao je inače iz 2005. godine, kada je Benedikt XVI zatvorio francusku Zajednicu sv. Ivane. Tek sedam godina kasnije je u medije procurelo da je razlog tog poteza bio taj “što su se sveštenici ponašali na način koji ide protiv čistoće”, dok je Franjo to juče opisao i kao seksualno ropstvo. No ostaje činjenica da je Katolička crkva sedam godina od Benediktovog zatvaranja te zajednice ćutala o pravim razlozima tog poteza.

Na problem svešteničkog silovanja časnih sestara prošle je godine u detaljno istraženom članku upozoravao Associated Press (AP). Vatikan već dugo zna da sveštenici i biskupi zlostavljaju i časne sestre u Crkvi, pokazala je istraga AP-a.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin