Situacija sve napetija: Rusija šalje pomoć u Pojas Gaze, Egipat odbija raseljavanje Palestinaca na Sinaj

Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u 13. dan

 

Izraelska vojska saopštila je da je napala vojne ciljeve Hezbolaha u pograničnom području sa Libanom. Među ciljevima je bila i vojna osmatračnica, sa koje je u sredu ispaljena vođena protivtenkovska raketa na grad Roš Hanikra, na severu Izraela.

Visoka funkcionerka Hamasovog političkog krila Džamila al Šanti ubijena je u izraelskom napadu na Gazu. Nije jasno da li je njena pogibija posledica ciljanog gađanja ili je slučajno izgubila život tokom izraelskog bombardovanja. Al Šanti je bila prva žena na visokoj funkciji u Hamasu.

Rusija šalje pomoć u Pojas Gaze

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije isporučiće humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze.

Specijalni avion Il-76 poleteo je iz Moskve za Egipat, gde će pomoć biti predata predstavnicima egipatskog društva Crvenog polumeseca za slanje u pojas Gaze, saopšteno je iz ruskog Ministarstva.

Egipat odbacuje raseljavanje Palestinaca na Sinaj

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi odbacio je mogućnost prisilnog raseljavanja Palestinaca na Sinaj, dodajući da bi svaki takav potez egipatsko poluostrvo pretvorio u bazu za napade na Izrael. El-Sisi je u sredu, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, rekao da će egipatski narod “u milionima izaći i protestovati ako bude pozvan da to učini protiv bilo kakvog raseljavanja stanovnika Gaze na Sinaj”.

“Pojas Gaze je efektivno pod kontrolom Izraela i Palestinci bi umesto toga mogli da budu prebačeni u izraelsku pustinju Negev dok se ne obračunaju s militantima”, rekao je on. El-Sisi je ocenio da je ono što se sada dešava u Gazi “pokušaj da se nateraju civilni stanovnici da uzmu izbeglice i migriraju u Egipat, što ne treba prihvatiti“, prenosi Rojters.

Salah pozvao svetske lidere da spreče pokolj

Popularni egipatski fudbaler Mohamed Salah pozvao je svetske lidere da se „ujedine u sprečavanju daljeg pokolja svih nevinih duša“ i za hitnu isporuku humanitarne pomoći narodu u Gazi.(RBSM-RADIO)

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin